Kommentatorer: Støre klarer ikke å løse krisene som ryster partiet

Ap-leder Jonas Gahr Støre har ikke klart å samle partiet og få tilbake den nødvendige autoriteten etter krisene som har rammet Ap, mener kommentatorer. «Ikke hyggelig», sier Støre selv om situasjonen etter at Ap-klubbleder Ingunn Yssen ble sykmeldt.

Jonas Gahr Støre på Arbeiderpartiets landsstyremøte

IGJEN I SØKELYSET: Det stormer igjen rundt Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre etter at det ble kjent at klubbleder Ingunn Yssen er sykmeldt angivelig etter å ha fått refs fra Støre.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er jo ikke noen hyggelig sak, men det er en intern sak, og den håndterer vi internt.

Slik kommenterte Ap-leder Jonas Gahr Støre i går situasjonen hvor Ingunn Yssen, klubbleder for Ap-ansatte i stortingsgruppa, er blitt sykmeldt angivelig på grunn av måten Støre har behandlet henne på.

Dagens Næringsliv skrev tirsdag at Yssen ble sykmeldt etter et møte med Støre 14. mai. I møtet skal hun angivelig ha blitt refset etter å ha advart partilederen i media mot å invitere Trond Giske til partiets sommerfest.

– Jeg kommenterer ikke hvordan vi har samtaler mellom klubbleder og ledelse i denne stortingsgruppa. Det er interne forhold. Så håper jeg at hun kommer tilbake fra sykmelding som planlagt, sa Støre til NRK onsdag.

Mener du at hun som klubbleder har rett til å uttale seg til mediene?

Magnus Takvam

KRISE: – Ap har ikke klart å løse krisene som har rystet partiet, de henger fortsatt ved, sier politisk kommentator Magnus Takvam i NRK.

– Ja, helt klart. Det er det tradisjon for i Norge. Så har vi diskusjoner internt, og dem tar vi internt, sa Støre.

– Krisene henger fortsatt ved Ap

Yssen-saken føyer seg inn i rekken av negative saker og konflikter som i stor grad har preget Arbeiderpartiet siden det elendige valgresultatet i fjor.

Politiske kommentatorer mener Støre ikke har klart å rydde opp i store personkonflikter som rir Ap som en mare.

– To store kriser har rystet Ap: Valgnederlaget og metoo-prosessen som de opplevde i vinter. Man har ikke klart å konsolidere partiet og løse de krisene, sier Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK.

– Krisene henger fortsatt ved Ap både politisk, organisatorisk og internt i miljøet, særlig rundt stortingsgruppa, der mange av aktørene ser hverandre hver dag. Det bidrar til en veldig vanskelig arbeidssituasjon.

– Aktørene er ikke opptatt av å spille på lag

Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen, mener Støre har en stor jobb foran seg.

Tone Sofie Aglen

SOLOLØP: – Aktørene i Ap er ikke opptatt av å spille på lag nå, men mest opptatt av å bygge sin egen plattform, sier Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen.

Foto: NRK

– Det er helt åpenbart at Støre må rydde opp og få den nødvendige autoriteten, men det blir en utfordring, sier Aglen.

– Slik jeg oppfatter aktørene, er de ikke opptatt av å spille på lag for tiden. De er mest opptatt av å bygge sin egen plattform. Det tror jeg gjelder både nestleder Hadia Tajik og Trond Giske. Det er helt tydelig en stor jobb med å samle partiet og få dem til å jobbe sammen.

Mener Ap har politikken, men bommer på formidlingen

Samtidig som Ap sliter med å samle troppene, har partiet også problemer med å formidle politikken, mener Sigurd Grytten, partimedlem og partner i PR-byrået Zynk.

Ifølge Grytten viser flere målinger at det er stor oppslutning i befolkningen om saker som ofte er forbundet med Ap, som fellesskapsløsninger og sterk offentlig styring.

– Problemet for Ap ikke er at man har feil politikk, men at man i for liten grad klarer å nå frem og være en talsperson for de verdiene og sakene, sier Grytten.

SISTE NYTT

Siste meldinger