NRK Meny
Normal

Kong Harald - 70 år

Her kan du lese biografi om kong Harald, skrevet av NRKs ekspertkommentator Anne Baggethun.

Da prins Harald kom til verden på Skaugum 21. februar 1937, var det nesten 560 år siden det sist ble født en prins i Norge. Han var sønn av kronprins Olav og kronprinsesse Märtha, og 3. generasjon i den nye norske kongerekken fra 1905. 

Lille prins Harald, ni måneder gammel.
Foto: Scanpix

Flyktet landet

Prins Harald var bare 3 år da krigen kom til Norge og familien måtte dra i landflyktighet. Kronprinsessen, prinsen og søstrene Ragnhild og Astrid kom seg over til Sverige, mens kong Haakon og kronprinsen dro til England.

Det var dramatiske dager for de kongelige, før det ble bestemt at mor og barn skulle reise til USA, hvor de ble i de 5 årene krigen varte.

I 1945 var familien tilbake på Skaugum. Kongen har sagt at han først følte seg fremmed etter alle årene i utlandet, men snart var han norsk skolegutt - den første i familien som gikk på offentlig folkeskole. Han tok artium i 1956 på Oslo Katedralskole, med russetid som resten av kullet.

Sorg etter mor

2 år tidligere hadde en stor sorg rammet kongefamilien, da kronprinssesse Märtha døde, bare 53 år gammel.

I 1957 døde kong Haakon, og Harald ble kronprins med nye og store oppgaver. Han begynte også på en utdannelse, som blant annet omfattet universitetsstudier i Oxford. Og han tok eksamen ved Krigsskolen.

Harald på Krigsskolen med ukjent dame, som senere ble identifisert som Sonja. Første bildet, 1959.
Foto: Bjørn Glorvigen / SCANPIX

På et fotografi fra avslutningsdagen på Krigsskolen dukker en ung pike opp første gang, Sonja Haraldsen, som var hans dame på krigsskoleballet.

Borgerlig kjærlighetsforhold

Så fulgte 9 lange år - noen av de vanskeligste i hans liv, har Kongen selv sagt - med stor usikkerhet, kunne han gifte seg borgerlig?

Og svaret kjenner vi - 29. august 1968 ble kronprins Harald og Sonja Haraldsen viet i Oslo Domkirke.

I 1971 fikk paret sitt første barn, prinsesse Märtha Louise, og 2 år senere kom en prins. Noen år senere ble det gjort endringer i Grunnloven slik at eldste barn arver tronen uansett kjønn, men loven fikk ikke tilbakevirkende kraft, og prins Haakon Magnus var tronarving.

Det ble travle år, med nok av representasjonsoppgaver for kronprinsparet. Mange reiser gikk til utlandet, der de blant annet kunne være døråpnere for norsk industri.

Signing

Signingen av kong Harald 5 i Nidaros Domkirke 23. juni 1991.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I 1991 gikk kong Olav bort, og det nye kongeparet tok fatt på en gjerning med store utfordringer. Under signing og signingsferder rundt hele landet fikk de beviser på at et folk ønsket dem velkommen.

Hverdagen og arbeidsoppgavene kom snart. En del offisielle plikter er årvisse for Kongen - han åpner Stortinget og leder statsråd og holder sin nyttårstale.

Reisene er blitt mange - han har representert Norge i mange verdensdeler.

Men de fleste reisene har vært i Norge. Det kan ikke være mange steder her i landet som ikke har hatt kongebesøk. Det har vært jubileumsreiser og fylkesturer.

Men ikke alle reiser er med musikkorps og uniform og jubel. Mange vil huske Kongen på besøk på Nordvestlandet etter orkanen som ødela for store verdier. Da kom Kongen i hverdagsantrekk for å treffe folk som hadde mistet hjem og eiendeler.

Kongen som idrettsmann

Kong Harald ombord i Fram XI, juli 1992
Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Vi har en sportsinteressert konge. Han er en fremragende seiler og har vunnet VM sammen med mannskapet sitt - og tatt utallige regattaseiere. Men vi er også vant til å se ham som publikum - time etter time i skibakken eller på skøytebanen eller ved cupfinalen i fotball.

Både konge og dronning gjorde en innsats i forbindelse med Lillehammer-OL.

Lojal støttespiller

I løpet av det siste tiåret er det skjedd viktige ting på hjemmefronten for Kongen og familien hans. I 2000 kunne kronprins Haakon presentere sitt valg av ektefelle. Valget var utradisjonelt - alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby. Diskusjonene gikk høyt i aviser og blant folk, men kongeparet sto lojalt bak sønnens avgjørelse. De husket vel de lange årene de selv kjempet for et borgerlig ekteskap.

I 2001 var det kronprinsbryllup i Oslo, og året etter giftet prinsesse Märtha Louise seg med forfatteren Ari Behn i Nidarosdomen.

Og så kom det barnebarn i kongefamilien. Kongen har selv

KOngefamilien ønsker god jul.
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

karakterisert seg som "en tussete bestefar."Han bar det første barnebarnet, Maud Angelika Behn, til dåpen, og senere tronarvingen Ingrid Alexandra. Det kom to barnebarn til - Leah Isadora Behn og prins Sverre Magnus, og kronprinsessens sønn Marius Borg Høiby er femtemann i yngste generasjon.

Frisk etter sykdom

Men i denne perioden ble Kongen syk. Han ble først operert for kreft, og 2 år etter var det nødvendig med en hjerteoperasjon. Kong Harald kom seg igjen og ble friskmeldt relativt snart. Legene har rådet ham til å trappe noe ned og overlate flere oppgaver til Kronprinsen. Det har han nok delvis gjort, men han har en sterk pliktfølelse og er fortsatt aktivt med. En konge har ingen pensjonsalder som oss andre.

Lykke til med de 70!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger