Hopp til innhold

Kjempeparasitt oppdaget i Norge

En farlig hundeparasitt er for første gang påvist i Norge, hos en hund importert fra Romania. Nå ber myndighetene nordmenn om å tenke seg grundig om før de importerer løshunder.

Parasitten Linguatula serrata

Parasitten Linguatula Serrata kan være svært plagsom – også for mennesker. Ormen på bildet er fra et lignende utbrudd i Sverige i februar.

Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) / SCANPIX SWEDEN

En omfattende økning av import av løshunder fra Romania har nå fått følger. Parasitten Linguatula Serrata er for første gang funnet på en hund i Norge, og det er mistanke om ett tilfelle til. Dette bekrefter Veterinærinstituttet overfor NRK.

Den 13 centimeter lange parasitten kan også smitte mennesker, og den eneste måten å bli behandlet på er ved hjelp av kirkurgisk inngrep.

Den ormelignende parasitten angriper bihuler og nesen på hunder og andre rovdyr. Den er ikke dødelig, men svært plagsom for individet som er smittet.

– Ingen kontroll på hundene

Mattilsynet sier parasitten som nå er påvist viser hvor farlig det er å importere løshunder fra Sør-Europa.

– Dette viser bare hvor farlig det er å ta med seg hunder, spesielt slike løshunder inn fra andre land. De representerer en mye større fare enn andre hunder. Man har ingen kontroll over hva de spiser og hva slags kontakt de har, sier avdelingsdirektør i Veterinærinstituttet, Arne Flåøyen til NRK.

Dersom man ønsker å hjelpe gatehunder, anbefaler Mattilsynet at dyrene hjelpes i hjemlandet ved at man støtter organisasjoner som arbeider for dyrevern og dyrehelse i hundenes hjemland.

Linguatula serrata

Parasitten kan leve opptil to år i neseregionen hos en vert, og hunkjønnene kan legge millioner av egg.

Foto: Wikimedia Commons

flåøyen forteller at denne parasitten er svært plagsom for dyrene som blir rammet. Men det mest skremmende er at heller ikke mennesker er immune mot ormen.

– Nei, dette er en orm som også kan smitte til mennesker, og som kan gi lignende symptomer.

– Hvordan behandler man den?

– Så langt er det veldig vanskelig å behandle den. Det mest effektive er å fjerne ormen ved kirurgisk behandling.

Også utbrudd i Sverige

For litt over to år siden meldte myndighetene at den samme parasitten også gjorde sitt første inntog i Sverige. En hund i Linköping nøs ut en nesten 10 centimeter lange parasitten ut av nesen, meldte SR.

Denne hunden var også importert fra Romania, og svenske myndigheter kom med samme oppfordring til mennesker som vurderer hundeimport fra landet.

– Unngå å importere hunder. Jeg mener at man i det minste skal tenke seg om før man tar inn hunder fra andre land. Det finnes en åpenbar risiko for at vi får inn smitter som vi ikke før har hatt i landet, sa Eva Osterman-Lind i Statens Veterinärmedicinska anstalt.

6000 kom til Norge i fjor

En løshund ser ut av buret sitt i Bucuresti

Man regner med at det finnes mellom en og tre millioner løshunder i Romania. Mange av de blir innelåst på hundeshelter, slik som denne hunden i Bucuresti.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

I løpet av de siste årene har det i Norge blitt svært populært å redde gatehunder fra land i Øst- og Sør-Europa. Bakgrunnen er et EØS-direktiv fra 2003 som fører til svært forenklede regler for dyreimport.

Bare i løpet av 2011 kom det 6000 kjæledyr til Norge gjennom tollen på Gardermoen. Og det er særlig Romania som har stått for eksporten de siste årene.

For å finne årsaken til hundeproblematikken i Romania må vi se på de grufulle forholdene under kommunisttiden i landet.

Helt siden diktatoren Nikolae Ceausescus fall i 1989, har løshundproblemet i Romania vokst til å anta enorme proporsjoner. I 1977 opplevde landet et stort jordskjelv, som førte til at mye av den gamle bygningsmassen ble ustabil.

Tvangsflyttet innbyggerne

I tillegg ble mange tusen arbeidere tvangsflyttet fra landsbygda, der de tidligere hadde drevet landbruk og holdt hunder som husdyr. De ble flyttet inn i trange sovjetblokker, der det ikke var plass til hundene.

Mens Ceausescu styrte landet, ble bestanden holdt under kontroll, men etter kommunismens fall har problemet bokstavelig talt formert seg.

Romania har liten kontroll med sykdommene i løshundbestanden. Sykdommer vi nordmenn aldri har hørt om, er dagligdagse i landet. Det er sykdommer som Babesia canis, leptospirose og leishmania, begreper du neppe har hørt tidligere, og med god grunn.

Det er sykdommer vi aldri tidligere har sett her i landet. Og det er sykdommer som tar livet av rumenske hunder. Og rabies er fremdeles et stort problem i landet. Bare i fjor ble 8348 mennesker behandlet for rabies etter å ha blitt bitt – bare i hovedstaden Bucuresti.

AKTUELT NÅ