Hopp til innhold

Ber om psykologhjelp for å samle offerhistorier

22. juli-kommisjonen ber om bistand fra psykologer for å samle inn mest mulig informasjon fra ofrene etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Alexandra Bech Gjørv

TIDSPRESS: 10. august 2012 skal 22. juli-kommisjonen levere sin rapport til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og resten av Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kommisjonen har bedt fire private psykolog- og konsulentfirmaer om å kommer med forslag til et spørreskjema som skal sendes ut til ofre og berørte av terroren.

– Vi trenger profesjonell hjelp i forhold til den delen av mandatet som handler om å innhente synspunkter fra pårørende og andre som er direkte berørt av terrorhandlingene, sier leder av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv til NRK.

Hun forklarer at kommisjonen er interessert i ekspertise både i forhold til å stille gode spørsmål, og i forhold til hvordan man behandler denne gruppen på en god måte.

Les også: Offiser refser helikopterberedskapen

Belastning

Jens Stoltenberg

UAVHENGIG KOMMISJON: Regjeringen har bedt kommisjonen se på alle sider av terrorangrepet og komme med en konklusjon i forhold til hvordan vi kan unngå at noe lignende skjer igjen. Bildet er fra en pressekonferanse kort tid etter angrepene.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

De tre firmaene som er bedt om å komme med forslag er Psykologibistand AS, AFF, Agenda Kaupang og Karevold organisasjonspsykologi AS.

I kommisjonens mandat heter det at gruppen står fritt til å be om ekstern kompetanse.

Bech Gjørv understreker at det er viktig å hente inn så mye informasjon som mulig uten å miste viktige nyanser.

– Først og fremst er dette et initiativ for å hente inn informasjon. Vi ser for oss at de berørte både skal fortelle om sine opplevelser, og hva de er opptatt av at kommisjonen skal undersøke og mene noe om. Det er også en psykologisk side av forespørselen. Vi må ha et bevisst forhold til at dette initiativet kan sette i gang nye følelsesmessige prosesser som kan være tungt for enkelte å håndtere, sier hun.

22. juli-kommisjonen ble nedsatt av regjeringen etter terrorangrepene mot Norge i sommer. Kommisjonen skal avgi sin rapport til statsminister Jens Stoltenberg 10. august neste år.

Innen den tid skal de ti medlemmene ha innhentet og gjennmgått så mye informasjon som mulig.

Må begrense

– En del av oppgaven er å bli enige om en mer presis avgrensing av begrepet «berørte», i forhold til hvor mange personer vi skal gå aktivt ut til. Men det er vikitig å si at alle kan gi innspill gjennom hjemmesiden vår eller over telefon, forklarer Bech Gjørv.

Den nasjonale støttegruppen for 22.juli-ofrene er glad for at kommisjonen går bredt ut.

– Vi ønsker at kommisjonen skal se på spørsmål knyttet til helse. Har de berørte fått den oppfølgingen de har krav på? Hva har fungert og hva ikke har fungert? Det er også kjempeviktig at kommisjonen etablerer sin egen tidslinje i forhold til det som har skjedd. Da er det ekstra viktig at de som var tilstede gir sine versjoner av det de har opplevd, sier nestleder i den nasjonale støttegruppen for terrorofrene, Tove Selbekk til NRK.

- Det er viktig at profesjonelle håndterer dette, og det er i alle sin interesse at bildet blir så riktig som mulig, sier hun.

Ikke hemmelig

I forrige uke ba 22. juli-kommisjonen regjeringen om en egen særlov for å begrense offentlig innsyn.

Den nasjonale støttegruppen deler kommisjonens syn, men mandag ble det kjent at regjeringen ikke vil ha en særlov som begrenser åpenheten.

– Da 22. juli-kommisjonen ble nedsatt, vurderte vi nøye spørsmålet om offentlighet. Vi ønsker generelt stor grad av åpenhet, spesielt i denne saken, som er av stor allmenn interesse og betydning. Derfor er vi også skeptisk til en særlov om unntak fra offentlighetsloven, sier statsråd ved SMK Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap).

Bakgrunn: Får ikke jobbe hemmelig

Utvika blomster

MANGE OFRE: 77 personer ble drept og i underkant av 70 hardt skadd i terrorangrepene 22. juli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

AKTUELT NÅ