Hopp til innhold

Blandet mottakelse for Equinors klimatiltak

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen roser planene om kutt i klimagassutslippene fra norsk oljeproduksjon. Men Natur og Ungdom er lite imponerte.

Ola Elvestuen

FORNØYD: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er glad for Equinor sin satsing på å bli helt utslippsfrie innen 2050.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Dette er veldig bra, og det viser at de tar situasjonen på alvor. Oljesektoren er den største utslippskilden vi har i Norge, sier Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK.

Mandag ble det kjent at Equinor skal bruke 20 milliarder på klimagassutslipp og vil bli helt utslippsfrie i 2050

Samtidig lover de å kutte klimagassutslippene i Norge med 40 prosent innen 2030.

Hevder Norge er ledende på å få ned forbruket

– Det er ambisiøst og det er store tall, og så får vi se om denne sektoren etter hvert må øke ambisjonene. Det er ingen tvil om at vi og verden må ned i nesten null utslipp i løpet av de neste 30 årene, svarer Elvestuen på spørsmål om målet til Equinor er ambisiøst nok.

Plattformer på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

SKAL KUTTE: Equinor skal kutte utslipp av klimagasser.

Foto: TOM LITTLE / TOM LITTLE

Men de største utspillene kommer fra bruk av olje, ikke fra produksjonen – hva tenker du om det?

– Verden må ha ned forbruket av olje og gass, når Europa sier de skal bli klimanøytrale i 2050 vil det bety at gassforbruket må ned i null. Bensin og dieselsalget går ned i Norge og vi har fått til en elbil-revolusjon. Norge er ledende på hvordan få ned forbruket på bensin og diesel, det vil føre til at også produksjonen vil bli mindre i årene fremover, sier Elvestuen.

Hylles og kritiseres

Leder Frederic Hauge i Bellona mener målsettingen er et «historisk skifte».

– Det er veldig positivt at oljeindustrien endelig skjønner at de må ta klimagrep. Det var jaggu på tide. Hvis vi ser tilbake på den gangen Statoil og Frp kjempet mot elektrifisering, så viser dette at det har skjedd en stor holdningsendring, sier Hauge til E24.

Bellona-leder Frederic Hauge

HISTORISK: Bellona-leder Frederic Hauge mener ambisjonene fra oljenæringen er historiske.

Foto: Ole Dalen / NRK

Natur og Ungdom lar seg derimot ikke imponere over målsettingen.

– Dette er først og fremst et pressestunt fra fossilene, ikke noe klimatiltak som monner. De store utslippene kommer fra bruk av olje, ikke produksjon, sier Andreas Randøy som er innstilt nestleder i Natur og Ungdom.

Klimaforsker: – På god vei mot Parisavtalens mål

Forskningsleder Glen Peters ved Cicero senter for klimaforskning er i utgangspunktet positiv til oljebransjens klimaambisjoner.

Glen Peters

POSITIV: Forskningsleder Glen Peters ved Cicero Senter for klimaforskning mener det er bra at norsk petroleumsbransjen setter seg klare klimamål.

Foto: Mari Aftret Mørtvedt / Cicero

– Jeg synes det er bra at norsk olje– og gassindustri er minst like ambisiøse som regjeringens klimamål, sier Peters til NRK.

Han trekker fram at mål om 40 prosent utslippskutt innen 2030 er i tråd med regjeringens klimamål for Norge.

– Hvis alle bransjer i Norge gjør det samme som olje– og gassbransjen, vil Norge være på god vei mot å gjøre sin del av det som trengs for å oppfylle Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til mellom 1,5 og 2 grader, sier Peters.

Når det gjelder kritikken om at det betyr lite å kutte i utslippene i forbindelse med produksjon olje og gass så lenge oljen og gassen faktisk produseres og brukes, svarer han følgende:

– Mesteparten av oljen og gassen Norge eksporterer går til Europa, der man også har mål om 40 prosent utslippsreduksjon. Debatten om å gjøre noe med utslippene fra bruken av norsk olje og gass blir i så måte et sidespor, sier han.

Ap-lederen positiv, SV advarer

Equinors plan om null klimautslipp innen 2050 er nødvendig og kan gjøre norske petroleumsprodukter mer konkurransedyktige, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han tror imidlertid de som jobber med olje og gass i dag kan være med å videreutvikle Norge til å bli en annen type energinasjon.

Jonas Gahr Støre på talerstolen under valgvaken til Arbeiderpartiet

KONKURRANSEDYKTIGE: Arbeiderpartilederen tror kuttene kan bidra til å få petroleumsindustrien mer konkurransedyktig.

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

– Utvikling av havvind og et kraftnett i Nordsjøen kan legge grunnlaget for at vi i Norge kan selge energi til Europa også i det lange løp, sier Støre.

Miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV er på sin side mer avdempet i rosen av Equinor og oljebransjen:

Lars Haltbrekken (SV)

SKEPTISK: Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) advarer mot å la klimagasskutt i oljebransjen brukes som argument for ny leting.

Foto: Katrin Hellesnes / NRK

– Det er bra at Equinor endelig ser behovet for å kutte utslipp av klimagasser, men dette er for lite. Vi er også nødt til å kutte i produksjonen av olje, gass og andre fossile energikilder, og det Equinor gjør nå kan ikke bli brukt som unnskyldning for å få tilgang til nye områder å lete etter mer olje og gass, sier Haltbrekken.

Dersom olje og gassindustrien lykkes med kuttene i selve produksjonen, vil det bidra kraftig i det norske klimaregnskapet.

Norge har ligget på samme nivå i CO₂-utslipp siden 1990, mens svenskene har lykkes med kraftige reduksjoner:

AKTUELT NÅ