Hopp til innhold

Kolberg om Bakke-Jensens uttalelser: – Foruroligende fra en statsråd

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mener norske medier ikke bør omtale Helge Ingstad-ulykken før havarikommisjonen har konkludert. Stortingspolitiker Martin Kolberg (Ap) mener uttalelsene til Bakke-Jensen er skremmende.

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen møtte Debattens Fredrik Soldvang

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen møtte Debattens Fredrik Solvang

Tidligere i dag fortalte NRK om hvordan Frank Bakke-Jensen (H) mener media burde tie stille om KNM Helge Ingstad-ulykken. Etter et intervju antydet han til NRKs journalist at media «tilslører, farger, sminker eller fordreier» saken.

Stortingspolitiker Martin Kolberg (Ap) mener uttalelsene til Bakke-Jensen er skremmende.

– Jeg mener det er foruroligende uttalelser fra en statsråd. Pressen må ha frihet til å referere de kildene som de selv mener er pålitelige. Samfunnet er helt avhengig av den åpenheten og informasjonen pressen gir, sier den tidligere lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen til NRK.

Arendalsuka 2018

PRESSEN MÅ HA FRIHET: Martin Kolberg (Ap) mener pressen må ha frihet til å referere kilder utenom havarikommisjonen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Pressen bør vente på rapporten

I Debatten i kveld fortalte forsvarsministeren at poenget i samtalen med NRKs journalist var at han som statsråd må være forsiktig med å spekulere i årsaken til hvorfor KNM Helge Ingstad forliste – uten at det betyr at det er hemmelighold.

– Hvorfor sier du i opptaket at pressen kan «tilsløre, farge, sminke eller fordreie» saken?

– Mitt poeng var at vi må være nøye med hva slags rolle kilder har. Når journalisten ikke kunne godta premisset om at jeg som statsråd ikke ville spekulere om hva som var hendelsesforløpet, mente jeg det burde presiseres.

Frank Bakke-Jensen (H) mener media burde tie stille om KNM Helge Ingstad-ulykken.

Forsvarsministeren langet ut mot pressens omtale av Helge Ingstad-ulykken tidligere i dag.

– Mener du pressen bør vente på havarikommisjonen før de omtaler saken?

– Jeg mener pressen bør vente på den rapporten ja, også bør vi være nøye når vi beskriver. Pressen skal også ha respekt for de ulike rollene. Det handler om rettssikkerhet og hva slags bilde man skaper av en situasjon.

Hva innebærer det at pressen skal vente på havarikommisjonen?

– Det betyr at pressen skal ha respekt for at man har en prosess og at det er ulike roller. For at vi skal opprettholde den viktige modellen vi har med havarikommisjonen og politiet, så må pressen respektere at jeg ikke kan uttale meg om saken.

Kolberg: – Pressen er et fornuftig supplement

Kolberg mener ikke arbeidet pressen gjør står i veien for konklusjonene havarikommisjonen skal komme med om ett år.

– Jeg ser derimot på det som et fornuftig supplement, så venter vi spent på hva kommisjonen vil konkluderer med når den tid kommer.

Kolberg har tidligere stått i bresjen for å fremme viktigheten av åpenhet knytte til nettopp KNM «Helge Ingstad»-ulykken. Forrige uke kalte han forliset en betydelig og beklagelig reduksjon av Norges forsvarskapasitet.

– Derfor er det viktig at både Sjøforsvaret og Forsvarsdepartementet er åpne om hva som er årsaken til ulykken, med forbehold om at det ikke har med sentrale, nasjonale sikkerhetsinteresser å gjøre, sa Kolberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ