Hopp til innhold

Klassekampen intervjuet feil Anne Holt: – Ganske rasende

Forfatter Anne Holt er «knusende, drepende forbanna» etter at Klassekampen publiserte en artikkel med henne som kilde. Men de hadde intervjuet feil person.

Anne Holt, Debatten, 26. januar 2023

_Klassekampen hadde i dagens avis et intervju med Anne Holt. Problemet var bare at det var med en navnesøster, ikke forfatteren.

Foto: Anton Lier

– I dag har Klassekampen trykket et falskt intervju av meg.

Slik starter forfatter og tidligere Arbeiderparti-politiker Anne Holt Facebook-innlegget sitt.

For Klassekampen har publisert en artikkel med Anne Holt. Problemet er bare at de har intervjuet feil Anne Holt.

I artikkelen, som handler om digital kommunikasjon, er blant annet dette sitatet:

– Jeg holder på å spy. Jeg er glad jeg er så gammel som jeg er, så jeg snart er ferdig med dette her. Det er så frustrerende at man ikke har lyst til å være her lenger. Jeg ser bare frem til enden.

Faksimile Klassekampen

FAKSIMILE: I denne artikkelen har feil Anne Holt blitt intervjuet og sitert. Det har gjort forfatteren forbannet.

Foto: Faksimile Klassekampen 3/6-23

– Drepende forbanna

Anne Holt avskriver hun at hun i det hele tatt har snakket med Klassekampen-journalisten. I tillegg er opplysningene i artikkelen gale, fortsetter hun:

– Jeg blir fritt sitert med sitatstrek og det hele om ting jeg ikke mener, ikke tenker og aldri har gitt uttrykk for. Blant annet får jeg komme med et rent dødsønske.

– Jeg er fly, hoppende, knusende, drepende forbanna, skriver Holt.

– Det er flaut

Klassekampen-redaktør Mari Skurdal legger seg flat.

– Her har vi jo tabbet oss ut. Vi har hatt et intervju med en person i tro at det var en annen. Så det er flaut, sier hun til NRK.

Mari Skurdal

REDAKTØR: Mari Skurdal i Klassekampen sier det bare er å legge seg paddeflat.

Foto: Siv Dolmen / Klassekampen

Redaktøren sier videre at forfatter Anne Holt ringte henne direkte.

– Det var hun som ringte og gjorde meg oppmerksom på dette. Og det er ikke noe annet å gjøre enn å legge seg paddeflat og beklage. For vi har satt henne i en posisjon hun på ingen måte har bedt om.

Skurdal sier Klassekampen nå jobber med å rette opp blemmen og skrive rettelse til neste papirutgave.

Solveig Husøy, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, sier at kildekontroll og faktasjekk er noe av det aller viktigste i journalistikken.

Men det er jo også mennesker som driver med journalistikk, av og til skjer det feil. Det som er viktig da, er at vi er åpne om de feilene og retter opp så fort som mulig, sier Husøy.

Hun legger til:

Det syns jeg jo at Klassekampens redaktør Mari Skurdal har gjort veldig forbilledlig i denne saken. Det er viktig for tilliten til norske medier at vi retter opp feil.

Feil Anne Holt: – Helt håpløst

Den Anne Holt som ble feilringt til, sier til NRK at hun syns det er en lei sak.

– Jeg syns det er helt håpløst og beklagelig. Og mange har ringt meg i dag, jeg begynner å bli trøtt av alle telefonene. Dette ble helt tullete.

Hun sier det er langt fra første gang noen feilringer henne.

– Helt siden Anne Holt ble kjent, har jeg blitt tatt for å være forfatteren. Jeg har fått brev og telefoner og alt mulig. Men når folk har ringt har de spurt om jeg er forfatteren.

Nytt på nytt Program 5, høst 2021 Stemningsbilde NRK TV

PROFILERT: Anne Holt har blitt en kjent samfunnsstemme. Her er hun i Nytt på Nytt.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Sinna er jeg fortsatt

Anne Holt er en av Norges mest suksessrike forfattere. Hun har skrevet utallige krimbøker, bøkene hennes er solgt i tolv millioner eksemplarer, og flere av dem er filmatiserte. Flere priser har hun også fått: Cappelenprisen, Riverton-prisen og Bokhandlerprisen.

Hun var også justisminister for Arbeiderpartiet i Thorbjørn Jaglands regjering fra 1996–1997.

NRK har kontaktet forfatter Anne Holt, men hun sier hun ikke har mulighet til å stille til et intervju i dag. Hun skriver på Facebook at hun har slettet det opprinnelige innlegget om Klassekampen-saken.

– Alt jeg skrev der står jeg fullt ut inne for, og jeg takker for støtte. Kommentarfeltet ble imidlertid etter hvert stygt, ble jeg varslet om fra flere. Jeg har nå slettet hele innlegget, da jeg ikke på noen måte har tid til å redigere veggen min. Sinna er jeg fortsatt.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober