Hopp til innhold

Kongens vaktmester til rettssak

LO tar saken til kongens vaktmester, som mener han er stråleskadd. Saken kan føre fram til et søksmål mot Det kongelige hoff.

Video Kongens vaktmester varlser rettssak

Kongens vaktmester Erik Dalgaard er blitt 100 prosent sykmeldt etter å ha jobbet på Kongsseteren.

Det er første gang LO engasjerer seg i stråleskader av denne typen.

– Saken til vaktmesteren har vært en vekker for oss. Vi går nå inn i den, men krever også at politikerne setter et klart regelverk for hvor mobilsendere og andre antenner kan stå, sier leder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, til NRK.

Ble syk på Kongsseteren

Kongsseteren

I fire år jobbet Erik Dalgaard med en sterk sender inne på Kongsseteren.

Foto: Henrik Myhr-Nielsen / NRK

Erik Dalgaard er kongens vaktmester, men er nå 100 prosent sykmeldt. Bosatt ved Bygdøy Kongsgård slipper han unna den verste sykdommen.

Men med en stor sendemast i nærheten jobbet Dalgaard fast på Kongsseteren i Oslo. Fra å være helt frisk ble han stadig sykere.

Tilstanden ble ytterligere forverret da det ble satt en sterk sender inne i bygget, noe som viste seg å være en testsender for politiets nye TETRA-system, altså politiets radiosamband.

– Jeg har blitt el-overfølsom, og det preger hele livet mitt. Det er svært begrenset hvor jeg kan gå, sier Dalgaard til NRK.

Ikke i stand til å jobbe lenger

I fire år jobbet kongens vaktmester tett på senderen, og ble mer og mer plaget av tretthet, konsentrasjonsvansker og hjerteflimmer. Nå er han ikke i stand til å jobbe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kongens vaktmester Erik Dalgaard

– Jeg har blitt el-overfølsom, sier Erik Dalgaard, som nå er 100 prosent sykmeldt.

Foto: Henrik Myhr-Nielsen / NRK

– Jeg er klar for rettssak, også hvis den må føres mot Det kongelige hoff. Noen må ta denne belastningen på vegne av de mange som sliter med dette i samfunnet, sier Dalgaard.

Det er først aktuelt å kjøre en ankesak mot NAV i retten for å få yrkesskadeerstating. Fører ikke det fram, kan det ende med en sak mot arbeidsgiveren.

Slottet: Har ivaretatt ham på en god måte

Slottet

Slottet sier de har forståelse for at Dalgaard ønsker en rettslig avklaring.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, vil ikke la seg intervjue om saken, men svarer slik via e-post:

«Det kongelige hoff har forståelse for at Dalgaard ønsker en rettslig vurdering av årsakene til de problemene han har. Vi er opptatt av å ivareta våre arbeidstagere. Det har vi etter vår vurdering også vært i Dalgaards tilfelle. Vi har fått gjennomført målinger av elektromagnetiske felt inne og ute på Kongsseteren, først av Telenor og i etterkant i regi av Post- og teletilsynet. Målingene viste at verdiene lå langt under de toleransegrensene som er satt av Statens strålevern.»

AKTUELT NÅ