Hopp til innhold

Køforsker: – Ikke ha lang luke til bilen foran

Ifølge Torbjørn Haugen oppstår påskekøene fordi folk har for lang luke til bilen foran og fordi de skifter filer for ofte.

Mange dro på påskeferie idag - og det førte til tett trafikk og bilkøer. 
Som kunne vært mindre hvis bilistene holdt kortere avstand til bilen foran, ifølge en trafikkforsker.

Den verste utfartstrafikken har lagt seg, men mange gruer seg kanskje til turen hjem fra påskefjellet på søndag eller mandag.

Torbjørn Haugen, førstelektor ved Institutt for bygg, anlegg og transport på NTNU, har i flere år forsket på bilkøer og sier grunnen til at de oppstår er fordi folk er uoppmerksomme.

– Det viktigste er å være aktsom og følge på bilen foran og ikke ha for lang luke. Mange tror det er lurt med god avstand når man sitter i kø, men man bør ikke holde for lang avstand bare fordi man er redd for at bilen foran skal stanse, sier han i Dagsnytt 18.

Har tre tips til bilistene

Skal vi tro Haugen lønner filskifter og forbikjøringer seg sjeldent og kan forverre køene.

– Hvis man skifter fil og den i nabofila må bremse opp så vil det kunne skape køer for dem som kommer bak. Hvis én må bremse så må den bak bremse og den bak han igjen bremse.

– Det kan være lønnsomt for den som skifter fil, men hvis man ser på totaltrafikken så ser vi at gjennomsnittshastigheten for de forskjellige filene omtrent er den samme når det er kø.

Ulovlig mobiltelefonbruk kan også skape opphold på veiene.

– Mobiltelefoner gjør også at folk blir mindre oppmerksomme og uoppmerksomhet er en ulempe for trafikksikkerheten og fremkommeligheten

Torbjørn Haugen har tre råd til bilistene som møter kø på vei til eller fra fjellet å påsken.

– Ta det med ro, hold plassen i køen og følg med etter bilen foran.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ