NRK Meny
Normal

Kongen vitset om oppmøtet på Stortinget

Stortingsrepresentantene har ofte fått kritikk for tomme stortingssaler. Det har også kongen fått med seg, når han ønsker stortingsrepresentantene velkommen under slottets gallamiddag.

Se de muntreste øyeblikkene fra stortingsmiddagen på Slottet.

GALLAMIDDAG: Kongens tale får stortingsrepresentantene til å le.

Kongen og dronningen holder gallamiddag for stortingsrepresentantene på Det kongelige slott. Det til munterhet i spisesalen da han påpekte at oppmøtet på slottet var noe bedre enn i stortingssalen.

– Det gode oppmøtet i kveld gjør at vi lurer på om det kun er løse rykter når vi leser om savnede representanter ved møter på Stortinget, sa kongen til høylytt humring.

– Vi tar i hvert fall fremmøtet som en bekreftelse på det gode forholdet mellom Stortinget og Slottet, fortsatte han.

NRK har tidligere i år gått gjennom 365 referater fra Stortingets komiteer for å undersøke hvem som har møtt opp, og hvem som ikke har det. Dårligst ut kom leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, som kun var på 2 av 32 møter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Politikere stammer fra mennesket

Kong Harald minner om at kveldens middag for noen vil være den siste ettersom et nytt valg nærmer seg, og at flere nok vil savne middagen på slottet, og legger til: det ville jo være menneskelig.

– Og politikere stammer jo som kjent fra mennesket, som en tidligere Stortingspresident, og herværende representant – visstnok sa en gang, fortsetter han.

I år er det 183 gjester til bords. På menyen står laksetartar, hummertartelett, kalvebrissel, multer og lakris – for å nevne noe. I talen kan Kongen også informere at hovedretten er kortreist og selvskutt.

EU-minister Elisabeth Vik Aspaker på slottet

EU-minister Elisabeth Vik Aspaker ankommer slottet. Hun er en av 183 gjester på gallamiddagen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Gift med jobben

Kongens taler pleier å være morsomme, og kongen spøkte også om helsen sin i år.

– Dronningen og jeg skal heller ikke klage på helsen. Til sammen er vi jo faktisk enda eldre enn stortingsbygningen. Likevel er jeg glad for at jeg slipper grunnarbeidene som skjer på Løvebakken. I min alder er man mer enn fornøyd med et overflatisk vedlikehold, sa Kong Harald til høy latter.

Oppusningen han viser til er byggeprosjektene i forbindelse med utvidelsen av Stortinget. Kostnadene ser ut til å havne på 1,8 milliarder kroner – 700 millioner mer enn beregnet.

– Også vi har feiret, 25 år som kongepar. Vi kan vel kanskje si at vi er gift med jobben, så kveldens taffel er nok det nærmeste vi kommer en sølvbryllupsmiddag i år, sa kongen videre til de fremmøtte stortingsrepresentantene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger