Hopp til innhold

Nordmenn kobles til gruppe bak grove krigsforbrytelser i Syria

Flere nordmenn knyttes til islamistgruppa Jabhat al-Nusra i Syria. En gruppe FN og Human Rights Watch mener kan stå bak overgrep og krigsforbrytelser.

Syria

Stillbilde fra video publisert 1. november. Videoen skal angivelig vise syriske opprørere som sparker og henretter regjeringssoldater. Ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter tilhører opprørerne islamistgruppa Jabhat al-Nusra.

Foto: - / Afp

Ifølge den anerkjente arabiske avisen al-Hayat skal 13 norske muslimer ha sluttet seg til islamistgruppen Jabhat al-Nusra i Syria.

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Truls Hallberg Tønnessen, tror det er hold i opplysningene.

– Dette er en gruppe som flere utlendinger har knyttet seg til. Dermed er det grunn til å tro at dette stemmer, sier Tønnessen, som er tilnyttet FFIs Terrorism Research Group.

Ifølge nyhetsbyrået Ap er rundt 20 prosent av gruppas medlemmer utlendinger, altså ikke-syriske.

Truls Tønnessen

FFI-forsker Truls Tønnessen sier Jabhar al-Nusra er en av opprørsgruppene med mest tydelige koblinger til al-Qaida.

Foto: FFI / Presse

Kobles til krigsforbrytelser

Jabhat al-Nusra har vært aktive over hele Syria, og gjennomført selvmordsangrep flere steder, men har fått en viktig rolle i kampene i Aleppo-området, ifølge Tønnessen. Et av angeprene skjedde i Damaskus i januar. 26 personer ble drept, de fleste sivile.

Tønnessen legger til at gruppa også har blitt beskyldt for å stå bak en rekke overgrep, og viser til en hendelse fra november i år.

Det dukket da opp en video i sosiale medier, som angivelig viser hvordan syriske opprørere banker opp og henretter fangede regjeringssoldater i nærheten av Aleppo.

Nyhetsbyrået Reuters siterte da Syrian Observatory for Human Rights, som hevdet Jabhat al-Nusra stod bak videoen. Episoden fikk blant andre FN til å reagere sterkt.

FNs høykommissær for menneskerettigheter (UNHCHR) uttalte da at opptaket, hvis ekte, viser en krigsforbrytelse som må etterforskes. Det samme gjorde Amnesty International.

Jan Egeland

Jan Egeland i Human Rights Watch sier det er dokumentert at Jabhat al-Nusra har vært involvert i flere overgrep tidligere.

Foto: NRK

– Flere grove overgrep

Europadirektør i Human Rights Watch (HRW) Jan Egeland husker opptaket, der flere av soldatene ble skutt etter at de hadde overgitt seg.

– Det er helt grunnleggende prinsipp i en humanitær konflikt at fanger som har blitt fratatt sine våpen skal beskyttes, sier Egeland til NRK.no.

Han legger til at han ikke har mer inngående opplysninger om at Jabhat al-Nursa stod bak hendelsene i opptaket. Samtidig presiserer han at HRW tidligere har dokumentert at opprørsgrupper har stått bak overgrep, og at Jabhar al-Nusra er blant disse.

– Selv om antallet mindre enn hos regjeringsstyrkene er det bekymringsfullt at opprørsgrupper, som Jabhat al-Nusra, ikke har overholdt konvensjonene som gjelder i krig. Vi har dokumentert at denne gruppen har vært involvert i flere overgrep tidligere, sier Egeland.

Al-Qaida-kobling

FFI-forsker Tønnessen peker også på at Etterretningstjenesten tidligere år sa til NRK at flere norske muslimer opererer sammen med Al Qaida-relaterte grupper i Syria.

– Dette er en gruppe som passer til den beskrivelsen. Jabhat al-Nusra er en av opprørsgruppene som tydeligst er koblet til Al Qaida, sier Tønnessen.

Jabhar al-Nusra ble i forrige satt på USAs terrorliste av det amerikanske utenriksdepartementet, som hevder gruppen har tette bånd til Al Qaida. Tønnessen mener det er vanskelig å si om gruppen er en gren av Al Qaida, eller om det bare er snakk om likhetstrekk.

Han er imidlertid ikke i tvil om at gruppen er blant de mer radikale i Syria, og viser til at de sekulære opprørsgruppene har dannet sitt eget forbund.

– I et forsøk på å skille opprørsgruppene noe har man laget en gruppering av sekulære grupper, for å skille dem fra de mer ytterliggående. Jabhat al-Nusra gruppen er ikke blant de sekulære, og det er vanskelig å si hva de vil gjøre hvis regimet styrter, sier Tønnessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jabhat al-Nusrah-angrep i Hamah i september 2012.

Bildet er fra video Jabhat al-Nusrah sendte ut etter ent angrep mot en skole i Hamah i Syria i september.

Foto: - / Afp

– Har blitt sterkere

Tønnesen peker også på at gruppa har markert seg mer i krigen mot Assad det siste året, men sier det er vanskelig å si noe sikkert om størrelsen. Ifølge Ap skal gruppa bestå av flere hundre personer.

– Det er tydelig at den har blitt sterkere i løpet av året. Det tyder på at rekrutteringen har økt. Det blir sagt at de er en effektiv gruppe når det gjelder å slåss, og de har utført flere brutale mot alawitter (sekt av sjiamuslimsk opprinnelse, journ. anm.) og sjiamuslimer, sier Tønnessen.

Egeland i Human Rights Watch mener situasjonen peker på at situasjonen i Syria har trukket til seg radikale islamister fra hele verden.

– Ekstreme islamister flokket seg til Syria på et tidlig tidspunkt, tilsynelatende for å drive hellig krig.

Bent-Ivan Myhre

Bent-Ivan Myhre i Forsvarssjefens presseenhet mener det er grunn til å være bekymret for fremveksten av ekstremistiske grupper blant den syriske opposisjonen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Kan bli «sovende celler»

Etter det NRK erfarer har et titalls norske muslimer tidligere vært i Syria for å delta i væpnede kamper mot Assad-regimet. Etteretningstjenesten har tidligere sagt at syv av disse operer med Al Qaida-relaterte grupper.

– Det er fortsatt stor grunn til bekymring knyttet til fremveksten av ekstremistiske miljøer innenfor den syriske opposisjonen. Al Qaida-relaterte grupper opererer i dag i Syria, og det er kjent at personer fra en rekke land, også Norge, har sluttet seg til disse gruppene, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, talsmann for Forsvaret, til NRK.no.

Han sier at Etterretningstjenesten frykter at personer fra Norge kan utsettes for ideologisk påvirkning og terrorrettet trening.

– Det er også en mulighet for at de ved avsluttet oppdrag i Syria kan gis konkrete terroroppdrag i Norge eller andre vestlige land. De kan også utgjøre ”sovende celler” som kan aktiveres på et senere tidspunkt.

Myhre mener den erfaringen de utenlandske krigerne fra Europa tilregner seg i Syria vil kunne føre til en økt terrortrussel i Europa.

– Erfaringsmessig er det slik at angrep, eller forsøkte angrep, som er gjennomført av islamistiske ekstremister i Europa, har blitt utført av personer som tidligere har hatt opphold i kjente jihadområder, sier Myhre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger