Hopp til innhold

Kongo-saken: – Neppe utlevering til Norge med det første

Mens teamet rundt Joshua French og Tjostolv Moland håper den varslede overføringen til Kinshasa er første stopp hjem til Norge, tviler Kongo-ekspert på at utlevering blir høyt prioritert i landets politiske kaos.

Moland og French i rettssalen i Kisangani, Kongo.

DØMT DØDEN: Her får Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland dommen av militærtribunalet i Kisangani i Kongo i juni i fjor. Siden har de kjempet for å bli overført til hovedstaden Kinshasa.

Foto: STRINGER / Afp

De to drapsdømte nordmennene fikk torsdag beskjed om å pakke sakene sine og gjøre seg klar for avreise til Kongos hovedstad Kinshasa torsdag klokken 10. Det skal ha skjedd etter at krefter i militæret onsdag ga fengselsledelsen i Kisangani, hvor de to har sittet siden mai 2009, ordre om overføring.

Det forteller predikant Rune Edvardsen, som med sitt kontaktnett i Kongo har vært tungt inne i saken helt fra starten.

– Jeg kjenner veldig godt til denne prosessen, men vil ikke si så mye før jeg ser at de faktisk er overflyttet. Det jeg kan si, er at det den siste tiden har vært tett kontakt mellom mine kontakter og den militære ledelsen, og denne har gått utenfor justisministeriet. Det endte med at de militære i dag tok affære og ga ordre om overflytting, sier Edvardsen til NRK.no.

Voldelige opptøyer

Det var Joshua French som i samtale med dagbladet.no i ettermiddag slapp nyheten om at de to har fått beskjed om å overflyttes. Selv om de ikke tør slippe jubelen løs før nordmennene sitter på flyet mot Kinshasa, er beskjeden som er gitt denne gang langt mer håndfast enn det som har blitt gitt tidligere. Apparatet rundt Moland og French og norske myndigheter har jobbet for dette i lengre tid.

Håpet er at en overføring til hovedstaden vil gjøre utlevering til Norge lettere. I Kinshasa er det mindre lokal prestisje og egeninteresse knyttet til å holde de to fengslet, har forsvarer Morten Furuholmen mange ganger poengtert.

Rune Edvardsen og Mathilde Moland

ØYNER HÅP: Predikant Rune Edvardsen, som har vært tungt inne i prosessen i Kongo-saken, ser optimistisk på fortsettelsen nå. Her sammen med Tjostolv Molands mor Mathilde, som også håper den nye vendingen er godt nytt.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Jeg tror det er en stor sjanse for å få de hjem nå hvis de blir overført, enten ved benådning eller utlevering, sier Edvardsen.

Men Kongo er for tiden preget av et politisk kaos. Valgkampen i forkant av presidentvalget og gjennomføringen denne uken har vært preget av voldelige sammenstøt. Flere er drept, valglokaler er stukket i brann og ramponert. I underflaten ligger en rekke etniske konflikter og ulmer. Både kongolesere og eksperter har trukket paralleller til Balkan på 1990-tallet og opptøyene i Elfensbenskysten i fjor.

6. desember er resultatet fra valget ventet å foreligge, med sittende president Joseph Kabila og utfordrer Etienne Tshisekedi som de fremste kandidatene. Det kan trigge videre opptøyer, ifølge Kongo-ekspert Morten Bøås i Fafo.

– Konspirasjonshistorie

– For det første er det ikke gitt hvem som vinner av Kabila og Etienne, og hvor stort handlingsrom vedkommende får. Men dersom Kabila vinner, tror jeg ikke han har tid til å signere overføringspapirer, når hans stilling som president allerede er så uklar. Det vil fort gi en eneste stor konspirasjonshistorie i landet om hvor mye han var betalt av Norge. Vinner Etienne, er det enda mer uklart, for da skal en helt ny administrasjon på plass, og French og Moland neppe første prioritet, sier Bøås til NRK.no.

Utad har Kabila ifølge Bøås vært sparsom med å signalisere hva han tenker om de to drapsdømte nordmennenes videre skjebne.

Joseph Kabila valg i Kongo

KAOS: Det hersker politisk kaos i Kongo, etter at presidentvalget utviklet seg til voldelige opptøyer over hele landet. Det er uavklart hvem som vinner. Her en plakat av den sittende presidenten, Joseph Kabila.

Foto: JEROME DELAY / Ap

– Han har ikke gitt noen klare signaler utad. Det logiske er jo at det ikke er noe å hente for ham personlig ved å ha dem her, og at han ikke ønsker at to nordmenn dør i kongolesisk fengsel. Men dette landet slutter jo heller aldri å overraske, sier Bøås.

LES OGSÅ: Fangeopprør i French og Molands fengsel

Rune Edvardsen mener på sin side at benådning er et realistisk utfall som ikke nødvendigvis trenger å drøye ut i tid. President Kabila har benådet fanger før, og det skjer ofte i forbindelse med markeringer og feiring. Skulle han vinne valget, kan det være en fin anledning, mener predikanten. I tillegg har de pårørende etter drapsofferet, sjåføren Abedi Ksango, skrevet et benådningsbrev som kan bli lagt til grunn.

– Som å tippe i høystakk

– Den politiske usikkerheten trenger sånn sett ikke å ha så mye å si for mulighetene for utlevering. Normene som gjelder i Kongo er kompensasjon, og at folk ordner opp etter seg. Kompensasjonsavtalen med familien bygger under dette.

– Når tror du utlevering eventuelt kan bli aktuelt?

– Det blir jo som å tippe i en høystakk. Norske myndigheter må også få etablert et forhandlingsopplegg.

Rune Edvardsen og Mathilde Moland

ØYNER HÅP: Predikant Rune Edvardsen, som har vært tungt inne i prosessen i Kongo-saken, ser optimistisk på fortsettelsen nå. Her sammen med Tjostolv Molands mor Mathilde, som også håper den nye vendingen er godt nytt.

Foto: Leif Dalen / NRK

Utenriksdepartementet opplyser til NRK.no at de har vært i tett kontakt med kongolesiske myndigheter de siste dagene, etter at det brøt ut fangeopprør i fengselet Moland og French soner i.

– Utenriksdepartementet har i lang tid arbeidet for at de to nordmennene skal overføres til fengsel i Kinshasa, og kongolesiske myndigheter har lenge lovet at det skal skje, sier pressevakt Hilde Steinfelt til NRK.no.

Hva som skjer videre, ønsker hun ikke å kommentere.

– De siste dagers hendelser i og rundt fengselet viser at situasjonen er labil, og UD ønsker av den grunn ikke å utdype innholdet i de pågående samtalene med kongolesiske myndigheter.

Luftegården i sentralfengselet i Kisangani.

FENGSELET: Slik ser det ut i luftegården i fengselet i Kisangani, hvor Moland og French har sittet sonet siden mai 2009.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

AKTUELT NÅ