Hopp til innhold

Kokaintiltalt ville jobbe på TV

Den tiltalte Lillesand-kvinnen (21) som rømte fra kokainsaken i Cochabamba i fjor, drømte om å bli programleder på TV, kom det frem i rettssaken i Oslo tingrett.

Tiltalt Lillesand-kvinne utenfor tinghuset i Cochabamba, Bolivia

Den tiltalte Lillesand-kvinnen (med ryggen til) trøstes av familien sin utenfor tinghuset i Cochabamba, Bolivia i desember 2009.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

21-åringen er nå i Oslo tingrett tiltalt for å ha forsøkt å smugle narkotika fra Bolivia til Norge i 2008. Sammen med Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen ble hun stanset på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008 med 22,4 kilo kokain gjemt i bagasjen.

Venter på videovitner fra Bolivia

Lillesand-kvinnen og fire andre personer sitter på tiltalebenken i en sak som er berammet til å vare i fem uker. Rettssaken har vart i tre uker og tar trolig pause frem til begynnelsen av oktober, slik at politiet får organisert en videolink til vitner i Bolivia.

Cesar Augusto Toro-Blacutt

Augusto Toro-Blacutt ble opprinnelig dømt til fengsel i 20 år i rettssaken i Cochabamba, Bolivia.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Statsadvokat Petter Mandt

Statsadvokat Petter Mandt er aktor i saken mot de fem i Oslo tingrett.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Innkallingen til rettssaken i Cochabamba i april

Lillesand-kvinnen ble innkalt til rettssaken i Cochabamba, Bolivia i april 2010. Da var hun allerede hjemme i Norge.

Foto: NRK

Det er blant annet meningen at Augusto Toro-Blacutt og hans onkel Alex Ramiro Blacutt, som begge ble idømt fengselsstraffer på over 20 år, skal vitne i saken.

Det skal også Rodriguez, som i dag er den eneste av de tre norske kvinnene som ble pågrepet på flyplassen i 2008 som fremdeles sitter i boliviansk fengsel. Aktor i Norge, Petter Mandt, ønsket også at Hagen skulle vitne i saken, men hun har - slik Lillesand-kvinnen gjorde - rømt fra Cochabamba.

– Folk mente vi var kjedelige

Lillesand-kvinnen har hele tiden hevdet at hun er uskyldig, og har i retten forklart at hun trodde at turen skulle gå til Spania. Rodriguez og Hagen, som på den tiden var kjæresten til 21-åringen, skal ifølge den tiltalte kvinnen ikke ha avslørt det egentlige reisemålet før de var klare til å gå om bord i flyet på Gardermoen den 28. april 2008.

To av 21-åringens venninner vitnet i retten onsdag. De tegnet begge et bilde av den tiltalte kvinnen som hjemmekjær og godtroende. Begge omtalte Lillesand-kvinnen som en veldig god venninne, og mente det var utenkelig at hun kunne vært involvert i smugling av narkotika.

– Jeg tror faren hennes ville kalt oss for kjedelige og hjemmekjære, selv om vi ikke syntes det selv, sa den ene venninnen i retten.

Bildet som i retten har blitt tegnet av Lillesand-kvinnen og hennes venninner fra hjemstedet og dit hun flyttet på Østlandet, er av rolige jenter som sjelden gikk på fest. 21-åringen selv fortalte retten at hun hadde vært skikkelig ute på byen bare én gang da hun reiste til Bolivia.

Introduserte Hagen og Lillesand-kvinnen

En av venninnene kjente Hagen fra barneskolen, og var den som introduserte Hagen og Lillesand-kvinnen for hverandre.

Første gang de så hverandre var ved et tilfeldig møte på vei til toget i Oslo i oktober 2007. Ifølge venninnen fikk Hagen øyne for 21-åringen med en gang. Kort tid etter begynte de å henge sammen.

Hagen, som hadde flyttet hjemmefra som 16-åring, bodde på denne tiden sammen med en venninne. Denne venninnen har tidligere under rettssaken hevdet at hun var forlovet med Hagen.

Lillesand-kvinnens venninne forklarte i retten at hennes to venninner var svært forelsket.

Ville ikke at turen skulle ødelegge TV-muligheten

Den ene venninnen fikk selv tilbud om å bli med på utenlandsturen i 2008. Da Lillesand-kvinnen flyttet til Østlandet fra hjemstedet, bodde hun hjemme hos denne venninnen og moren.

Lillesand-kvinnen drømte da om å bli programleder for et chatteprogram på TV, og hadde vært på flere intervjuer og prøver hos TV-kanalen.

Da Lillesand-kvinnen planla utenlandsturen, var det viktig for henne at den ikke kom i veien for drømmen om å jobbe i TV.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Takket nei til å bli med til utlandet

I retten fortalte venninnen, slik også Lillesand-kvinnen hele tiden har hevdet, at det var Hagen som organiserte turen for Lillesand-kvinnen. Hun selv måtte takke nei til å bli med fordi hun skulle ha eksamen på skolen, selv om hun virkelig kunne tenke seg en tur til Spania med venninnen.

Mens Lillesand-kvinnen var på turen i 2008 hadde hun også kontakt på e-post med venninen som takket nei til å bli med. Til tross for det gode vennskapet fortalte Lillesand-kvinnen ikke at hun var i Bolivia i stedet for Spania.

De norske kvinnene skulle opprinnelig være borte i ti dager. Da Lillesand-kvinnen ble fortalt at det var noe galt med billettene hjem til Norge og at hjemreisedatoen ble forandret, ga hun beskjed til foreldrene sine og venninnen at de hadde fått mer jobb.

21-åringens venninne fortalte i retten at hun ikke hadde noen grunn til å ikke stole på Hagen og at hennes invitasjon til å bli med til Spania for å jobbe var ekte. Lillesand-kvinnen dro også hjem til foreldrene på Sørlandet for å hente arbeidsklær.

– Det var som en skrekkfilm

Etter at de norske kvinnene ble arrestert og satt i San Sebastian-fengselet for kvinner i Cochabamba, ble Lillesand-kvinnen mishandlet fysisk og verbalt av de to andre, har hun fortalt i retten. Da foreldrene hennes kom til Bolivia, bedret forholdet til Hagen seg. Lillesand-kvinnens advokat, Carl Bore, leste opp et kjærlighetsbrev fra Hagen til 21-åringen, et brev som ble skrevet mens kvinnene satt i fengselet.

Lillesand-kvinnens venninne var også på besøk i Cochabamba i tre måneder. Hun fortalte i retten om hvordan Rodriguez hadde overvåket alle samtaler de hadde, og mener at de ble forsøkt dominert.

– Det var som en skrekkfilm å se henne i fengselet, sa en gråtende venninne.

Kort tid etter pågripelsen ble Lillesand-kvinnen flyttet inn i kapellet i fengselet for at hun skulle være sikrere. Hun hadde da valgt, som den eneste av de tre kvinnene, å gi en utvidet forklaring til boliviansk politi.

Senere ble hun flyttet til et fengsel for menn, før hun siden ble løsøatt mot kausjon. I februar i fjor rømte hun fra Bolivia til Norge.

Saken mot de fem personene i Oslo tingrett er ventet å være ferdig rundt 6. oktober. NRK vil være til stede i retten og følge saken.

AKTUELT NÅ