Hopp til innhold

Knusende tall: Få kvinnelige gründere

HELGØYA (NRK): Kvinner dropper oftere gründerdrømmen enn menn, viser forskning. – Gi oss mindre byråkrati, ber disse tre kvinnene.

Kvinnelige grundere langs Mjøsa

FØLGER HJERTET: Gleden ved å skape noe selv og være sin egen sjef er noe av drivkraften for de tre gründerne Marianne Olssøn, Charlotte Holberg Sveinssen og Ingeborg Sørheim. Olssøn driver en historisk hage, Sveinssen står bak kafeen Skafferiet, gårdsbutikk og nettbutikk og Sørheim driver pensjonat, galleri og plantesalg på familiegården Sveinhaug.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Valglogo

– Hadde vi visst hvor mye arbeid det er, hadde vi kanskje tenkt oss om før vi startet for oss selv, sier Marianne Olssøn, Charlotte Holberg Sveinsen og Ingeborg Sørheim.

Lavere nyskapning

Langs landeveien ved Mjøsa, med utsikt til den blinkende innsjøen, gylne åkre og bølgende åser har de skapt arbeidsplasser for seg og mange andre de siste årene.

Kunsthistorikeren Sørheim driver pensjonat, galleri og gårdsbutikk på den gamle familiegården Sveinhaug. Juristen Olssøn driver Hovelsrud gård og historisk hage med salg av grønnsaker, blomster, egenprodusert saft og syltetøy. Skuespilleren Sveinsen driver kafeen Skafferiet, nettbutikk og gårdsbutikk.

Med mellom seks og åtte millioner kroner i omsetning og 25 ansatte i høysesongen, er kafèen en stor turistattraksjon.

Skafferiet

MILLIONBUTIKK: Ambisjonen til Charlotte Sveinssen var å selge 20 kopper kaffe i uken. Nå har Skafferiet en omsetning på seks-åtte millioner i året. Hun mener det er umulig å drive en kafe med sjarm dersom hun skulle følge alle reglene hun blir påplagt av det offentlige.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Gründerånd trengs. I hjemfylket Hedmark er nyskapningen lavere enn ellers i landet. Men både her og i landet for øvrig er det et problem.

Skyr risiko

Mange kvinner drømmer om å starte egen virksomhet, men bare 30 prosent av gründerne er kvinner, ifølge tall fra SSB.

Færre kvinner enn menn lykkes. Etter ti år har over halvparten av gründerne gitt opp, viser forskning fra analysefirmaet Menon.

– Kvinner satser ofte på næringer hvor det er mindre sannsynlighet for å lykkes, sier forskningsleder Leo Grünfeldt i Menon.

Hans forskning viser at kvinner satser i næringer som er arbeidsintensive, mens menn starter i bransjer hvor man må investere mer og der man kan tjene mer, som innen IT, energi og kommunikasjon.

Kvinner skyr risiko i større grad enn menn, og gir opp fordi inntjeningen ikke står i stil med innsatsen, ifølge Grünfeldt.

Alltinn er tungvint

Historisk hage Hovelsrud

HAGE ANNO 1870: Marianne driver Hoveldsrud gård, og har tilbakeført hagen til slik den var i 1870. Hun har omvisning, selger blomster, frø, grønnsaker og produserer blant annet saft og syltetøy fra hagen

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Den største utfordringen er å få tid til alt. Det er så mye papirarbeid man må forholde seg til. Så mange tilsyn som skal ha rapporter og svar. Det er uforståelig at ting skal være like komplisert for oss som driver i liten skala som det er for store bedrifter som for eksempel Oslo Plaza, sier Charlotte Sveinsen.

Pensjonat Ingeborg Sørheim

HISTORISK SUS: Ingeborg Sørheim har gjort den gamle familiegården Sveinhaug på Ringsaker om til et historisk pensjonat hvor alt er tilbakeført til 1860-70- årene. Dessuten driver hun galleri, kafe og gårdsbutikk og hagehistorisk marked

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

De andre to nikker.

– Særlig er det nye rapporteringssystemet i Alltinn for arbeidsgivere tungvint og arbeidskrevende, sier Olssøn.

– Vi møter et byråkrati som ikke står i forhold til størrelsen på bedriften og et avgiftstrykk som ikke står i forhold til inntjeningen, sier Sørheim.

Fritak for arbeidsgiveravgift

Kvinnene på Helgøya foreslår fritak for arbeidsgiveravgift de første årene.

– Uten en slik avgift vil vi gründere ha større utsikter til å tjene penger og kunne ansette flere i. I stedet for å gi oss en klapp på skulderen opplever vi ofte at det offentlige gir oss utfordringer, sier Sørheim.

En offentlig mentorfunksjon hadde også gjort arbeidshverdagen lettere.

– Da kunne vi ringe døgnet rundt for å få svar på alle de tusen spørsmål vi har, sier de.

AKTUELT NÅ