Kongeparet: Fantastisk forestilling

En veldig fin forestilling, sa kong Harald da han kom ut fra Oslo Rådhus fredag kveld. – Den var mer enn fin, den var fantastisk, la dronning Sonja smilende til.

 

Kong Harald og dronning Sonja
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kongeparet har også all grunn til å være stolt over sin datter, som til overraskelse for de fleste, inkludert kongen, var kveldens konferansier.

Prinsesse Märtha under festforestilligen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Den scenevante kulturformidleren ønsket de to jubilantene og alle andre gjester velkommen til festforestillingen som var hele Norges opplevelsesgave til kongeparet.

- Dere er enestående

– Vi er i kveld samlet både her i Oslo Rådhus og i de tusen hjem for å feire 70-årsdagene til kong Harald og dronning Sonja.

-  For dere som tror dette er en vanlig kongelig varieté, må jeg opplyse at dette er en ny vri og en gave fra hele Norge og fra landets kulturelle fremtid, sa prinsessen før hun henvendte seg direkte til sine foreldre.

– Det er mange som gleder seg i kveld fordi dere har en så sentral plass i nordmenns hjerter. Dere er enestående, og vi gratulerer, sa prinsessen blant annet.

Prinsesse Madeleine og prins Joachim på festforestilling
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Prinsessens stemme brast en gang, det var da hun takket sine foreldre for alt de har betydd for henne og hvor glad hun er i dem.

I løpet av forestillingen ble det også vist et lite videoglimt fra Märtha og Haakons tid som dansere i barneleikarringen på Folkemuseet.

Märtha takket  «mamma og pappa» for at de hadde gitt henne og broren muligheten til å få utfolde seg gjennom oppveksten, også kulturelt

Middag på Skaugum

En halvtime tidligere vandret kongelige fra ni land opp den røde løperen til Rådhuset. Aller sist kom kong Harald med sin hvitkledde vinterdronning Sonja.

Grunnet dårlig vær, kom mange av de kongelige litt senere enn ventet til Oslo. Fyrst Albert av Monaco var blant de siste, men også han rakk forestillingen.

Kronprinsparet på festforestilling
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter festforestillingen var det middag på Skaugum for alle de kongelige gjestene.

Kronprinsparet dro fra Rådhuset i bil litt før de andre for å ta imot gjestene, mens kongen og dronningen reiste med sammen med resten av følget i minibusser.

Fylkesmennen sang

Det var barn fra 16 nasjoner, alle bosatt i Hordaland, som fikk æren av å åpne forestillingen.

Hvert fylke hadde ett innslag, og de opptredende var stort sett barn og unge som har fått sin opplæring på landets kommunale musikkskoler og kulturskoler.

De viste stor bredde i sine musikalske innslag, som spente over sang, musikk og dans – fra første sats i Bachs fiolinkonsert i a-moll (Vestfolds bidrag) til samisk rap fra Finnmark. I tillegg var det blant annet Mozart fra Nordland, trolldans fra Troms og trompetsolo fra Telemark.

 

Kronprinsesse Victoria og prins Edward
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Samtlige av landets fylkesmenn og sysselmannen på Svalbard sto for avslutningen, der de sang en omskrevet versjon av «Bamsens fødselsdag».

– Nå tar vi den blå sangen, sa fylkesmannen i Rogaland, Tora Aasland, da hun introduserte nummeret, til stor munterhet for forsamlingen.

 Mens småtassene fra Jønsrudløkka barnehage i Hedmark smeltet publikums hjerter fullstendig da de tro til med sin egen nykomponerte «Bursdagssang til kongen og dronningen», der refrenget lød:

”Kjære konge, kjære dronning,

vi er hoppende glad for i dag skal vi feire deres fødselsdag.

Dere styrer landet og bestemmer så flott

og bor i et kjempefint slott."

Festforestilling i Oslo rådhus
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger