Hopp til innhold

Kongolesiske myndigheter til Dagbladet: – French må sone i Norge

En av rådgiverne til den kongolesiske presidenten hevder avtalen med norske myndigheter var at Joshua French må fortsette soningen i Norge. Dette avviser utenriksminister Børge Brende.

Joshua French

DØDSDØMT: Joshua French ble dømt til døden i Kongo og har sittet åtte år i kongolesisk fengsel. I går landet han i Norge, etter at kongolesiske myndigheter gikk med på å overføre ham til Norge.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

– Ja, det var det vi ble enige om. Jeg vet ikke hvordan det norske juridiske systemet fungerer, men avtalen som ble gjort med oss er tydelig. Vi forventer at French møter i rettssystemet i Norge, og at han fortsetter sin soning der, sier Kikaya Bin Karubi til Dagbladet.

Det er foreløpig ingen offisielle talsmenn for kongolesiske myndigheter som har bekreftet dette, men en rådgiver til regjeringen sier til NRK at det må ha vært snakk om en soningsoverføring.

Dette er stikk i strid med det statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ga uttrykk for under en pressekonferanse i går. Der ble det sagt at French verken er benådet eller soningsoverført, men overført av humanitære og medisinske årsaker.

– Det er viktig å understreke at French ikke har noen dom mot seg i Norge, sa Brende.

Brende: – Må forvente at de presenterer versjoner vi ikke kjenner oss igjen i

Da Brende ble forelagt uttalelsen fra den konkolesiske presidentens kontor til Dagbladet på en pressekonferanse i ettermiddag, holdt han fast på at Norge ikke har signert noen avtale med Kongo for å få French utlevert.

– Vi har ingen avtale som er signert, det var en kongolesisk beslutning å overføre Joshua French til Norge nå. Vi må forvente at de også av innenrikspolitiske årsaker vil presentere versjoner som vi ikke fullt ut vil kjenne oss igjen i, sier Brende.

– Jeg vil ikke gå i polemikk med dem, men vi har ikke bidratt med penger, og har ikke lovet bistand for å få til en avtale. Det er også klinkende klart at French ikke har noen rettskraftig dom mot seg i Norge, og vi har ingen utleveringsavtale med Kongo.

Utenriksminister Børge Brende og UDs spesialutsending Arild Øyen møter pressen

FIKK FRENCH HJEM: Utenriksminister Børge Brende og UDs spesialutsending Arild Øyen, diplomaten som har jobbet for å få Joshua French overført til Norge, møtte pressen torsdag ettermiddag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Er underlagt helsevesenet, ikke Kriminalomsorgen

Brende understreker at det nå er norsk helsevesen som tar hånd om French, ikke fengselsvesenet.

– Kongolesiske myndigheter så at helsesituasjonen til French ble vanskeligere og vanskeligere. Vi har hele tiden understreket ansvaret Kongo har hatt for French, og nå besluttet de å overføre ham til Norge. Det vi har sagt, er at det er helt klart at når French kommer til Norge, skulle han få den medisinske behandlingen han nå får. Det er ingen politisk beslutning, han er underlagt helsevesenet i Norge og ikke Kriminalomsorgen, sier Brende.

Til Dagbladet sier Jo Stigen, en professor ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo, at Kongo-dommene ikke er rettskraftige i Norge.

– Siden det heller ikke er snakk om noen soningsoverføring, betyr det at han ikke skal sone her, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger