NRK Meny
Normal

Kolberg og Raja: – Anundsen har svekket tillit

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg (Ap) og Venstres Abid Raja tror justisminister Anders Anundsen (Frp) har fått svekket tillit etter høringen.

Martin Kolberg i Kontroll- og konstitusjonskomiteen mener Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ( FrP ) er svekket etter høringen om asylbarnsaken.

Kolberg ville ikke kritisere Anundsen for sin opptreden under høringen, men sier det er alvorlig at justisministeren mener noe annet enn politidirektøren om at det har vært en vesentlig endring i politikken.

Under en intens høring fredag vedgikk Anundsen at han kunne gjort mer for at instruksen om lengeværende asylbarn skulle bli fulgt opp av politiet. Kolberg poengterte etter høringen at forståelsen av saken spriker fundamentalt.

– Jeg sitter igjen med et inntrykk av at tilliten til Anundsen har blitt svekket i løpet av dagen, sier Kolberg til NRK.

Han synes det er alvorlig at justisministeren mener noe annet enn politidirektøren om at det har vært en vesentlig endring i politikken. Kolberg sier at han ikke har fått svar på hvem i departementet som hadde lest varselbrevene fra politiet.

– Ingen hadde lest dem, verken på embetssiden eller i den politiske ledelsen. Det er merkelig at de ikke kan forklare oss det, sa han.

– Anundsen ikke styrket sin sak

Stortingets kontrollkomite hadde kalt justisministeren inn på teppet for å redegjøre for hvorfor politiet ikke har etterlevd ordren om å ikke lenger prioritere utsending av lengeværende barn.

Abid Raja var en av dem som gikk hardest ut mot justisministeren under høringen. Han mener mange alvorlige forhold har kommet frem gjennom høringen.

– Enkelte av disse forholdene har justisministeren bidratt til å kaste noe lys over. Mye annet har ikke blitt noe særlig tydeligere, sier Raja.

Til spørsmålet om Anundsen fortsatt har tillit, svarer han følgende:

– Vi må nøste opp i dette før vi kan trekke en konklusjon, men magefølelsen sier at han ikke har bidratt til å styrke sin sak.

Abid Raja

Raja spurte flere ganger under høringen om Anundsen ville beklage noe av det som hadde skjedd. Min erfaring er at han kun beklaget at politidirektøren ikke har gjort jobben sin, sa Raja etter høringen.

– Jeg gjør den jobben jeg skal gjøre

Tett omgitt av pressekorps, kameraer, lys og mikrofoner, møtte Anundsen journalistene etter ti timers utspørring. Han ønsket ikke å kommentere om han sitter trygt i stolen.

– Jeg gjør den jobben jeg skal gjøre, så lenge jeg har den. Så håper jeg at har belyst saken så godt at komiteen vil lande på en riktig konklusjon, sa Anundsen til NRK.

Han understreket at han har beklaget i Stortinget at den «klare politikkendringen ikke ble videreført i underliggende etater».

Hensynet til barns beste skulle tillegges større vekt enn tidligere, og lengeværende asylbarn skulle ikke prioriteres foran asylbarn generelt. Instruksen nådde aldri Politiets utlendingsenhet, som fortsatte å følge den gamle instruksen.

Komiteen skal nå vurdere om statsråden har brutt opplysningsplikten, noe Anundsen selv mener han ikke har gjort.

– Vi har fått klargjort hva politiet mener på en veldig god måte. Det var en befrielse, sa Kolberg.

Temperaturen i kontrollhøringen blir stadig høyere. Venstres Abid Raja og Aps Martin Kolberg går hard ut mot justisministeren i sine utspørringer. – Jeg forventer at du snakker riktig, sa Kolberg.

Aps Martin Kolberg gikk hard ut mot justisministeren under høringen. – Jeg forventer at du snakker riktig, sa Kolberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger