Kongen mener det vil bli vanskelig å reversere klimaendringene

Kongefamilien har brukt mye tid på forsøplingen i havet de siste årene. Kong Harald er bekymret, men Kronprins Haakon tror vi vil klare å løse klimaproblemene.

Det sier Kongen i et intervju med NRK i forbindelse med det tradisjonsrike programmet «Året med Kongefamilien».

KLIMABEVISSTE: Det siste året har Kongefamilien deltatt på strandrydding, miljøseminarer, og de har plukket søppel på Svalbard.

Kongen mener at klimaendringene ikke blir reversert med det første, selv om klimaengasjementet har vokst i befolkningen de siste årene.

Blir Kongen og Kronprinsen mer optimistiske med tanke på planetens fremtid i et klimaperspektiv?

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på strandrydding

STRANDRYDDING: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok på strandrydding under besøket i Risør i mai måned. Kronprinsparet tok turen ut til øya Stangholmen for å rydde sammen med 4. klasse fra Risør barneskole.

Foto: Rune Nylund Larsen / NTB scanpix

– Dette fortsetter. Vi snakker om store bevegelser her. Noe er satt i gang, og selv om vi hadde kuttet alt som heter oppvarming av jorden i dag, hadde likevel toget rullet videre en stund før det hadde gitt seg, sier Kong Harald.

– Jeg kan ikke si at det har blitt bedre. Jeg kan ikke si det, fortsetter han.

Kongen og Kronprinsen ble for en tid tilbake intervjuet av NRK i forbindelse med det tradisjonsrike programmet «Året med Kongefamilien». NRK møtte dem på sjaluppen «Stjernen», som er en motorbåt som benyttes av kongefamilien.

  • Se kongeparet og kronprinsparet snakke om sitt miljøengasjement i programmet «Året med kongefamilien» klokken 19.45.

Miljøengasjement

Det siste året har Kongefamilien deltatt på strandrydding, miljøseminarer, og de har plukket søppel på Svalbard.

På Svalbard kunne han fortelle at storfamilien skulle ta med seg all søppel hjem fra ferien. Familien som hadde fått udelt søppelposer av Sysselmannen, hadde sett mye plast, som de samlet inn.

Kongefamilien besøker Svalbard.

PÅ SVALBARD: Kongefamilien ble vitne til plastforsøpling og klimaendringer på nært hold under sitt Svalbard-besøk.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er alvorlig, men ikke så merkelig at plasten havner på Svalbard. Strømmene går jo sydfra og nordover og tar med seg alt. Men det er trist å se, sa Kongen under Svalbard-besøket.

Tror vi vil klare det

I fjor forsøkte kronprinsparet å kutte ut plasten hjemme på Skaugum. Det skulle vise seg å være vanskelig.

I år har Kronprins Haakon fått oppkalt et nytt forskningsskip etter seg, han har åpnet Hold Norge Rent-konferansen, og kronprinsfamilien har deltatt på strandrydding i Risør under «Hele Norge rydder».

Kronprinsen sier til NRK at han har latt seg sjokkere av hvor mye plast som driver opp på land, og som forsøpler fjæra. Samtidig har han latt seg imponere over folkets engasjement, og av teknologiske fremskritt.

Begge deler fester kronprinsen sin lit til.

– Jeg tror at vi klarer det. Det kommer til å bli negative konsekvenser, og ikke perfekt. Men jeg tror vi kommer til å få det til, og vil klare å ta vare på planeten også for fremtidige generasjoner, sier han.

Kronprins Haakon åpnet Hold Norge Rent-konferansen 2018

MILJØKONFERANSE: Kronprins Haakon åpnet i februar Hold Norge Rent-konferansen 2018. Konferansen handler om marin forsøpling og ble arrangert på Voksenåsen Kultur- og Konferansehotell.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger