Klimavarsku på sviktende grunnlag

Verdens eksperter baserte deler av fremtidsscenario på spekulasjoner gjort i et fem minutter langt intervju med journalist.

Isbreene i Himalaya smelter alarmerende fort, viser en ny rapport.

ISBREENE BLIR, KANSKJE: FNs Klimapanel ønsker å ta ut påstander om at isbreene i Himalaya står i ferd med å forsvinne fra fremtidige klimarapporter.

Foto: Prakash Mathema / Scanpix/AFP

I 2007 ga FNs klimapanel ut en rapport om verdens tilstand og verdens fremtidsutsikter.

Les også: Om verden blir fire grader varmere…

Én av påstandene i ekspertrapporten til klimapanelet (IPCC) var at verdens isbreer smelter så raskt at isbreene i Himalaya kunne komme til å forsvinne innen 2035.

Nå viser det seg at påstanden skriver seg fra en artikkel i bladet New Scientist publisert i 1999, skriver Times Online .

Artikkelen tok utgangspunkt i et fem minutters intervju med den lite kjente indiske forskeren Syed Hasnain ved Jawaharlal University i Dehli.

Ikke sikker

Og ikke nok med det. De siste dagene har det også kommet frem at Hasnain har innrømmet at påstanden ikke var basert på forskningsresultater.

Dersom dette viser seg å stemme, mener Times Online det vil være en av de største feilskjærene innen klimaforskningen noensinne.

Redigerer rapporten

Nå har professor Murari Lal, som hadde ansvaret for kapittelet om isbreer i rapporten, gått ut og sagt at han vil anbefale at påstanden blir tatt ut av rapporten.

– Dersom Hansain offisielt sier at han ikke har sjekket dette, eller at det var en feil antakelse, så vil jeg anbefale at dette avsnittet blir tatt ut av fremtidige IPCC-rapporter, sier Lal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger