NRK Meny
Normal

Kjeltringer slipper unna i sommer

Politikrisen fører til at saker henlegges før de rekker å bli etterforsket. Dermed kan kjeltringer slipper unna med narkotikahandel og sykkeltyverier.

Illustrasjonsfoto, narkotikahandel

Illustrasjonsfoto, narkotikahandel.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Denne sommeren blir spesielt krevende tror politimester i Søndre Buskerud, Christine Fossen.

Christine Fossen

Politimester i Søndre Buskerud, Christine Fossen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- At det går noen kjeltringer fri, det må vi leve med og det lever vi med hver dag. Vi har ikke kapasitet til å håndere alle de oppgavene vi har, sier Fossen.

Saker blir henlagt

Ferieavvikling og ansatte som nekter å jobbe overtid, betyr at saker blir henlagt.

- Vi prioriterer vold. Vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep og ikke minst alvorlig æresrelatert vold og familievold er høyt prioritert hele tiden, sier Fossen.

Slik er situasjonen for andre politimestre i landet også. De må rett og slett velge bort mange saker som vanligvis ville blitt etterforsket. Det kan virke som det blir håpløst å anmelde en stjålet sykkel eller mindre bedragerier i sommer.

Narkotika

- Men også store kriminelle handlinger kan unnslippe politiets oppmerksomhet, sier konstituert politimester i Troms, Astrid Nilsen.

- Det kan være trafikksaker eller narkotikakriminalitet, sier Nilsen.

- Vil du si kriminelle kommer lettere unna i sommer enn de ville gjort tidligere?

Benedicte Bjørnland

Politimester i Vestfold, Marie Benedicte Bjørnland.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

- Det er et vanskelig spørsmål, men i de sakene hvor vi er avhengig av å være ute for å avdekke kriminalitet, vil man kunne tenke seg et slikt scenario, sier Nilsen.

Politikonflikten

- Noen typer vinningskriminalitet har vi ikke kapasitet til å se på. Det blir lagt vekk, sier Marie Benedicte Bjørnland, politimester i Vestfold.

Bjørnland mener problemet er sammensatt. Men hun tror at dersom staten og politiet hadde kommet til enighet om lønn og arbeidstid tidligere denne uka, ville situasjonen vært litt bedre.

- Jeg tror det hadde medført større fleksibilitet i organisasjonen, sier hun.

Politiet vil denne sommeren ha mindre tid til saker de mener ikke er så viktige. Men der er ikke bare de tunge kriminelle som kan tjene på det.

- Man kan oppleve at en trafikk-kontroll blir avlyst fordi det skjer andre alvorlige hendelser som krever politiets tilstedeværelse. Da må lederne prioritere hva som er viktigst, sier Fossen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger