Hopp til innhold

Kongen i Thailand kvitter seg med konkubine

Knapt tre måneder etter at Sineenat Wongvajirapakdi ble utnevnt til kongens konkubine, er hun fratatt alle titler.

Sineenat Wongvajirapakdi

Thailandske Sineenat Wongvajirapakdi (34) er fratatt alle kongelige titler.

Foto: Handout / AFP

Årsaken skal ha vært «upassende opptreden og illojalitet mot kongen», skriver BBC.

34-åringen ble utnevnt til å bli kongens «gemalinne» i juli, bare to måneder etter at han giftet seg med dronning Suthida, hans fjerde kone.

Skal ha motarbeidet dronningen

Sineenat Wongvajirapakdi har blant annet jobbet som sykepleier i Thailands forsvar. Hun var den første personen som fikk tildelt tittelen Royal Noble Consort i august.

En gemalinne er en tittel på en offisiell, kongelig «konkubine», altså en kvinne som er i et forhold med en mann uten å være gift med ham. En gemalinne er altså ikke dronning.

Tittelen er ikke blitt brukt på nesten 100 år.

– Sineenat Wongvajirapakdi var ambisiøs og prøvde å heve seg opp på samme nivå som dronningen. Hun skal også ha prøvd å stoppe utnevnelsen av dronningen i forkant av kroningen i mai, heter det i kunngjøringen.

Dronning Suthida er en 41 år gammel tidligere flyvertinne og har vært partneren til kong Vajiralongkorn lenge og blitt sett med ham i offentligheten i mange år.

Thailand's King Maha Vajiralongkorn and General Sineenat Wongvajirapakdi, the royal noble consort are seen in this undated handout photo obtained by Reuters

Her poserer poserer Sineenat Wongvajirapakdi i kongelige klær sammen med kong Maha Vajiralongkorn.

Foto: Handout / Reuters

Ifølge uttalelsen fikk kongen vite at Wongvajirapakdi ikke var takknemlig for tittelen som ble tildelt henne og at hun ikke oppførte seg passende i henhold til statusen sin.

Derfor er hun frattatt alle sine kongelige titler, status i den kongelige garde og forsvaret.

Sineenat Wongvajirapakdi
Foto: REUTERS

Skandaleprins

Kong Maha Vajiralongkorn ble kronet i tre dager lang seremoni i mai. Prislappen var om lag 270 millioner kroner, ifølge nyhetsbyrået AP.

Som prins levde Vajiralongkorn i mange år et utsvevende liv i Europa, preget av fester, kvinnelige bekjentskaper og skandaler. Han har tidligere vært gift med tre andre kvinner og han har i alt sju barn.

I 2007 skrev BBC at det lenge var knyttet bekymring til arverekkefølgen i Thailand, fordi mange fryktet at Vajiralongkorn ikke evnet å leve opp til sin fars utøvelse av kongerollen.

De siste årene har det vært en rekke saker i internasjonale medier om Vajiralongkorns korte ekteskap, nakenskandaler og overdådige luksusvaner.

Kongen av Thailand og dronning Suthida

I mai giftet kong Maha Vajiralongkorn (67) seg med Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya (41).

Foto: Thai Tv Pool / AFP

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger