Kommunene ber om flere: Nå er det for få flyktninger å bosette i kommunene

Kommunene må i år bosette flere flyktninger enn noen gang før. Likevel har flere kommuner ledig kapasitet fordi det ikke er behandlet nok asylsøknader.

Flyktninger på veg til grensa ved Storskog

MANGE SKAL BOSETTES: Her er lyktninger på veg til grensa ved Storskog

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Helge Eide

KONSEKVENSER: Helge Eide ser konsekvensene av prioriteringene til regjeringen.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

– Problemet er at køene stiger for asylsøkere som ligger an til å få oppholdstillatelse, mens antallet bosetningsklare blir lavere. Det kan få uheldige konsekvenser hvis det ikke tas grep nå, sier Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS.

1. februar i år var det 840 reelt bosettingsklare flyktninger i mottak som ikke hadde fått tildelt en kommune. Det tallet burde vært på 1050 hver måned om kommunene skal kunne nå bosettingsmålet for 2016 på 16.000 flyktninger. Nå ber rett og slett kommuner om å få tildelt flere flyktninger, men det er ikke nok søknader som er behandlet.

– Kommunene kan oppleve den paradoksale situasjonen at de har vært flinke til å øke kapasiteten, men at det nå er relativt få flyktninger å bosette. Behovet er der, men vi er avhengige av hvor raskt UDI får opp kapasiteten. sier Bjørn Holden, assisterende direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Venstre bekymret

Trine Skei Grande

UTÅLMODIG: Trine Skei Grande vil ha opp saksbehandlingstiden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Helge Eide frykter at det i ytterste konsekvens kan føre til at kommuner ikke får fylt bosettingsvedtakene sine.

– Det er en klar politisk prioritering å prioritere utsendelsessakene. Det er en beslutning KS ikke har noen mening om, men vi er i ferd med å se konsekvensene. Når saksbehandlingstiden blir en hemsko i UDI er det rett og slett en fare for at ikke nok flyktninger blir bosatt, sier Eide i KS.

Venstre tok i spørretimen forrige onsdag opp sin bekymring om antallet avgjørelser og innvilgelser som ligger i UDI-systemet.

– Solveig Horne gjorde en fantastisk jobb med å få kommunene til å strekke seg på bosetting. Nå gjenstår det at Sylvi Listhaug strekker seg like langt på å få ned saksbehandlingstiden i UDI. Og det må hun gjøre fort, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Lover raskere behandling

Hanne CS Iversen

PRIORITERER: Hanne Iversen forteller at regjeringen har prioritert utsendelsessakene fordi det er tidsfrister.

Foto: Nils Mehren / NRK

Hanne Iversen (Frp), statssekretær i Justisdepartementet, erkjenner at det nå er kommuner som har ledig kapasitet til bosetting av flyktninger. Hun er også tydelig på at regjeringen har prioritert å sende ut flyktningene som ikke får bli i Norge.

– På utsendelsessakene må vi overholde tidsfrister for å få sendt dem ut, men den prioriteringen er likevel ikke hovedårsaken til at vi har hatt en noe lavere saksbehandlingskapasitet, mener hun.

– Vi har ansatt mange nye saksbehandlere som har vært under opplæring. Da må vi akseptere at behandlingstiden blir noe lenger. Tallene vil bli adskillig høyere framover.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger