Hopp til innhold

Knut Arild Hareide: – Listhaug høres nyfrelst ut

KrF-lederen mener innvandringsminister Sylvi Listhaug sier «halleluja» til partiets bistandspolitikk.

Politisk debatt på Evangeliesenteret.

NYFRELST? Det hever Krf-leder Knut Arild Hareide (til høyre) å vite om FrPs Sylvi Listhaug (til høyre). I midten Tone Wilhelmsen Trøen (H).

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sent onsdag ettermiddag møttes KrF-lederen og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til debatt på Evangeliesenterets stevne på Østerbo ved Halden i Østfold.

– Når jeg hørte statsråden her, så synes jeg hun hørtes litt nyfrelst ut, sier KrF-leder Knut Arild Hareide fra podiet i Østfold.

– Hun sier ja til å hjelpe folk der de er, og det er et halleluja til KrFs bistandspolitikk, sier Hareide til applaus fra salen.

– Ikke nyfrelst

Innvandringsministeren tok Hareides innlegg med et smil.

– Jeg er nok ikke nyfrelst, Knut Arild, jeg har ment dette hele tiden. Jeg mener det er en helt klar sammenheng mellom hvor mange innvandrere som kommer hit, og hvor mange vi kan hjelpe, sa Listhaug.

Statsråden påpekte at å hjelpe nødstilte i nærområdene, har vært Frps resept lenge.

– Å hjelpe dem der, og ikke her, er solidaritet i praksis for meg, sa Listhaug.

Ber KrF velge

På kristenstevnet ble det også plass til en diskusjon om KrFs veivalg etter valget. Debattdeltager Martin Kolberg (Ap) la ikke skjul på at han gjerne vil ha KrF med på regjeringslaget.

Listhaug hadde en annen tilnærming og fortalte at mange kristne velgere har kontaktet henne på valgturneen om KrFs valg av partiblokker.

– KrF-velgere stiller meg spørsmålet, hva er det KrF vil, hvem vil KrF samarbeide med? En av dem sa sågar «jeg er ikke sosialist, jeg vil ikke bli sosialist», sa Listhaug.

Listhaug oppfordret Hareide til en avklaring.

– Åpner man for Arbeiderpartiet åpner man også for LO. LO vil ha boikott av Israel. KrF må være på ikke-sosialistisk side, og være tydelige på det, sa statsråden, til applaus fra salen.

Men Hareide påpekte at plan A er og blir landsmøtevedtaket om en borgerlig regjering.

– Vi ønsker en regjering bestående av sentrum og Høyre. Det er dét vi går til valg på, og så skal velgerne få lov til å si sitt.

Ikke første gang

Dette er langt fra første gang de to har møttes til duell i kristne fora.

Også i fjor sommer besøkte Listhaug og Hareide stevnet i Østerbo for å jakte kristne velgere, og i mars skrev Vårt Land at de to toppolitikerne var i «åpen kamp» under det kristenkonservative stormøtet Oslo symposium.

I sommer har de to vært i tottene på hverandre igjen.

Tidligere denne måneden sa Listhaug til VG at KrF er «altfor naive i innvandringspolitikken».

Ifølge henne er Frps strenge innvandringspolitikk det som må til for å forsvare det hun kaller norske verdier og kristen kultur.

KrF-leder Hareide mener på sin side at Frp er på kollisjonskurs med kristne velgere når det gjelder verdisaker som søndagshandel og bioteknologi.

Knut Arild Hareide i Florø

KRISTELIG: KrF er avhengige av å mobilisere det kristne grunnfjellet for å holde sperregrensen på trygg avstand.

Foto: David Kandal / NRK

Den såkalte «kampen om kristenvelgerne» fikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å be norske politikere være forsiktige med å blande tro og politikk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ