Hopp til innhold

Kjøpte hostesaft for 140 millioner Ekspert: Penger ut av vinduet

I fjor kjøpte vi hostesaft for over 140 millioner kroner, og i år har vi kjøpt enda mer. Men effekten er liten eller ingen, ifølge eksperter.

Influensa

Effekten man opplever av hostesaft kan være placebo og smertestillende midler.

Foto: Arkiv/Kallestad, Gorm / SCANPIX

Å bruke penger på hostesaft er som å kaste pengene ut av vinduet, ifølge Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Ifølge legemiddelverket kjøpte vi i fjor hostesaft for 143,4 millioner kroner. En oversikt fra Folkehelseinstituttet viser at vi hittil i år har handlet 100.000 flere flasker med hostesaft enn i fjor. Tallene inkluderer hostesaft med og uten resept.

LES OGSÅ: – Ingen vits i å bruke hostesaft

– Hostesaft kan gjøre vondt verre

Steinar Madsen, hjertespesialist

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Foto: NRK

– Tradisjonelt sett har det vært et høyt forbruk av hostesaft og lite dokumentasjon av effekten. Det er i stor grad å kaste penger ut av vinduet, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i legemiddelverket.

Han understreker at han snakker om både reseptbelagt hostesaft og de man får kjøpt uten resept.

Den mest kjente hostesaften på resept er Cosylan.

– Cosylan inneholder etylmorfin og bør brukes med forsiktighet. Man bør ikke kjøre bil eller håndtere maskineri når man bruker denne hostesaften. Den har varseltrekant, men det er mange som ikke tar hensyn til det.

Madsen sier hostesaft kan gjøre vondt verre og at bivirkningen kan være større en virkningen.

– Bivirkningene kan være alt fra allergiske reaksjoner til hjerterytmeforstyrrelser. Hostedempende midler kan gjøre at det som skal opp av lungene ikke kommer opp. Det kan forverre en lungebetennelse.

LES OGSÅ: Advarer mot å gi små barn efedrin

Vanedannende

Leder av Oslo legeforening og allmennlege, Svein Aarseth, er skeptisk til hostesaft uten resept.

– Hostesaft man kjøper uten resept virker ikke særlig godt. Effekten av hostesaft uten resept er ikke godt dokumentert. Man kan like gjerne drikke vann og kjøpe noen halstabletter, sier Aarseth.

Svein Aarseth

Svein Aarseth.

Foto: Mohamed Alayoubi / NRK

Hostesaft på resept inneholder ofte morfin.

– Jeg skriver ut resepter på hostesaft, men prøver å unngå det. Mitt inntrykk er at det er sterke medisiner som til dels er vanedannede. Det kan være at den dokumenterte effekten av hostemedisin på resept ikke er særlig god.

– Mange opplever ta de blir bedre av hostesaft som de får på resept. Det kan være en placeboeffekt, eller at de blir roligere og sover bedre på grunn av morfinen i hostesaften, sier Aarseth.

Vanskelig å si om det virker

Leder for organisasjonen lunger i praksis og allmennlege, Anders Østrem, mener leger må tenke seg om før de skriver ut resept på hostesaft.

– Hostesaft på resept kan virke på mange, men det er viktig at man bruker det riktig. Det er vanskelig å si om det virker eller ikke. Det kan være placeboeffekten eller smertestillende midler i hostesaften pasientene blir bedre av, sier Østrem.

Han sier allmennleger ikke har kunnskap for å vurdere dette, men stoler på Statens legemiddelverk som godkjenner medisiner.

– Det er viktig å huske på at mange luftveisproblemer kommer av pasienter med astma eller kols som ikke har fått stilt diagnose. Allmennlegene må ta pusteprøve for å finne ut av dette. 100.000 kols-pasienter har ikke fått diagnosen sin.

Østrem er skeptisk til hostesaft som ikke er på resept.

– Jeg har ikke erfaring med at hostesaft uten resept virker særlig godt. Jeg anbefaler det ikke til pasienter. Det er en dyr literpris på mye av det, sier han.

Godkjent som legemiddel

Legemiddelprodusenten Nycomed har flere typer hostesaft på markedet, men sier at hostesaften er kvalitetssikret og at den virker.

– Vi forholder oss til at Statens legemiddelverk har godkjent hostesaften vår som legemiddel og at den har godkjent bruksområde, sier registreringssjef Lisbet Rognerud i Nycomed.

Legemiddelverket godkjenner legemidler ut ifra kriteriene kvalitet, sikkerhet og effekt. Ifølge Rognerud foreligger det dokumentasjon på at Nycomeds hostesafter oppfyller nettopp disse.

– Vi produserer slimløsende hostesaft som skal gjøre det lettere å hoste opp slim fra lungene og hostestillende hostesaft som skal stilne hosten. Det hjelper også å drikke vann, men hostesaft og vann er ikke det samme, sier Rognerud.

LES OGSÅ: - Ikkje gi hostesaft til småbarn

Hostesaft

Apotekene selger store mengder hostesaft, både med og uten resept.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ