NRK Meny
Normal

Klimaministeren ber partiet om miljøhjelp

GARDERMOEN (NRK): Tine Sundtoft ber Høyres landsmøte vedta en mer offensiv klimapolitikk. – Fremtidige generasjoner vil takke oss.

Tine Sundtoft

FORURENSER BETALER: Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft er glad for at Unge Høyre har fremmet en resolusjon som forsterker prinsippet om at det skal koste å forurense.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I utallige debatter har klimaminister Tine Sundtoft (H) svart «vi skal forsterke klimaforliket» når miljøorganisasjonene og opposisjonen har etterlyst tiltak fra regjeringen.

I sin landsmøtetale lettet statsminister Erna Solberg på sløret når det gjelder hvordan dette skal foregå i praksis. Hun lover blant annet å styrke klimafondet med 12,75 milliarder kroner utover klimaforliket, raskere utfasing av oljefyr og skattekutt til dem som innfører energisparende tiltak i egne hjem.

Men i helgen skal landsmøtet behandle en rekke klimaresolusjoner som går enda lenger.

Sundtoft støtter Unge Høyres klimaforslag

Klimaminister Sundtoft sier nå til NRK at hun heier på tiltakene Unge Høyre foreslår.

– Unge Høyre, og andre, har lagt fram offensive resolusjoner på klima. Jeg håper at landsmøtet er med på mye av det som ligger i resolusjonen, fordi jeg tror det er det vi trenger for å få til den nødvendige omstillingen, sier Sundtoft og viser til hun i sin tid som Unge Høyre-politiker var med på en klimaresolusjon basert på prinsippet om at forurenser skal betale.

Og nettopp dette prinsippet er sentralt også i det forslaget Unge Høyre foreslår i år. De vil blant annet at man innen 2017 «inkluderer alle CO2-utslipp i Norge enten i et kvotesystem eller en avgiftsordning, slik at forurense betaler». Ungdomspartiet vil også følge EU-kommisjonens forslag på minst 40 prosent kutt i CO2-utslipp innen 2030.

– Vi har snakket mye om klima, og klappet mye for klima. Nå må vi også vedta en offensiv klimapolitikk, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til NRK.

– Styrke å ha et landsmøtevedtak i ryggen

Sundtoft legger ikke skjul på at hennes jobb blir lettere dersom landsmøtet stiller seg bak den politikken Unge Høyre foreslår.

– Det vil alltid være en styrke å ha et landsmøtevedtak med seg inn i dette arbeidet. Og jeg tror at fremtidige generasjoner vil takke et landsmøte i 2014 for å ytterligere heve ambisjonene rundt klima, sier hun til NRK.

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg sier hun håper at landsmøtets klimaresolusjon tar med mange av de tiltakene hun snakket om i sin tale. Samtidig advarer hun mot å være for utålmodig.

– Det er viktig at man har ambisjoner for framtiden, men jeg tenker at vi må være litt realistiske når det kommer til hvor raskt man kan gjennomføre en del tiltak. Jeg tror det store grepet vårt er teknologiutvikling. Det bidrar til å styrke norske arbeidsplasser, og det det bidrar til å gjøre klimaet bedre, sier hun til NRK.

Klimafondet, som vil få over fire milliarder kroner ekstra over revidert nasjonalbudsjett, er bærebjelken i den teknologiutviklingen Solberg snakker om.

Sundtoft er overbevist om at fondet, som blant annet skal gi penger til forskning og konkrete tiltak som kan redusere utslippene her hjemme, er rett vei å gå.

– Klimafondet er et viktig virkemiddel for å kunne realisere mange av gode ideene som kommer nedenfra, fra næringslivet. Det gjelder å produsere mer med mindre energi, og samtidig produsere mer miljøvennlige produkter. Vi får ikke til denne omstillingen uten å ha næringslivet med på laget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger