Hopp til innhold

Kong Harald om Durek Verrett: – Han trodde han kunne gjøre hva han ville

Kongeparet er glad for å ha funnet en konklusjon på prinsesse Märtha Louises rolle, men synes det er et tap at hun ikke lenger skal representere kongehuset. Durek Verrett sier det aldri var hans intensjon å sette den norske kongefamilien i et dårlig lys.

– Vi har fulgt med på den diskusjonen som har vært i pressen og blant folk når det gjelder prinsesse Märtha Louises virksomhet og sammenblanding av oppgaver. Vi har nå kommet frem til en løsning som vi håper og tror vil gi større avstand mellom prinsessens aktivitet og kongehuset, sier kong Harald.

Etter en prosess som har vart i et par måneder, der prinsesse Märtha Louises rolle i kongehuset skulle avklares, var konklusjonen i dag klar:

Hun skal nå ikke representere kongehuset og skal ikke være kongelig beskytter for organisasjoner.

– Et tap

– Vi tror dette vil skape en større avstand og er glad for det. Vi har kommet frem til et omforent forslag som vi alle er fornøyde med, sier kong Harald.

Samtidig sier kongen at han selv er lei seg for at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset.

– Hun er veldig flink til det. Og jeg vet at de som har hatt nær kontakt med henne og som hun har vært beskytter for, er veldig glad i henne. Så det er noen som blir glade for dette, og noen som blir skuffet.

– Hun har hatt stor glede av det selv også. Jeg tror hun har trivdes med disse oppgavene. Så det er synd at man må gi opp det, og jeg tror hun er lei seg for det også, legger dronning Sonja til.

Så det er et tap for prinsesse Märtha Louise?

– Ja, og for oss, sier kongeparet.

Kong Harald og dronning Sonja

Kongeparet beskriver en prosess som de mener har brakt familien nærmere hverandre.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Durek forstår mer av hva kongehuset står for

Dronning Sonja beskriver en prosess som har vært ledet av kronprins Haakon og hoffsjefen, og at den har brakt familien nærmere hverandre.

– Selv om vi er uenige i enkelte ting, så er vi glade i hverandre. Og det er det viktigste. Så jeg har følelsen av at familien nå står veldig nær hverandre på en ny, fin måte, sier dronningen.

– Vi har fått stor forståelse for hverandre. Det er jo to kulturer som møtes. Jeg har følelsen av at Durek nå forstår mer av hva monarkiet og kongehuset står for i et land. Han sier i hvert fall at han har lært mye.

– Han er veldig fin og morsom å være sammen med, legger hun til.

Også kongen roser Verrett.

– Det er hyggelig å se at prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har det bra sammen. Det ser man godt, og vi har i denne tiden fått anledning til å bli bedre kjent med ham.

– Han er en flott fyr og veldig morsom å være sammen med. Han har masse humor, og vi ler masse, også i denne vanskelige tiden. Jeg tror både vi og han har fått større forståelse for hva dette dreier seg om, og vi er enige om at vi er uenige. Så vi er ikke enige i alt. Men vi kan leve med våre forskjeller, sier kongen.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett går arm i arm på vei inn til gallamiddagen i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett var blant gjestene da prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag ble feiret med gallamiddag på Slottet tidligere i år.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Aldri min intensjon

Tirsdag ettermiddag la prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ut en video på prinsessens Instagram-konto. Der sa Verrett at han alltid har ønsket å støtte prinsessen.

– Dersom hun har fått vanskeligheter på grunn av ting jeg har gjort, var det aldri min intensjon. Det gjelder også foreldrene hennes, kongen og dronningen.

Skjermbilde fra prinsesse Märtha Louises instagram, der hun har lagt ut en video med henne og Durek Verrett

Det var aldri meningen å skape problemer for prinsesse Märtha Louise, sier Durek Verrett i en video på Instagram.

Foto: Skjermbilde Instagram

Verrett sier samtalene han har hatt med den norske kongefamilien har vært gode, og at han har lært mye og fått bedre forståelse for det arbeidet de gjør.

– Jeg vet at enkelte ting jeg har sagt og gjort har blitt sett på som kontroversielle i Norge. Enkelte har også sagt at dette har blitt et problem for monarkiet. Jeg vil gjøre det helt klart at dette aldri var min intensjon.

Samtidig sier Verrett at det er viktig for ham å kunne fortsette med det han tror på, selv om han også tror på skolemedisin.

– Jeg mener vi må bruke alle tilgjengelige helseressurser på planeten. Ikke i stedet for, men i tillegg til det tradisjonelle helsesystemet.

– Amerikanerne skjønner ikke bæret

Kong Harald mener det ikke er så rart at det har tatt tid for Durek Verrett å forstå det norske kongehuset.

– Amerikanerne skjønner jo ikke bæret av dette her. Det gjør de ikke, sier kongen og ler.

– Amerikanere aner ikke hva et kongedømme er for noe. Så det er ikke så rart at han ikke skjønner.

Kongeparet beskriver at Durek Verrett har hatt en vei å gå i forståelsen av kongehuset og dets rolle.

– Han trodde han kunne gjøre hva han ville uten at det gikk ut over oss i det hele tatt, sier kongen.

– Men det har han forstått nå, at vi er sammen om dette. At han også må ta hensyn til hva vi står for, sier dronningen.

I dag ble det også klart at det legges føringer for Durek Verretts bruk av kongelige titler og begreper i sitt kommersielle virke. Siden 2019 har det vært besluttet at prinsesse Märtha Louise ikke skal bruke prinsessetittelen kommersielt. Nå understreker kongehuset at det også gjelder for Verrett.

– Det har det egentlig gjort hele tiden. Men vi har ikke klart å forklare for ham hva dette er for noe før nå. Så nå tror jeg kanskje at han skjønner litt mer, sier kong Harald.

Beholder prinsessetittelen: – Hun er vår datter

Flere har den siste tiden tatt til orde for at Märtha Louise bør miste prinsessetittelen for å skape en større avstand til kongehuset.

– Hvorfor har kongeparet valgt å la henne beholde prinsessetittelen?

– Hun er vår datter, og det vil hun fortsette å være. Så hun er prinsesse Märtha Louise, svarer kong Harald.

– Vurderte hun noen gang selv å si fra seg prinsessetittelen?

– Det vet jeg ikke. I denne prosessen var det ikke et tema, sier kongen.

Statsminister Jonas Gahr Støre er orientert av kongen om de vurderingene som er gjort i saken.

– De har kommet med en beslutning som jeg tror er bra for dem og en god avklaring for resten av oss andre, sier Støre til NRK.

Det har flere ganger tidligere vært diskusjon om prinsesse Märtha Louises rolle.

– Slik som det oppsto spørsmål om prinsessens virksomhet, var det nødvendig med en avklaring, og det tror jeg også kongen så. Jeg synes han har funnet en fornuftig avklaring, sier Støre.

AKTUELT NÅ