Klarer ikke å sjekke falsk ID

Politiet og utenrikstjenesten er for dårlige til å sjekke ID-papirene til utlendinger, viser ny rapport. Over halvparten av politifolkene er ikke i stand til å utføre kontrollen.

Bankkort skaffet til veie med falsk ID.

Disse bankkortene ble skaffet til veie med falsk ID av en albansk mann som utga seg for å være greker.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

I fjor ble 659 personer tatt for ID-svindel, og Nasjonalt ID-senter mener falske pass og andre typer identitetspapirer er et stadig voksende problem i Norge.

Les: Ekspert: – Falske ID-papirer økende problem i Norge

Likevel er det store mangler i politiets kontroll med utlendingers identitetspapirer, viser en ny undersøkelse fra Nasjonalt ID-senter.

Der svarer over halvparten av politifolkene at de ikke er i stand til å sjekke om en utlending oppholder seg ulovlig i Norge.

Det er ikke bra, sier prosjektleder Hanne Tannvik Svendsen til NRK.

– Det kan føre til at man kanskje lar være å undersøke den personen man kanskje burde ha stoppet, sier hun.

Vet ikke hva de skal se etter

Falskt gresk pass brukt av albansk mann

Falsk gresk pass brukt av en albansk mann i Norge.

Foto: NRK / NRK

Nasjonalt ID-senter har tatt for seg politiet i Oslo og Agder, samt utenrikstjenesten, for å se hvordan det står til med kontrollen av identitetspapirer.

Det viser seg at svært mange av de ansatte har fått liten eller ingen opplæring i å kontrollere pass eller andre ID-papirer.

59 prosent av politifolkene sier de har fått liten eller ingen opplæring i såkalt ekthetskontroll, og nesten 70 prosent svarer at de ønsker mer opplæring i den tekniske kontrollen.

Snaut 18 prosent svarer at de har fått god opplæring i teknisk dokumentkontroll, og bare 16 prosent svarer at de alltid føler seg kompetente til å utføre en slik kontroll.

«Jeg kunne ha sjekket ID-papirene som jeg har fått fremvist nøyere – men det blir vanskelig da jeg ikke vet hva jeg skal se etter,» heter det i et av svarene.

– De ønsker seg mer opplæring og mer utstyr, sier Svendsen.

Skal registreres i fire systemer

Nesten halvparten svarer at de alltid må spørre om hjelp for å sjekke en utlendings oppholdsstatus i Norge, og noen få synes det er så vanskelig at de like godt lar være.

– Det å sjekke oppholdsstatus i Norge er utfordrende når du står på gata og er uten nettbrett og tilgang til de ulike datasystemene, sier Svendsen.

Datasystemer og utstyr trekkes også frem som det mange mener er mangelfullt.

Identitetsopplysninger skal registreres i minst fire ulike systemer, heter det i rapporten.

«Å sjekke alle systemene, i tillegg til å registrere opplysningene dersom personen ikke er tidligere registrert, oppleves som ressurskrevende,» heter det videre.

I Oslo-politiet har politioverbetjent Marianne lang erfaring med å undersøke pass og andre dokumenter. Og hun skjønner at mange synes det er vrient.

– Hvis det er mye annet som skjer og du får et dokument der du ikke helt vet hva du skal se etter, sjekker du kanskje bare vedkommende opp mot politiets register. Får man ikke tilbakemelding om at noe er galt, og slipper man gjerne vedkommende, sier hun.

Det er store mangler i politiets kontroll med utlendingers identitetspapirer. I en ny undersøkelse svarer over halvparten av politifolkene at de ikke er i stand til å sjekke om en utlending oppholder seg ulovlig i Norge.

Politiet har problemer med å avsløre falske pass

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger