Hopp til innhold

Kong Harald hyller Maud Angelica: – Jeg kunne ikke greid å holde den talen

Kong Harald mistet selv sin mor da han var tenåring. I en ny bok roser han barnebarnet, Maud Angelica Behn, for talen hun holdt i sin fars bisettelse og forteller at Ari Behns dødsfall har brakt ham enda nærmere barnebarna.

Maud Angelica Behn holder minneord under faren, Ari Behn, sin bisettelse 3. januar 2020

IMPONERTE: Maud Angelica Behn ble hyllet for den sterke talen hun holdt i sin fars, Ari Behn, bisettelse.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det var sterkt å høre den. Jeg hadde ikke hørt den på forhånd, men visste hun skulle gjøre det. Hun hadde holdt talen for en liten krets ved båren da den sto på Ullevål sykehus. Der var ikke jeg, sier kong Harald i den nye boken «Kongen forteller».

Kong Harald og dronning Sonja under Ari Behns bisettelse i Oslo domkirke

I SORG: Kong Harald og dronning Sonja tok farvel med Ari Behn i Oslo domkirke i januar.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. «At hun greier det,» tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid.

I en gripende tale, som beskrives som en tale som kan ha reddet liv, hyllet Maud Angelica faren Ari Behn og var også åpen om det indre mørket han hadde slitt med.

Mens 16-åringen sto ved sin fars båre under bisettelsen, henvendte hun seg til andre som har slitt eller sliter.

– Jeg vil bare si til alle som har gått gjennom psykisk sykdom, at det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Alle fortjener kjærlighet og glede. Det er aldri svakhet å be om hjelp, men styrke. Aldri tro at det er bedre at du går bort, det kan jeg love deg at er så feil.

Mistet selv moren da han var tenåring

Kong Harald opplevde selv å miste en forelder i ung alder.

I april 1954 døde moren, kronprinsesse Märtha, etter sykdom, bare 53 år gammel. Prins Harald, som han da var, var 17 år da han mistet en mor han hadde stått svært nær.

Prins Harald står sammen med søstrene og foreldrene sine til familiebilde til konfirmasjonen hans

FAMILIEBILDE: Konfirmanten prins Harald er samlet til familiebilde med søstrene Ragnhild og Astrid, mor kronprinsesse Märtha og far kronprins Olav. Et knapt år etter døde kronprinsesse Märtha.

Foto: NTB scanpix

– Det var et stort savn, sier kong Harald i «Kongen forteller».

– Vi visste jo ganske lenge på forhånd at det bare gikk én vei. I dag har medisinen kommer så langt at hun kanskje ville blitt helbredet. Vi ble hjemme fra påsketuren det året, fordi hun var på sykehus. Jeg er ikke helt sikker på om hun selv visste hvor nært forestående det var. Kanskje like greit for henne, men jeg fikk egentlig ikke tatt farvel.

Som ved Ari Behns dødsfall, etterlot kronprinsesse Märthas dødsfall seg en tenåring i dyp sorg.

– Jeg har tenkt på akkurat det. Det er derfor jeg sier at jeg ikke kunne ha greid å holde den talen, sier kong Harald i den nye boken.

Kongen om Ari Behns dødsfall: – Det var et sjokk

I dag lanseres boken «Kongen forteller» av Harald Stanghelle, mangeårig journalist og redaktør. I boken forteller kong Harald blant annet om Ari Behns dødsfall.

Forfatteren og kunstneren Ari Behn var gift med prinsesse Märtha Louise i 14 år, frem til de skilte lag i 2016.

Også etter skilsmissen beholdt Behn kontakten med kongefamilien.

Meldingen fra familien Behn rystet folket om kvelden 1. juledag i fjor:

«Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmeste pårørende til Ari Behn, i dag må meddele at han har tatt sitt eget liv.»

Kong Harald og prinsesse Ingrid Alexandra

NÆRT FORHOLD: Kong Harald har et nært forhold til barnebarna. Her er han sammen med prinsesse Ingrid Alexandra.

Ari Behn skulle ha besøkt familien på Kongsseteren 1. juledag, men slik ble det ikke.

– Vi var sammen da det skjedde. Det var et sjokk. Vi ble så overrasket, selv om vi visste at han hadde problemer. Det er smertefullt, og det tar lang tid å komme over. Det at vi var samlet da vi fikk vite om dødsfallet, gjorde at vi som besteforeldre fikk anledning til å komme nærmere barnebarna. Vi har kommet mye nærmere hverandre, sier kongen i boken.

Kong Harald spiller Yatzy med barnebarna

MED BARNEBARNA: Bestefar, kong Harald, er glad i å tilbringe tid med barnebarna, som her når de spiller yatzy med barnebarna på Kongeskipet. Etter Ari Behns død er båndene til barnebarna blitt enda sterkere, forteller kongen nå.

Foto: Dronning Sonja

– Vanskelig å finne de riktige ordene

Folk søkte umiddelbart til Slottsplassen, tente lys og la ned blomster.

Kong Harald brukte nyttårstalen til å takke for støtten etter den tidligere svigersønnens død.

– Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne julen. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn, sa han.

Kongen sa videre at livet av og til ikke blir til å holde ut, og at det for enkelte blir så mørkt at ikke engang kjærligheten til de nærmeste hjelper.

– De som står igjen, må leve videre. Fattigere, uten den de var glad i, sa kongen.

Kongen forteller i den nye boken at han ikke var i tvil om at det som hadde skjedd med Ari Behn, måtte med i nyttårstalen.

– Men det var vanskelig å finne de riktige ordene. Jeg snakket jo om våre barnebarns far.

Om 22. juli: – Har aldri følt med så maktesløs som på Sundvolden

I den nye boken forteller kongen også blant annet om da terroren rammet Norge 22. juli 2011.

Til sammen 77 mennesker ble drept da bomben eksploderte i Regjeringskvartalet, og da terroristen skjøt ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya.

Kongen snakket til nasjonen sent om kvelden 22. juli. Kong Harald hadde vært i tvil om han burde gjøre det, han var redd det kunne slå ut begge veier – enten være med på å hausse opp situasjonen eller virke dempende.

– Samtidig ville vi samle «troppene». Og med troppene mener jeg det norske folk. For det var allerede begynt å bli en viss splittelse, sier kong Harald nå.

Dagen etter terrorangrepene dro kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon til Sundvolden, der overlevende og pårørende etter massakren på Utøya var samlet. De lyttet, trøstet og var nær.

Kong Harald var i tvil om de burde dra dit, han var redd for å være i veien. Men kronprinsen understreket viktigheten av å være sammen med dem som var rammet og insisterte på å reise til Sundvolden.

– Jeg har aldri følt meg så maktesløs som på Sundvolden. Der var det mennesker som hadde fått sine tilbake. Og så var det veldig mange som nettopp hadde fått beskjed om at dem man ventet på, ikke kom. Uansett hvor du snudde deg, var det mennesker i sorg, sier kongen.

– Jeg sa til dronningen etterpå at jeg aldri før har klemt så mange mennesker jeg ikke kjenner. Jeg tror det var til nytte for dem vi traff, og jeg vet det var til nytte for oss personlig. Det var på Sundvolden tragediens omfang gikk opp for meg.

Kong Harald, dronning Sonja og Jens Stoltenberg på Sundvolden

MØTTE OVERLEVENDE OG PÅRØRENDE: Dagen etter terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet, dro kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon til Sundvolden, der overlevende og pårørende etter massakren på Utøya var samlet.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen / Scanpix

Brast i gråt under 22. juli-tale: – Litt flau

En måned etter angrepene var det nasjonal minnemarkering. Oslo Spektrum var fylt av pårørende, overlevende og hjelpemannskaper. Det tok nesten tolv minutter å lese opp navnene på de 77 drepte.

Kong Harald gikk på talerstolen og så ut over de sørgende.

Kong Harald taler under den nasjonale minneseremonien for 22. juli

MINNEMARKERING: Stemmen brast da kong Harald talte under minnemarkeringen etter 22. juli-angrepene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver enkelt av dere, talte kong Harald, og stemmen brast.

Nå beskriver han det som den vanskeligste talen han har holdt noen gang.

– Det var en veldig spesiell atmosfære i Oslo Spektrum den dagen. Folk sto og gråt overalt. Det var dem som fikk sammenbrudd. Det var vanskelig å holde tårene tilbake. Og det klarte jeg jo ikke. Jeg var ikke stolt over det, sier kong Harald i boken.

Det var ikke meningen, sier han. Ikke meningen og ikke skuespill.

– Følelsene bare kom. Hele atmosfæren i Oslo Spektrum gjorde at det ble slik. Mange tusen mennesker. Og bare sørgende. Men jeg var ikke noe stolt over å stå på scenen og felle tårer. Jeg var litt flau. Jeg skulle liksom være barsk, jeg.

Video KONGENS-TALE-2-210811-WW

Kongen var tydelig preget av alvoret da de talte under den offisielle minnemarkeringen for 22.7 søndag.

– Jeg er jo absolutt i risikogruppen

I år sto kongen overfor en annen type krise, en global pandemi. Kongeparet ble selv satt i karantene etter at de var på statsbesøk i Jordan i mars.

– Også vi merket savnet etter å klemme dem vi er glad i. Vi fikk jo heller ikke lov til det. Selv har jeg vært så isolert at jeg ikke har vært redd for å bli smittet. Men man vet jo aldri. Jeg er nok ikke en slik som går rundt og er redd for det som kanskje kan skje. Det var likevel spesielt, dette her. Jeg er jo absolutt i risikogruppen, sier kongen i boken.

Fra karantenetilværelsen på Kongsseteren ledet kong Harald statsråd og holdt tale til det norske folk. Det gjorde han tre dager etter at regjeringen hadde innført de mest drastiske tiltakene vi har hatt her i landet i fredstid.

– Det var for å bidra til å holde nasjonen sammen. For å understreke hvor alvorlig situasjonen var. På dette tidspunktet tror jeg det var mange som ikke skjønte at det var så alvorlig som det faktisk var. Som konge streket jeg under det alvor regjeringen hadde presentert for oss.

I forkant av årets 17. mai-feiring var det usikkerhet knyttet til kongefamiliens planer. Barnetogene var avlyst, og folk var bedt om å ikke trekke ned i sentrum av byene, men heller holde seg hjemme så mye som mulig.

LIkevel dukket kongefamilien opp på Slottsbalkongen og sang nasjonalsangen.

– Det var rørende å stå der og synge nasjonalsangen. Vi visste at hele Norge sang med. Den ble sunget over hele landet på samme tid. Det var ikke bare oss. Det er første gang noe slikt har skjedd.

Mange sperret opp øynene da kongeparet og kronprinsparet dro på en rundreise i hovedstaden.

Mange sperret opp øynene da kongeparet og kronprinsparet dro på en rundreise i hovedstaden.

Senere på dagen overrasket kongeparet mange ved å kjøre rundt i Oslos gater.

– Vi satt jo i åpen bil. Det virket som om folk ikke trodde sine egne øyne. Det var litt morsomt. Det var en glad stemning. En svært annerledes måte å møte folk på. Når folket ikke kunne komme til oss, måtte vi prøve å komme til dem. 17. mai 2020 ble en fin dag. Vi var veldig spente, og den ble veldig annerledes. Så det var en stor opplevelse.

Kongen om kronprins Haakon: – Han er blitt en venn og medarbeider

Når kongen ser fremover på monarkiets fremtid, er det med optimisme. Han har et nært forhold til tronarvingen, kronprins Haakon.

– Han er blitt en venn og medarbeider. Han spør meg om råd, og jeg får råd fra ham. Forholdet er blitt tettere og tettere. Han er en klok fyr, sier kong Harald om sønnen.

– Det kommer til å bli bra med ham når den tid kommer. Det gir en god følelse å vite det. Jeg tror min far var mer bekymret enn jeg er. Jeg er så heldig at det er kronprins Haakon som skal føre dette videre. Han har vært med hele min periode som konge og vært involvert hele tiden. Så får han ta med seg det han vil, og forandre på det han vil.

Kong Harald og kronprins Haakon på hytte i Sikkilsdalen

VENNER: Kong Harald beskriver kronprins Haakon som en god venn. – Det kommer til å bli bra med ham når den tid kommer. Det gir en god følelse å vite det.

Foto: Dronning Sonja

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger