Knuser gjengfamilie

I går ble fem av seks brødre i en familie siktet for grovt heleri i Politiets operajon "Nemesis". I dragsuget ble foreldrene, koner og samboere også arrestert.

Eirik Jensen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Til sammen 29 personer er siktet for hvitvasking og heleri i de to samkjørte politiaksjonene i Oslo og Brasil.

Det ble gjort millionbeslag. I Norge tok politiet hånd om biler, penger og andre store verdier i millionklassen. I Brasil beslagla politiet verdier for 50 millioner dollar, eller rundt 300 millioner norske kroner.

Stor politiaksjon mot kriminelle miljøer i Oslo
Foto: NRK

 

B-gjengfamilie

De siste pågripelsene skjedde på Oslo lufthavn Gardermoen klokken 18.10 i går da et fly fra Pakistan International Airways landet. Her ble moren og en slektning av de fem brødrene pågrepet.

Politiet har jobbet lenge med å sette den sentrale B-gjengfamilien ut av spill. Tre av de fem brødrene, en 22-åring, en 24-åring og en 28-åring, sitter alt i varetekt for andre grove forhold, blant annet for skyte-episoden på Aker Brygge den 20. august i fjor. 24-åringen ble pågrepet kort tid etter skytingen, men klarte å rømme til Brasil. Politiet i Natal pågrep mannne i mars i år. Han sitter nå fengeslet i Natal,  i Brasil, siktet for å ha brukt et falskt pass, og venter på utlevering til Norge. De to andre sitter i varetekt i Norge.

 

"Operasjon Nemesis" 9. 5.2007
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I går rykket politiet ut til leiligheten til den aktuelle familien på Furuset og pågrep den yngste (19) og den eldste (31) av brødrene. Den sjette broren er ikke pågrepet, men er i politiets søkelys.

Dermed ble nær hele familien arrestert, etter at også koner, samboere og brødrenes foreldre ble pågrepet.

Nekter straffskyld

Advokat Vidar Lind-Iversen representerer en av de pågrepne.

– Min klient nekter straffskyld, sier Lind-Iversen til Dagbladet.

Espen Wangberg representerer en annen av brødrene som ble pågrepet onsdag. Han er siktet for hvitvasking eller heleri av 300.000 kroner.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, og erkjenner ikke straffskyld, sier Wangberg.

Advokat Abdelilah Saeme forsvarer den eldste av brødrene.

– Han begynner å bli litt oppgitt av alt dette B-gjengen-styret. Han er lei av å bli knyttet til gjengaktivitet, og erkjenner ikke straffskyld, sier Saeme.

– Bra for Oslo

Aksjonen er bra for Oslo og Furuset, mener Arbeiderparti-politiker Jan Bøhler.

– Vi har visst, politiet har visst, og folk på Furuset har visst at det pågår tung kriminalitet der. Gapet mellom hva man vet og hva man kan bevise og aksjonere mot er ikke særlig hyggelig. At politiet nå har fått grunnlag for å aksjonere er veldig bra, sier Bøhler til Dagsavisen.

Gjengprosjektets leder Eirik Jensen håper aksjonen kan bidra til å hindre rekruttering til gjengmiljøet.

– Flere av de pågrepne er sentrale gjengmedlemmer med et stort rekrutteringspotensial. Det er viktig å vise at kriminalitet ikke lønner seg. Det er de fete bilene, gullsmykkene og pengebunkene som har trukket andre unge mennesker til miljøet, sier han.

Han tror ikke miljøet forsvinner som følge av aksjonen.

– Men jeg vil tro at de kommer ut av dette med mye mindre penger, færre gullsmykker og ikke så fine biler, sier Jensen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger