Hopp til innhold

Stoltenberg: Tror ikke USA avlyttet meg

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg har ingen tro på at amerikanerne avlyttet telefonen hans. Men av sikkerhetshensyn diskuterte han aldri sensitive opplysninger på e-post eller mobiltelefon.

Jens Stoltenberg

Barack Obama fikk spørsmål om overvåkning da han møtte de skandinaviske statslederne i Stockholm. – Vi har fått forsikringer om at det ikke foregår ulovlig overvåkning i Norge, sier Stoltenberg.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– En statsminister og en statsråd i Norge må være forberedt på at det man sier på åpne linjer, det vil andre etterretningsorganisasjoner fange opp, sier Stoltenberg til NRK fredag formiddag.

Torsdag kveld meldte The Guardian at NSA (National Security Agency) kan ha overvåket så mange som 35 statsledere.

Stoltenberg forteller at han allerede på 1990-tallet fikk klar beskjed om at han aldri måtte tro at mobiltelefoner ikke ble avlyttet.

– Men det handler ikke om amerikansk etterretning, det handler om alle lands etterretning og andre organisasjoner. Etter at jeg ble statsråd i 1993, har min holdning vært at ting som er fortrolig, ting som ikke kan komme uvedkommende for øret, det kan man ikke kommunisere gjennom vanlig mobiltelefon eller på vanlig mail, sier han.

– USA har gitt forsikringer til Norge

Da den amerikanske presidenten møtte de nordiske statsministrene i Stockholm 4. september, skal han ha forsikret dem om at USA ikke bedriver ulovlig overvåkning.

– Han var opptatt av at de respekterer lover og regler i de skandinaviske landene. Dette var et viktig tema i det møtet vi hadde med Obama, sier Stoltenberg.

– Har du noen grunn til å tro at du har blitt overvåket av USA?

– Jeg har ikke noe informasjon som tilsier at jeg har vært overvåket av USA, eller at det har foregått ulovlig overvåkning i deres regi i Norge, svarer Stoltenberg.

Det skapte furore i Europa det ble kjent at telefonen til de den tyske forbundskansleren Angela Merkel skal ha blitt avlyttet av amerikanerne.

Obama har forsikret tyskerne om at de ikke overvåker forbundskansleren , men er vagere når det gjelder hva de har gjort tidligere.

På spørsmål om forsikringene amerikanerne har gitt til Stoltenberg også går tilbake i tid, svarer den tidligere statsministeren slik:

– Det vi har fått forsikringer om er at det ikke har foregått ulovlig overvåking i Norge. Og vi har tillit til de forsikringene.

Han sier Norge er avhengig av et nært forhold til amerikanerne, særlig når det gjelder i kampen mot terror.

– Og da er overvåkning en viktig del av det. Men det må være begrensninger slik at det ikke misbrukes, og at man ikke overvåker venner og allierte.

Solberg: – Ikke akseptabelt

erna solberg

Erna Solberg sier at det ikke er aksepabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Han sier de nye opplysningene som avdekker rekkevidden av overvåkingen gjør at Norge må fortsette dialogen med amerikanske myndigheter.

– Nå er det kommet mange nye spørsmål om overvåkning i andre europeiske land, og jeg tror vi skal avvente de svarene som kommer, sier han.

– Har du bedt Obama om forsikringer?

– Norske myndigheter har hatt et eget møte med amerikanske myndigheter om dette spørsmålet. Og det var et veldig viktig tema under middagen de nordiske statsministrene hadde med Obama for noen uker siden.

Ifølge statsminister Erna Solberg (H) kjenner hun ikke til om hun har vært overvåket av USA.

– Jeg mener at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land. Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet, skriver Solberg i en uttalelse.

AKTUELT NÅ