Hopp til innhold

– Kongens ord om mobbing har enorm verdi

Kong Haralds drøm om et mobbefritt Norge rørte mange som har opplevd mobbing. Men nå må handling følge ord, sier leder for foreningen Mobbing i skolen.

Kongen om mobbing

– Jeg har snakket mye om mobbing, og jeg har ikke tenkt å gi meg med det, sa kong Harald i sin nyttårstale 31. januar 2017.

Leder for foreningen Mobbing i skolen, Irma Rustad, sier at det ikke er første gang kongen tar opp mobbing i sin nyttårstale.

Men i år merket hun en endring som gjorde henne lykkelig.

– Det var enormt sterkt å høre kongens ord. Han sa det tydeligere enn før. Og han sa at han ikke har tenkt å gi seg. Det setter vi veldig pris på, sier Rustad til NRK.

Årets nyttårstale var annerledes. Det var ikke en ren festtale, men viste et dypt engasjement.

Irma Rustad, foreningen Mobbing i skolen

Kongen fortvilet

Kong Harald fortalte i årets tale om fortvilelsen han føler når han hører om alle de unge som sliter psykisk, og at noen til slutt ikke orker å leve lenger.

«Vår aller viktigste ferdighet som medmennesker er evnen til å forstå hvordan et annet menneske har det. Jeg har snakket mye om mobbing gjennom årenes løp – og jeg har ikke tenkt å gi meg.»

Irma Rustad

Irma Rustad i foreningen Mobbing i skolen ble dypt rørt av kongens ordvalg i nyttårstalen.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– At kongen lover å ikke gi seg, er så sterkt!

Hun mener det har stor verdi at kongen tar opp mobbing. Gang på gang. Og at også statsministeren gjør det.

Allerede i 2002 tok kongen opp mobbing i nyttårstalen sin. I 2004 nevnte statsminister Kjell Magne Bondevik det samme. Men for et par år siden ble engasjementet skjerpet etter flere grusomme mobbesaker der barn tok sine liv.

I sin tale 1. januar 2015 fortalte Erna Solberg om 13-årige Odin som tok sitt eget liv. I kongens tale ved samme årsskifte oppfordret han oss til å ta et oppgjør med netthets.

Se hele talen til kongen:

Berørt av selvmord

I årets tale fortalte kongen om da han og dronningen sist sommer var på Maihaugen i Lillehammer, hvor de møtte en ung kvinne som snakket om selvmord.

Kongen hadde også noe godt å si til dem som har vært eller er mobbere:

« Alle har noe godt i seg. Også de som mobber og som trakasserer andre – enten det er gjennom ord eller handling. Den sterke viljen som bærer oss, kan også brukes til dette: – Å bestemme seg for å slutte å mobbe. Å oppføre oss ordentlig mot hverandre. På samme måte som de som blir mobbet velger å stå opp til enda en ny dag – på tross av det de aner komme – også denne dagen.»

Disse ordene ga Rustad en klump i halsen.

– Dette ordvalget, «å stå opp til en ny dag», er nesten for sterkt til å kommentere. Han peker jo på de barna som ikke klarte det, som ikke lever lenger.

– Når vi vet hva mobbing gjør med mennesker, er det enormt viktig at vi tar handling følge fine ord. Det håper jeg at hele apparatet som skal beskytte barn, lytter og følger opp, sier hun.

Les hele kongens nyttårstale .

Les også: Ny mobbelov: Over 100 nye mobbesaker på fire måneder

AKTUELT NÅ