Kongeparet hilser folket på gullbryllupsdagen

Onsdag feirer kongeparet gullbryllup med festgudstjeneste. I forkant vil paret kjøre nedover Karl Johan i samme bil som under bryllupet for 50 år siden. Du kan følge feiringen på nrk.no og NRK TV.

Tilbakeblikk på kongeparets historie sammen

I dag er det 50 år siden kong Harald og dronning Sonja giftet seg i Oslo domkirke. Gullbryllupet markeres på bryllupsdagen med en festgudstjeneste i samme kirke.

Men dersom du er i Oslo, er det også mulig å få et glimt av både kongeparet og kongefamilien. I forkant av festgudstjenesten kjører kongeparet i åpen bil til Oslo domkirke.

– Kongen og dronningen skal kjøres i samme bil på samme rute som de kjørte på bryllupsdagen for 50 år siden. Da vil det være mulig å stå langs ruten for å se kongeparet, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved kongehuset til NTB.

Kongeparet i Moskenes i Lofoten
Foto: Andreas Trygstad / NRK

Her kan du se kongefamilien

Fra Slottet kjører kongeparet ned Karl Johans gate til Kirkegata, der kortesjen svinger inn mot Oslo domkirke. Etter gudstjenesten vil kongeparet kjøres tilbake samme vei.

Bilen ble også brukt under bryllupet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit i 2001 og er en Lincoln Continental fra 1966 med registreringsnummer A-5.

Noen minutter før kongeparet kjører, vil det kjøre en bilkortesje med kronprinsfamilien, prinsesse Märtha Louise og barna og prinsesse Astrid.

Sikkerhetstiltak

Politiet vil ikke gå i detalj om hvilke sikkerhetstiltak som blir satt inn i forbindelse med at hele kongefamilien vil kjøre ned Oslos paradegate.

– Folk vil blant annet se en del politi ute. Vi har god beredskap og følger nøye med, og vi har kort responstid dersom noe skulle skje, sier presserådgiver Aslaug S. Røhne i Oslo politidistrikt.

– Vi skal legge til rette for en trygg og flott feiring for jubilantene og bidra til at dette blir et fint og verdig besøk for alle involverte.

Se flere videoer her:

Kong Harald fyller 80 år

Kong Harald fyller 80 år

Humor og kongen går hand i hand.

Humorkongen

"Den eneste som har gått ut av tiden her i kveld, er nok elgen vi snart får servert", fortsatte Kongen under slottsmiddagen.

- Ryktet om min bortgang betydelig overdrevet

SISTE NYTT

Siste meldinger