NRK Meny
Normal

Klarer ikke å avskaffe fattigdom

Flere av løftene fra Soria Moria-erklæringen blir ikke innfridd.

Finansminister Kristin Halvorsen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Finansminister Kristin Halvorsen vil ikke love å innfri løftene fra Soria Moria om fattigdom og barnehager.

Denne helgen starter regjeringen arbeidet med sitt siste statsbudsjett før Stortingsvalget, og det er siste sjanse til å gjennomføre løftene fra 2005.

- Krevende å komme i mål

- Vi må velge en klar og tydelig kurs i denne siste budsjettperioden. Det er det som skal til for at velgerne skal ha tillit til oss, sier Halvorsen til NRK.

- Kan du garantere at regjeringen med budsjettet for 2008 innfrir alle løftene i regjeringens Soria Moria-erklæring?

- Vi har innfridd mange av de løftene som står der, så har vi innfridd mer på en del områder, og så er det noen områder som det er mer krevende å komme i mål på, sier hun.

Noen av løftene som ble presentert etter regjeringsforhandlingene i 2005 var å avskaffe fattigdom, heve sosialhjelpssatsene, full barnehagedekning i løpet av 2007, bistanden skal økes til 1 prosent av BNI og deretter ut over det.

- Jeg tror aldri vi kommer dit at vi kan si at de ikke finnes en eneste person i Norge som føler at de ikke er fattig. Det kommer til å bli en krevende utfordring for alle bestandig. Men vi satset mye på å bekjempe fattigdom, og vil satse mer på det. Det er nemlig et av de viktigste kjennetegnene ved Norge, som er at vi har små forskjeller mellom folk, sier hun.

Full barnehagedekning er viktigst

Halvorsen angrer ikke på at hun ga det løftet.

- Jeg mener det er det eneste anstendige løftet en rød-grønn regjering kan ha, sier finansministeren.

Halvorsen vil ikke love at det blir full barnehagedekning i år.

- Noen kommuner vil vi streve. Årsaken er blant annet at vi kom alt for sent i gang her. Men vi var ved utgangen av 2007 på 98,4 prosent dekning av de som vi ha plass. Barnehagereformen kommer til å stå som en stor og viktig reform som den rød-grønne regjeringen fikk til i løpet av denne perioden, sier hun.

- Hva er viktigst for deg som SV-leder og Finansminister: Maksimalpris på 1750 kroner eller full barnehagedekning?

- Full barnehagedekning på det prisnivået vi har nå, først. Vi har redusert barnehageprisene med 6000 kroner per år så langt, og så skal vi gå videre ut fra det, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger