Hopp til innhold

Kona til Terje gikk på Parkinson-medisiner: Overførte over 2 millioner til svindlere

En dom fra Oslo tingrett gir Terje Larsen medhold i at medisiner som brukes til å behandle Parkinson førte til at hans avdøde kone fikk problemer med impulskontrollen. Nå advarer han andre.

Terje Larsen

MANGLENDE INFORMASJON: Terje Larsen sier at hans avdøde kone fikk for dårlig informasjon om de mulige bivirkningene av Parkinson-medisiner.

Foto: Erlend Skorpetveit Aga / NRK

Et mareritt. Hun sa til meg hele tiden: «Vær så snill å ikke nevne det for meg, fordi det er så jævlig», sier Terje Larsen.

Kona Marit tok det tungt da hun skjønte at hun hadde blitt svindlet for ekteparets oppsparte midler til pensjonstilværelsen. Da hadde de vært gift i over 50 år.

Terje Larsen og kona Marit Larsen held barnebarnet sitt.

Marit og Terje leker med et av barnebarna.

Foto: Erlend Skorpetveit Aga / NRK

I 2015 fikk Marit påvist Parkinson sykdom. Legen skrev ut et legemiddel hun skulle ta for å dempe effekten av sykdommen.

Slike legemidler, kalt dopaminagonister, etterligner effekten dopamin har på hjernen. De demper skjelvingene og bidrar til at Parkinson-pasienter kan fungere bedre i hverdagslivet.

Medisinene dempet Marits symptomer. Terje merket at hun også ble mer ivrig etter å bli med på butikken for å handle mat.

Oftere enn før foreslo hun å kjøpe ting Terje mente de ikke trengte.

– Da sa jeg at det har vi ikke bruk for, det legger vi tilbake, Men det er det eneste jeg merket, sier Terje i dag.

– Mennesker i stor krise

Samtidig kan dopaminagonister ha alvorlige bivirkninger. De kan også påvirke andre deler av hjernen, som lystsenteret.

Det kan føre til at noen gjør ting de angrer bittert på.

Britt Inger Skaanes, generalsekretær i Parkinsonforbundet, sier de ukentlig får henvendelser om impulskontrollforstyrrelser.

De mest alvorlige tilfellene får vi kanskje månedlig. Det er mennesker i stor krise, mennesker som gråter, som er fortvilte og har fått livene sine ødelagt, sier Skaanes.

Pengene som forsvant

Høsten 2017 ble Marit oppringt av en mann i London.

Han lurte på om hun hadde lyst til å begynne med trading. Mannen lovet henne ti ganger pengene tilbake om hun overførte 500 euro til en utenlandsk konto. Marit fikk etter hvert mange slike telefoner.

I løpet av september og oktober hadde Marit overført i overkant av 2 millioner kroner fra sin og mannens konto til kontoer i utlandet, ifølge en dom fra Oslo tingrett.

Terje Larsen
Terje Larsen sier det tok tid før han ble klar over at noe var skikkelig galt.
Terje Larsen ser på bilete av han og hans kone Marit.
Marit hadde jobbet med regnskap og var nøktern når det gjaldt penger.
Terje Larsen, som mista kona si Marit Larsen til kreft.
Han reagerte først da kona begynte å snakke mye engelsk. Til slutt svarte Terje på konas telefon.
Terje Larsen ser ut i lufta
– Putt inn 25.000, så får du 100.000 i løpet av fire dager, sa de. Julenissen slutta vi å tru på i Norge, sa jeg, for mange, mange år siden. Og nå ringer du ikke mer.

Spilte av intervju i retten

Marit Larsen tok saken sin til Pasientskadenemnda, men tapte. Hun døde av kreft i februar 2021.

Noen måneder etter stevnet ektemannen, ved advokat Janne Larsen Staten, ved Pasientskadenemnda. Det var det Marit hadde ønsket, sier Terje.

De ba retten ta stilling til om informasjonen Marit hadde fått var god nok.

Legen som behandlet Marit Larsen sa i retten at han hadde sagt fra at medisinene hadde bivirkninger. Det fremgår imidlertid ikke av journalnotatene. NRK har vært i kontakt med legen, som sier det samme nå.

I et intervju Marit ga til TV 2 før hun døde var hun tydelig på at hun ikke ble informert. TV 2 har tidligere satt søkelys på Parkinson-medisiner og svekket impulskontroll.

Intervjuet ble spilt av i retten. Det ble for sterk kost for Terje, som så ned i bordet foran seg.

I slutten av januar falt dommen i Oslo tingrett. I dommen, som ikke er rettskraftig, kom retten til at medisineringen var årsaken til den manglende impulskontrollen og grunnen til Marits endrede adferd og pengebruk.

Hun har utvist en sviktende dømmekraft som i høy grad adskiller seg fra slik hun tidligere har handlet.

Tingrettsdommer Nini Ring / Dom fra Oslo tingrett 31. januar 2022

– Ville unngått å bli svindlet

Advokat Larsen sier saken er spesiell.

Det er den første saken i retten hvor vi får gehør for at hun faktisk hadde impulskontrollforstyrrelse, og at hun ville unngått å bli svindlet rett og slett, hvis hun hadde fått informasjon.

Janne Larsen, Terje Larsen sin advokat.

Advokat Janne Larsen har mange saker som gjelder nedsatt impulskontroll etter Parkinson-behandling.

Foto: Erlend Skorpetveit Aga / NRK

Retten mener også at tapene kunne vært begrenset om informasjonen hadde vært bedre.

Terje Larsen sier kona var krystallklar på at hun ikke hadde blitt advart av legen om at medisinene kunne ødelegge impulskontrollen. Hadde han visst det, ville han fulgt nøyere med på hva kona gjorde på telefonen og datamaskinen, sier han.

Det eneste jeg kan anbefale pårørende er å se hva slags piller de får. Da må de passe på. De må kanskje ta fra dem datamaskiner og det som er, så de ikke kan spille bort pengene sine.

Staten anket

Staten anket dommen fra Oslo tingrett.

Svenn Wold Gaulen, avdelingsdirektør for rettssaksavdelingen i Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten sier man er uenige i at det er snakk om en impulskontrollforstyrrelse.

Han mener Marit ble utsatt for et investeringsbedrageri, uavhengig av medisineringen.

Vi er uenig i tingrettens rettsanvendelse og bevisbedømmelse. Vi er uenig i at det foreligger informasjonssvikt, og at det er årsakssammenheng mellom informasjonssvikten og skaden.

Staten, ved nemnda, ble idømt erstatningsansvar og til å betale Terje Larsens saksomkostninger. Dersom tingrettens dom blir stående i neste rettsinstans, lagmannsretten, vil utmåling av erstatning foretas av Norsk pasientskadeerstatning.

Terje Larsen ser i ei reisebok som han og kona Marit laga då dei var på ferie i Karibien i 2016.
Terje beskriver Marit som «et meget godt menneske og et stå på-kvinnfolk».
Terje Larsen og kona Marit larsen markerte alle stadene dei reiste til med ei nål på eit verdskart
– Vi hadde det bra og hadde det vi trengte. Vi reiste og koste oss.
Marit brukte også mye tid på å lage fotoalbum med bilder av familien.
Terje Larsen og kona på tallerken
Tiden etter svindelen var tung for kona. – Hun led veldig fælt av det greiene her. Hun gjorde det.

Mørketall

Janne Larsen har spesialisert seg på saker som gjelder manglende impulskontroll etter Parkinson-behandling. Sakene gjør sterkt inntrykk. I de verste tilfellene går folk personlig konkurs.

– Veldig mange av Parkinson-pasientene er høyt utdannet og intelligente folk, som har ordentlig kontroll. Så blir hele livet rasert. De blir skilt, de sier opp jobbene sine. De spiller bort alle pengene. De er offer for hyperseksualitet eller hypershopping.

Larsen forteller at klientene opplever mye skam når de skjønner hva de har gjort.

De isolerer seg og flere har sagt til meg at de har vurdert å ta sitt eget liv, fordi dette er noe de ikke klarer å leve med.

Hun har for tiden har rundt 20 løpende saker av denne typen.

Advokaten sier hun kunne tatt flere saker, om hun hadde kapasitet. Hun tror mange aldri prøver å få erstatning. Enten fordi man ikke har råd til advokathjelp, eller fordi skammen er for stor.

– Det er så mye skamfølelse hos folk at vi bare har sett toppen av isfjellet.

Etter at Marit døde har Terje forsøkt å etablere et nytt liv, i ny leilighet. Likevel blir han stadig minnet på hvor tungt det var for kona å skjønne at hun gamblet bort alle sparepengene deres.

– Jeg rydder litt, finner litt papirer, som jeg ikke visste fantes. Som er fra det opplegget her. Det tar jeg litt hardt, sier Terje.

Terje Larsen blar i rettsdokumenta etter rettsaka han har vore gjennom.

Terje Larsen blar i dokumenter knyttet til Marits tradingvirksomhet.

Foto: Erlend Skorpetveit Aga / NRK

AKTUELT NÅ