NRK Meny
Normal

Tapte bevillingen, anker avgjørelsen

Sigurd Klomsæt får ikke tilbake advokatbevillingen sin. Det slo Oslo tingrett fast i sivilsaken Klomsæt hadde anlagt mot Advokatbevillingsnemnda. Men den kjente forsvareren anker til lagmannsretten.

Sigurd Klomsæt

Sigurd Klomsæt var i retten i januar med krav om å få tilbake bevillingen sin. I dag avslo tingretten kravet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Klomsæt var bistandsadvokat for en av de overlevende fra Utøya.

Men fordi politiet anklaget ham for å ha lekket bilder og informasjon fra 22. juli-saken til mediene, ble han fratatt oppdraget i februar i fjor. Og i august tok Advokatbevillingsnemnda fra ham retten til å drive som advokat.

Retten ville ikke vente

Sigurd Klomsæt har hele tiden bedyret sin uskyld, og nektet også å vedta boten på 20.000 kroner som politiet ga ham. Derfor gikk saken til retten, der den blir behandlet denne uka.

Men før straffesaken startet, var Klomsæt i Oslo tingrett i januar og krevde å få tilbake advokatbevillingen sin. Subsidiært ønsket han å beholde bevillingen inntil dom i den pågående straffesaken er falt.

I dag ble det kjent at retten ikke har gitt ham medhold i noen av kravene. I tillegg dømte tingretten ham til å betale statens sakskostnader på over 340.000 kroner.

– Jeg har ikke lekket, sier Sigurd Klomsæt i en kommentar til dommen.

Han vil anke avgjørelsen, både fordi han mener Oslo tingrett har lagt feil fakta til grunn for dommen, og fordi rettsanvendelsen etter hans mening er feil.

Harddisk-kravet får ny behandling

Samtidig fortsetter straffesaken mot Klomsæt i Oslo tingrett, der han står tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Tidligere denne uka opphevet Høyesterett lagmannsrettens kjennelse om at politiet måtte utlevere en harddisk med beviser til Klomsæts forsvarer Arvid Sjødin.

Sjødin hadde fått medhold både i tingretten og lagmannsretten. Men nå må saken tilbake til tingretten for ny behandling.

Klomsæt og hans forsvarer mener at harddisken fra PC-en som politiet brukte til å vannmerke bildene som bistandsadvokatene fikk, kan være viktig bevismateriale i straffesaken.

Politiet har gitt dem tilgang til det de mener angår saken, men ikke hele harddisken, der de sier det ligger annet, taushetsbelagt materiale som ikke angår denne saken.

Vil bli ferdig

Og samtidig ønsker Klomsæt å bli ferdig og legge dette bak seg, så rettssaken startet som planlagt i begynnelsen av denne uka.

Her er spørsmålet først og fremst om merkingen av bildene som politiet foretok, sikkert kan vise at de lekkede bildene kom fra CD-en Klomsæts kontor fikk utlevert.

– Den digitale vannmerkingen som ble foretatt, holder ikke mål som bevis, sa forsvarer Arvid Sjødin i Oslo tingrett i går.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger