Kjøper falskt pass på nettet

Det er skremmende enkelt å skaffe seg falsk identitet, advarer sikkerhetsekspert. Han frykter liv kan gå tapt.

Kjell-Ola Kleiven

PRØVEPASS: Sikkerhetsansvarlig i Risk Information Group, Kjell-Ola Kleiven, kjøpte et falskt pass på nettet. Her viser han fram et prøvepass.

Foto: Gry Veiby / NRK

Det er profesjonelt laget og godt organisert. Ved hjelp av noen tastetrykk kan du kjøpe deg et falskt pass og falske kompetansebevis.

Kjell-Ola Kleiven gjorde nettopp det, men som et eksperiment. Kleiven er sikkerhetsansvarlig i Risk Information Group og ville sjekke hvor god kvalitet det er på passene som selges på nettet.

– Her viser han at det er gode vannmerker i passet og at antall sider stemmer, sier Kleiven mens han peker på videoen der en hånd blar gjennom et pass.

– Dette er big, big business

På første side er det et bilde av Kleiven, men navnet og fødselsdato stemmer ikke overens med virkeligheten. Passet er falskt og videoen er en promo som Kleiven fikk for å vise hvor ekte det så ut før han betalte.

– De har markedsmateriell som tilsier at dette er big, big business, sier Kleiven.

For med falske ID-papirer i lomma er mulighetene mange.

– Hva om noen får jobb i bygningsbransjen, men uten kompetansen de sier de har. Hva da om noe går galt?, spør Kleiven og fortsetter:

– Det er kanskje sånn at liv må gå tapt for at vi skal ta dette på alvor.

Av de 1,5 millioner utenlandske arbeiderne med et midlertidig personnummer, altså et D-nummer, har bare 10 prosent vært gjennom en god nok id-kontroll.

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt.

FRYKTER ULYKKER: Politijurist Andreas Meeg-Bentzen frykter ulykker som følge av at arbeidere ikke er dem de utgir seg for å være.

Foto: Gry Veiby / NRK

– Frykter ulykker

Politijurist Andreas Meeg-Bentzen jobber ved finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt. Han deler Kleivens bekymring.

– Vi frykter ulykker som følge av at bygninger ikke er godt nok utført fordi personell som jobber der ikke er den de utgir seg for å være, sier Meeg-Bentsen.

– Det vi ser er at det er en betydelig grad av mennesker som jobber i byggenæringen som har falske pass og reisebevis. Det er tidvis veldig gode kopier som åpenbart er utført av kriminelle, sier Meeg-Bentzen.

Samtidig blir de falske dokumentene stadig bedre. Kleiven stikker et prøvepass inn i en bærbar maskin som leser av alle data. Det var bare den som avslørte forfalskningen.

– I Norge er det ikke så mange som tar denne problemstillingen på alvor, og det er litt av alvoret. Det vi ser er at dette blir mer og mer vanlig og hele bransjer opplever mafiatilstander som følge av at man har arbeidere med falske kompetansebevis og falske identiteter, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger