Hopp til innhold

Ble æresborger av Newcastle

Kong Harald ble i dag utnevnt til æresborger av den engelske byen Newcastle.

Kong Harald og David Wood

Kong Harald får æresprisen av borgermester David Wood.

Foto: Steve Brock

Kong Harald fikk tildelt byens høyeste pris av borgermester David Wood i formiddag. Prisens fulle navn er «Honorary Freedom of Newcastle upon Tyne».

Kong Olav fikk den samme utmerkelsen for nøyaktig 40 år siden, da han sto for den formelle åpningen av rådhuset i Newcastle. Dagens overrekkelse var en markering av dette jubileet.

Prisen skal markere det historiske, kulturelle og økonomiske samarbeidet mellom Newcastle og Norge.

I selskap med Mandela og Carter

Kong Harald signerte byens æresregister, og avduket en skulptur av Nico Widerberg på universitetet i Newcastle.

I tillegg blir Kong Haralds navn oppført på en æresvegg, som fra før inneholder navnene til USAs tidligere president Jimmy Carter, Englands legendariske fotballtrener Sir Bobby Robson og nobelprisvinner Nelson Mandela.

- Jeg er henrykt over at Hans Majestet har akseptert «The Honorary Freedom of Newcastle», en tittel som også ble tildelt til hans far for 40 år siden, sa borgermester Wood i en pressemelding i forkant av overrekkelsen.

- Sterke bånd

Bergen er Newcastles vennskapsby, og sender hvert år et juletre som takk for britiske soldaters innsats under andre verdenskrig. Treet blir plassert foran rådhuset Kong Olav åpnet i 1968.

- Newcastle er jo veldig spesiell. For det første er den jo søsterbyen til Bergen, og det har jo gått ferger mellom Vestlandet og Newcastle i mange år. Det er fremdeles sterke bånd mellom denne delen av England og Norge, sier Kong Harald til NRK.

Et av frynsegodene ved utmerkelsen, er at en æresborger av Newcastle kan la kveget sitt beite i byens parker.

- For en som har bodd på en gård i store deler av sitt liv, kan denne retten være veldig nyttig, spøkte kongen i takketalen.

AKTUELT NÅ