Hopp til innhold

Kleppa: Ikke plass til begge i ledelsen

STAVANGER/OSLO: Tidligere statsråd og Sp-veteran Magnhild Meltveit Kleppa kaster seg inn i lederstriden i partiet. Hun vil skifte ut Ola Borten Moe. – Vi trenger en lagspiller.

Montasje Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim

KAMPVOTERING: På landsmøtet mandag blir det kampvotering mellom Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim til vervet som første nestleder. Magnhild Meltveit Kleppa håper Tvinnereim går av med seieren.

Foto: NTB Scanpix

Kleppa var en del av flertallet i valgkomiteen som gikk inn for Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder og Janne Sjelmo Nordås som andre nestleder i Sp.

– Det Senterpartiet trenger mest av alt, er lagbygging. Derfor foreslår vi Anne Beathe som et alternativ, ikke som et supplement, til Ola, sier Kleppa til NRK.

Mindretallet, derimot, ønsket Borten Moe som første nestleder. Mandag blir det kampvotering mellom de to på Senterpartiets ekstraordinære landsmøte i Lillestrøm.

– Hun er ny og frisk

Tvinnereim stilte ingen krav til hvilken posisjon hun skulle ha i ledelsen. Dermed kunne mindretallet som støttet Borten Moe også foreslå henne til vervet som andre nestleder.

Som NRK fortalte onsdag går stadig flere av Borten Moes støttespillere nå inn for denne løsningen. Ved å framstille dette som et samlende kompromiss, håper de å overbevise tvilerne og sikre Borten Moe gjenvalg.

– Vi mener det er spesielt viktig å vise takhøyde og romslighet, slik at alle deler av partifløyene blir representert, sa fylkeslederen i Oppland, Bengt Fasteraunet, til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Magnhild Meltveit Kleppa og Terje Riis-Johansen

DELT INNSTILLING: Valgkomiteens leder, Terje Riis-Johansen, var en del av mindretallet som ønsket at Borten Moe skal fortsette i vervet. Magnhild Meltveit Kleppa mener partiet trenger friskt blod.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Men for Kleppa er det ikke noe samlende kompromiss at Tvinnereim blir andre nestleder mens Borten Moe fortsetter som nestkommanderende under partilederen.

Partiveteranen mener derimot det er på tide at Borten Moe skiftes ut.

– Tvinnereim er mindre kjent, men alle som har sett henne de siste ukene vet at hun er god til å profilere Senterpartiets politikk. Dessuten er hun en lagbygger, og det er viktig for Senterpartiet nå.

– Du trekker fram at Tvinnereim er flink til å profilere Senterpartiets politikk, og at hun er en lagbygger. Betyr det at du mener Ola Borten Moe ikke har de egenskapene?

– Hun er en lagbygger, det legger vi vekt på. Vi synes hun er ny og frisk, og på noen få uker har hun vist hvor flink til å profilere Senterpartiets politikk, svarer Kleppa.

Borten Moes kritikere har tidligere anklaget ham for manglende lojalitet til den politiske retningen partiet har vedtatt. I en kronikk på NRK Ytring beskyldte en rekke sentrale tillitsvalgte i Senterungdommen trønderen for å svikte partilinja i både miljøpolitikken og europapolitikken.

Borten Moes støttespillere, på sin side, sier at partiet ikke har råd til å kvitte seg med en så erfaren og dreven politiker som ham.

Nervepirrende nestledervalg

Selv gjør han det klart at han ønsker fornyet tillit. Men dersom partiet ikke vil ha ham som første nestleder, er han heller ikke interessert i andre posisjoner i sentralstyret.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Ola Borten Moe har et sterkt ønske om å bli med videre som 1. nestleder i Senterpartiet.

VIDEO: I et intervju med i NRKs serie «Tettere på» sa Ola Borten Moe at han er god til å samarbeide med andre.

Det bekymrer imidlertid ikke Kleppa at Borten Moe forsvinner ut fra toppolitikken dersom Tvinnereim danker han ut i kampvoteringen.

– Det er plass til én første nestleder, og flertallet i valgkomiteen mener at Anne Beathe bør ha den plassen, sier hun til NRK.

Hva synes du om innsatsen Borten Moe gjorde som nestleder?

Jeg er her for å fortelle hvorfor valgkomiteen foreslår Anne Beathe Tvinnereim til første nestlederplass, er alt Kleppa vil svare til det.

Også Tvinnereim selv er klar på at hun vil kjempe til siste slutt for at landsmøtedelegatene skal velge henne framfor Borten Moe.

– Jeg satser selvfølgelig på å vinne kampvoteringen som første nestleder. Jeg ble bedt av flertallet i valgkomiteen om å være motkandidat, sier hun til NRK.

Hun tror det går mot en valgthriller av de sjeldne under landsmøtet.

Borten Moes stemmeteller, Jostein Grande, sa til NRK tirsdag at han tror det går veien for trønderen. Ifølge hans tall har Borten Moe støtte fra 175 av de om lag 300 senterpartistene med stemmerett på landsmøtet. Men de tallene tror ikke Tvinnereim noe på.

– Ingen kan si noe om resultatet før stemmene er lagt i urnene. Mange er fortsatt usikre, og vil høre på debatten på landsmøtet før de bestemmer seg, sier hun.

AKTUELT NÅ