Hopp til innhold

Kongen sykmeldt ut uken

Kronprinsen sier at kong Harald er i bedring, men at det er usikkert om han kan feire 17. mai på slottsbalkongen i år. Kongen er fortsatt innlagt på Rikshospitalet.

Kronprinsen sier at kong Harald er i bedring, men at det er usikkert om han kan feire 17. mai på slottsbalkongen i år.

Kronprinsen sier at kong Harald er i bedring, men at det er usikkert om han kan feire 17. mai på slottsbalkongen i år.

– Kongen kommer til å være på sykehuset noen dager til. Vi vet ikke om Kongen er tilbake til slottsbalkongen 17. mai, men han håper å bli frisk til det, sier kronprins Haakon.

Han sier at kongen er lei for at han ikke får vært med på statsbesøket fra Italia, men han må konsentrere seg om å bli frisk, sier kronprinsen. Han sier at statsbesøket vil gå som normalt, og at ingen planer blir endret for besøket.

På Rikshospitalet

Kong Harald (86) ble sykmeldt og innlagt på Rikshospitalet i Oslo for to dager siden for å få behandling for en infeksjon, opplyste Kongehuset da.

I pressemeldingen het det at kongen ville bli værende på sykehuset i noen dager.

Kong Harald har sin livlege – en slags fastlege – på Rikshospitalet.

Kronprins Haakon har fungert som regent i kong Haralds sykefravær.

Kronprins Haakon og dronning Sonja kommer kjørende til Rikshospitalet i Oslo, der kong Harald ble innlagt for å få behandling for en infeksjon

Kronprins Haakon satt bak rattet da han og dronning Sonja kom på sykebesøk til kongen på Rikshospitalet mandag ettermiddag.

Foto: Javad Parsa / NTB

Vertskap for statsbesøk fra Italia

I morgen kommer Italias president Sergio Mattarella på et to dagers statsbesøk til Norge etter invitasjon fra kongen og dronningen.

Kong Harald og Italias president Sergio Mattarella skåler under kongeparets statsbesøk i Italia i 2016

I 2016 var kongeparet på statsbesøk hos Sergio Mattarella i Italia, og den italienske presidentens statsbesøk i Norge denne uken er en gjenvisitt etter det besøket.

Foto: Lise Åserud / NTB

Besøket finner sted som planlagt, men siden kongen er sykmeldt, blir det kronprinsregenten og dronningen som tar imot presidenten.

Det er ikke første gang kronprinsen er vert under et statsbesøk.

Kronprinsen var også vikar da keiser Akihito var på statsbesøk i Norge i 2005. Da var kongen sykmeldt etter en hjerteoperasjon.

Det er også kronprinsen som leder statsråd, som denne uken blir på torsdag.

Foruten statsråd er morgendagens statsbesøk-program tettpakket, med velkomstseremoni på Slottsplassen, besøk i Stortinget og til statsministeren, besøk i Nasjonalmuseet, båttur på Oslofjorden og til slutt gallamiddag på Slottet.

Fredag fortsetter statsbesøket i Trondheim, der kronprins Haakon skal ledsage den italienske presidenten.

Travel periode

Kong Haralds sykmelding kom i en travel periode for kongen. Statsbesøket fra Italia var bare ett av flere store oppdrag i kalenderen til den 86 år gamle fulltarbeidende monarken.

Den dagen kong Harald ble innlagt på Rikshospitalet, skulle han ha deltatt ved markeringen av frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen på Akershus festning – et oppdrag kongen alltid, så langt det er mulig, prioriterer.

Det er bare én uke til 17. mai, der kongen skal hilse barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen, og i begynnelsen av juni skal kongeparet på sin årlige store fylkesreise, som i år går til Nordland.

Like etter Nordland-besøket skal kong Harald og dronning Sonja på offisielt besøk til Danmark.

Kongeparet møtes av mange barn med norske flagg når de går i land i Valldal i Fjord kommune

I fjor var kong Harald og dronning Sonja på fylkestur til Møre og Romsdal. I år går turen til Nordland.

Foto: Lise Åserud / NTB

450 oppdrag i fjor

I fjor gjennomførte kong Harald 450 oppdrag, enten på Slottet, Kongeskipet eller ute i felt, ifølge Slottet. Dette til tross for at han også i fjor hadde perioder med helseproblemer.

Kongen var innlagt på sykehus og ble behandlet for infeksjon også i august i fjor og like før jul.

Kong Harald deler ut Kong Olav Vs kreftforskningspris 2023 til Åslaug Helland

Også i forrige uke var kong Harald å se i offentligheten, da han delte ut Kong Olavs kreftforskningspris i Universitetets aula.

Foto: Javad Parsa / NTB

AKTUELT NÅ