Klungland: Ikke behov for lengst mulig straff

Sønnen til Arne Sigve Klungland som ble drept under Nokas-ranet, synes det er viktig at de dømte rehabiliteres. Han ønsker at farens drapsmann etter dagens løslatelse bruker sin mulighet til å bidra i samfunnet.

Kjetil Klungland og Kjell Alrcih Schumann

TILGA DRAPSMANNEN: Kjetil Klungland (t.v.) møtte farens drapsmann Kjell Alrich Schumann i fengselet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Høyesterett har bestemt at Nokas-dømte Kjell A. Schumann og Metkel Betew skal løslates på prøve. Den fysiske løslatelsen vil skje i løpet av et par dager.

Arne Sigve Klungland

DREPT: Politmannen Arne Sigve Klungland satt i politiets kommandobil utenfor Maritime hotell i Kongsgata da han ble drept av Schumanns skudd

Foto: Arkivfoto: Arild Hjelm / Scanpix

Høyesterett begrunner avgjørelsen med at det ikke lenger er nærliggende fare for at de to skal begå noen form for forbrytelser som kan krenke andres liv, helse eller sikkerhet.

– Jeg har notert meg Høyesteretts vurdering om gjentakelsesfare for nye kriminelle handlinger av Schumann og Betew. Jeg mener vurderingen skal handle om samfunnets vern mot kriminelle handlinger, ikke om mine følelser som etterlatt, skriver Kjetil Klungland i en kommentar til NRK.

Tilga drapsmannen i fengsel

Sønnen til politiførstebetjenten som ble drept av Schumann på Domkirkeplassen i Stavanger, har tidligere møtt drapsmannen i fengsel.

I en Brennpunkt-dokumentar fortalte Kjetil Klungland at han hadde tilgitt farens drapsmann.

– Jeg opplever ikke løslatelsene som noen trussel mot meg personlig. Jeg har ikke behov for at verken Schumann eller Betew skal få en lengst mulig straff, skriver Klungland til NRK etter dagens avgjørelse i Høyesterett.

– Viktig med fokus på rehabilitering

Han ønsker ikke å gi separat-intervjuer i dag, men har sendt sine første reaksjoner etter dommen i Høyesterett til flere medier.

– Jeg mener det er riktig at det skal være et høyt fokus på rehabilitering under soning. Så det blir spennende å følge dem videre i fremtiden på hvordan de velger å forvalte sine egenskaper til å bidra til et bedre samfunn.

– Først da vil vi få svar på om de virkelig har blitt rehabilitert, skriver Klungland

Schumann erkjente i lagmannsretten at det var han som avfyrte skuddet som
førte til at politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept under ranet. Betew fikk forvaringsdommen for sin tunge forhistorie med gjentatte grove ran, sett i sammenheng med hans personlighet og levemåte.

– Håper de bidrar på en god måte

Schumann sier til NRK at han skal jobbe i hjemtraktene når han slippes fri.

– Det blir å flytte hjem til Hedmarken og et vanlig, normalt liv ... Få tilbake livet.

Han nekter for at han er en fare for omgivelsene.

– Nei, det har jeg aldri vært. Det er en vurdering som jeg har vært uenig i, mildt sagt, svarer Schumann kontant, og sier han ikke kommer til å begå noe ny kriminalitet igjen noen gang.

Ifølge forsvareren kan Schumann løslates fysisk fra fengsel om kort tid, men først må friomsorgen ha på plass alle formaliteter rundt vilkårene som er satt.

– Jeg har et sterkt ønske om at de bruker sin mulighet til å bidra, på en god måte, konkluderer Klungland.

Kjell Alrich Schumann og Metkel Betew var de eneste to som ble dømt til forvaring i 16 år med en minstetid på 10 år etter Nokas-ranet i Stavanger for ti år siden.

David Toska ble dømt til 18 års fengsel, og kan søke prøveløslatelse i 2016.

– Føler jeg har gjort opp for meg
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger