Kommuner øver ikke på kriser: – Liv kan gå tapt

Annethvert år skal norske kommuner øve på å håndtere kriser som flom, brann og terror, men hver fjerde kommune sier de ikke har øvd på hva de skal gjøre i en stor krise, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Opoelva

Odda sentrum fikk hard medfart i flommen høsten 2014. Alle kommuner bør trene på kriser for å være forberedt på hendelser som dette, mener Røde Kors.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Vi er veldig bekymret. Altfor få kommuner er godt nok rustet i beredskapsarbeidet, sier generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

72 prosent av norske kommuner sier de øver sammen med nødetater og frivillige på å takle en krisesituasjon hvert andre år, viser undersøkelser DSB har gjort. I dag offentliggjør Røde Kors en rapport som viser at mange kommuner ikke har penger til å følge regelverket om beredskap i kommunene.

– Hvis man ikke klarer å være godt nok forberedt og den store katastrofen kommer i form

Åsne Havnelid

Generalsekretær i Røde Kors Åsne Havnelid mener regjeringa må sette av ekstra penger til beredskapsøvelser i kommuner.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

av flom, skred, vind eller store branner vil liv kunne gå tapt, advarer Havnelid.

Første store øvelse på fem år

– Når det gjelder øvelser har ikke vi gjort det vi burde gjøre, sier Dag Sigurd Brustin, ordfører i Ibestad kommune i Troms.

De ulike nødetatene i kommunen med 1400 innbyggere trener ofte hver for seg, men det er fem år siden sist

Dag Sigurd Brustind

– Når man er i en budsjettdialog, så taper nok beredskapen ofte, sier ordfører i Ibestad kommune, Dag Sigurd Brustind (H).

Foto: Ibestad kommune

alle nøderarene og frivillige øvde sammen. Det har heller ikke vært noen store hendelser i kommunen som har ført til at Ibestad har iverksatt beredskapsplanene sine.

– Beredskap er noe de fleste innbyggerne ikke ser noe til så det er veldig lett å lene seg tilbake i lenestolen og si og at dette kommer sikkert ikke til å skje oss. I tillegg er det også vanskelig å prioritere beredskap opp imot andre ting som eldreomsorg, et lærerårsverk eller kulturmidler.

Øvelse kan ta en prosent av budsjettet

Til høsten bruker kommunen opp mot en million kroner av budsjettet på 120 millioner kroner på å samle nødetater og frivillige for øve på scenario som tunnelbrann eller gisselsituasjon.

Brusind skulle gjerne fått litt drahjelp fra staten.

– Hvis vi kommunene hatt tilgang til ekstra penger, så hadde det ført til bedre beredskap i hele landet.

Selv om budsjettet er stramt blir det ny beredskapsøvelse i år.

– Begynner vi å slakke på kravene om øvelse og det skjer en ulykke, så er vi ikke forberedt og det er ikke bra.

Ber regjeringa hjelpe kommunene

Ifølge en ny rapport fra Røde Kors er det flere enn Ibestad kommune som venter med beredskapsøvelser på grunn av stramt budsjett. Nå mener Havnelid regjeringa må sørge for at kommunene får øvd så mye som de skal.

Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore (H).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Et tiltak kan være at regjering og storting setter av øremerkede midler til beredskapstrening og øvelse i kommunene, sier Havnelid.

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner synes det er alvorlig at mange kommuner ikke gjennomfører beredskapsøvelser slik de skal, men vil ikke gi ekstra penger. Han mener kommunene må bli flinkere til å prioritere.

– Vi har sikret en god vekst i kommuneøkonomien gjennom kommuneproposisjonen 2016 og da er det rom for å prioritere dette.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger