Hopp til innhold

Kongefamilien overrasket med rundtur i Oslo

Mange sperret opp øynene da kongeparet og kronprinsparet dro på en rundreise i hovedstaden.

17. mai 2020

Mange sperret opp øynene da kongeparet og kronprinsparet dro på en rundreise i hovedstaden.

Det har ikke vært offentlig kjent hva kongefamilien skulle gjøre på nasjonaldagen. Langs kjøreruten var det derfor mange som ble overrasket da den kongelige kortesjen passerte.

Kongen og dronningen satt i den åpne, ikoniske A1 Buick Roadmasteren fra 1939. Dette var en gave til Det Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha fra General Motors under reisen til USA i 1939, og er kanskje den mest kjente bilen til Det kongelige hoff.

Kronprinsparet satt i A5, den såkalte bryllupsbilen, en 1966-modell Lincoln Continental. Denne bilen er mye avbildet, fordi dette var bilen som ble benyttet under bryllupet mellom Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja i 1968, og senere til bryllupet mellom Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit i 2001.

17. Mai 2020

Kongeparet i A1 på kjøretur på Grønland i Oslo.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Besøkte eldreboliger og Ullevål sykehus

Kongeparet og kronprinsparet forlot Slottsplassen klokken 13.47. Etter en tur gjennom Grønland passerte de Kampen Omsorg+, et senter med leiligheter for personer over 67 år med behov for egnet bolig.

Der sto ordfører Marianne Borgen og Kampen skoles musikkorps spilte.

På vei opp til Kampen kunne reporter Kristi Marie Skrede fortelle at bilene ikke kan stanse, fordi de rett og slett er for gamle til å komme i gang igjen i bakken.

– Bilene er prøvekjørt og testet for anledningen, men å stanse i denne bakken var rett og slett uaktuelt. Kampen skolekorps og de som har stilt seg opp, må bare se dem kjøre forbi, sa NRKs reporter på stedet, Kristi Marie Skrede.

Litt over klokken 14 passerte kongeparet Sofienberghjemmet på Grünerløkka, der Lakkegata skoles musikkorps spilte. Korpset har i år 100-årsjubileum.

Kong Harald i åpen bil på Karl Johan 17. mai 2020

DIREKTE: Følg nasjonaldagsfeiringen 17. mai her.

Klokken 14.10 kom kongeparet til Ullevål sykehus. Der stoppet de opp for å vinke til ansatte og pasienter, og H.M.K Gardes musikkorps spilte.

Kongefamilien sang med fra slottsbalkongen

Kongefamiliens plan har vært hemmelig, og det var en overraskelse da de dukket opp på slottsbalkongen for å synge med på «Ja, vi elsker dette landet».

For første gang siden krigen er de tradisjonsrike barnetogene i Asker og Oslo avlyst. Det har derfor vært mye spekulasjoner i hva kongefamilien skal gjøre på nasjonaldagen.

17. mai 2020, en annerledes feiring

Se bilder fra feiringen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Like før klokken 13 kom Hans Majestet Kongens Garde marsjerende ut på slottsplassen, før dørene til slottsbalkongen åpnet seg og kongefamilien kom ut for å synge nasjonalsangen sammen med befolkningen.

Nasjonalsangen ble etterfulgt av Hans Majestets Kongens Gardens musikkorps og drill, før ordfører i Oslo Marianne Borgen holdt tale og overrakte de mange tusen tegningene som barn rundt omkring i landet har tegnet til kongen og dronningen.

Barnetoget er avlyst og passerer ikke Slottsplassen i år. Men hele kongefamilien dukket likevel opp på Slottsbalkongen og sang nasjonalsangen.

Barnetoget er avlyst og passerer ikke Slottsplassen i år. Men hele kongefamilien dukket likevel opp på Slottsbalkongen og sang nasjonalsangen.

Startet dagen på Skaugum

Kronprinsparet startet dagen slik de pleier på Skaugum, men den tradisjonsrike seremonien som vanligvis foregår på trappen ble holdt utenfor portene og med en nøye utplukket flokk på 49 personer.

KRONPRINSFAMILIEN: Startet dagen på Skaugum med sang og taler.

Seremonien startet med musikk fra Asker musikkorps og Asker kulturskole. Ordfører i Asker kommune Lene Conradi holdt tale, der hun presenterte blant annet de to blomsterbarna Vilde Elise Vestveit og Philip Wessel Neraal, som begge fyller sju år i dag.

Etter seremonien kjørte kronprinsfamilien av gårde i to bilene for å møte folk flere steder i Asker kommune.

En eldre mann ved Solgården eldresenter i Asker reiste seg fra rullestolen for å hilse på kronprinsfamilien som kom på uanmeldt 17. mai-besøk.

Bjørn Tore Kjesbu (78) jobbet i kongens politieskorte fra 1977 og til han gikk av med pensjon. Han er gift med Berit Tversland som var kabinettssekretær ved hoffet fra 2000 til 2012. De står kongefamilien nær og var gjester under kronprinsparets bryllup.

Første stoppested var Solgården bo- og omsorgssenter, deretter kjørte de til Borgenbråten bofellesskap og aktivitetssenter, før turen ble avsluttet hos borettslaget på Borgen.

I anledning det som er en svært annerledes nasjonaldag, dukket kronprinsfamilien opp til uanmeldt feiring på Skaugum. Deretter kjørte de av gårde i åpne biler for å møte folket.

I anledning det som er en svært annerledes nasjonaldag, dukket kronprinsfamilien opp til uanmeldt feiring på Skaugum. Deretter kjørte de av gårde i åpne biler for å møte folket.

I en tidligere versjon av saken sto det at Lakkegata skolekorps har 125-årsjubileum i år. Dette er nå rettet, da korpset ble stiftet i 1920 og feirer 100-årsjubileum i år.

AKTUELT NÅ