Hopp til innhold

Advarer Venstre mot klimafeighet

TØNSBERG (NRK): Forslaget om å stanse utdelingen av nye leteområder for olje og gass møter motstand på Venstres landsmøte. – Jeg er skuffet over partiet, sier sentralstyremedlem Rebekka Borsch.

Rebekka Borsch

NEDERLAG: Venstres Rebekka Borsch mener det er hyklersk av Norge å tildele nye leteområder for olje og gass, men får trolig ikke resten av partiet med seg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Lørdag kom Venstre-leder Trine Skei Grande med et krystallklart krav til regjeringen: «Neste års budsjett må bli tidenes miljø- og klimabudsjett».

Men partiet er ikke nødvendigvis enige om hva slags klimapolitikk de skal kjempe for framover. Særlig resolusjonskomiteens forslag om å stanse prosessen med å tildele nye leteområder for olje og gass i Barentshavet gjennom 23. konsesjonsrunde er kontroversielt.

Komiteen mener at den globale klimaavtalen i Paris gjør at «Norge kan ikke lenger late som om klimapolitikken ikke har betydning for oljesektoren».

Dersom forslaget får flertall på landsmøtet i Tønsberg i helgen, innebærer det at Venstre går bort fra tidligere vedtak. Stortingsgruppen i partiet har tidligere stemt for 23. konsesjonsrunde.

Vil ikke snu

Nettopp dette gjør at en rekke Venstre-folk under en gruppedebatt lørdag advarte mot forslaget. De mener det kan ødelegge Venstres sjanser til å få gjennomslag for det grønne skatteskiftet.

– Jeg ser at vi må gå lenger når det gjelder å stoppe oljeleting opp mot iskanten, men samtidig må vi stå fast på avtaler vi har gjort på Stortinget, særlig siden vi skal forhandle om bilavgifter og grønn omstilling, sa partiveteran Odd Einar Dørum.

Det er bare ett døgn siden hele partiet sto og stormklappet for Trines tale om hvordan vi skal kjempe for en omlegging av klimapolitikken. Så har det gått ett døgn, og det er veldig mange her som ikke ønsker å ta noen konsekvenser av det Trine sa i går. Det er et stort paradoks, som viser en viss klimafeighet

Rebekka Borsch / NRK

Andre delegater advarte mot at en snuoperasjon fra Venstre kan skape usikkerhet blant de mange som har mistet jobbene sine i olje- og gassnæringen på Vestlandet.

– I den krevende situasjonen vi er i nå, så må vi har forutsigbarhet i den konsesjonsrunden vi allerede har lyst ut, sa Kjartan Alexander Lunde fra Rogaland Venstre.

– Hyklersk og inkonsekvent

Men Rebekka Borsch, som har ledet arbeidet med klimaforslaget, mener Venstre må vise vei. Ifølge henne er det innlysende at Paris-avtalen også må få konsekvenser for norsk oljevirksomhet. Hun mener det er «hyklersk og inkonsekvent» at Norge fortsetter å åpne nye felter samtidig som vi forsøker å overtale andre land til å la oljen ligger.

– Hvis vi ikke tar oss råd til det, hvem andre skal gjøre det? Skal vi fortsette å dele ut flere felt i feighetens navn, i håp om at de ikke blir lønnsomme, spurte hun fra talerstolen.

Skuffet over eget parti

Men etter debatten i den såkalte parallelsesjonen lørdag formiddag er Borsch forberedt på nederlag når partiet skal stemme over forslaget søndag. Venstre-nestleder Ola Elvestuen, som også leder Stortingets energi- og miljøkomité, er blant sentrale Venstre-folk som går imot formuleringene.

Ola Elvestuen

EGET FORSLAG: Ola Elvestuen har levert et endringsforslag som tar til orde for å unngå utvinning av «en rekke», men altså ikke alle, blokkene i 23. konsesjonsrunde

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– For å være helt ærlig er jeg litt skuffet. Jeg hadde forventet mer av Venstre i denne debatten, sier Borsch til NRK.

– Det er bare ett døgn siden hele partiet sto og stormklappet for Trines tale om hvordan vi skal kjempe for en omlegging av klimapolitikken. Så har det gått ett døgn, og det er veldig mange her som ikke ønsker å ta noen konsekvenser av det Trine sa i går. Det er et stort paradoks, som viser en viss klimafeighet.

Ola Elvestuen avviser at han står for en feig holdning.

– Jeg står i front for å få til et grønt skifte i Norge og for å få til klimareduksjoner.

– Hva synes du om en slik karakteristikk?

Dette er en saklig uenighet. Jeg mener vi ligger i front både for å sikre de sårbare områdene i Norge, ikke minst Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi jobber for et moderne skatte- og avgiftssystem som tar hensyn til klimaavtalen i Paris og som sikrer at vi ikke gjør feilinvesteringer, svarer Elvestuen.

AKTUELT NÅ