Hopp til innhold

Kirkeasylantene sier nei til plass på mottak

Asylsøkerne som har søkt tilflukt i Kirkenes kirke sier nei til å bli med til asylmottaket i Vadsø, som de fikk tilbud om søndag.

Kirkeasyl i Kirkenes

FORHANDLER MED KIRKEASYLANTER: – Politioffiseren kom i uniform og var bevæpnet. Det skapte en viss reaksjon, men politiet holdt seg på respektfull avstand, sier kirkeasylantenes advokat Cecilie Schjatvet. Bildet er tatt for noen dager siden.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Det opplyser asylsøkernes advokat Cecilie Schjatvet til NRK.

Ettersom returene av asylsøkere til Russland midlertidig har stanset, fikk kirkeasylantene tilbud og garantier om at de kunne oppholde seg fritt i asylmottaket på Vadsø hele neste uke.

Norske og russiske myndigheter starter nye forhandlinger om retur av asylsøkere neste uke, og kirkeasylantene frykter at de kan bli tvangsreturnert hvis landene kommer til en enighet.

– De ønsker derfor å se hva som skjer i neste uke før de bestemmer seg, sier Schatvet.

Tilbud søndag

De var søndag at de tre fikk tilbud om å bli kjørt til asylmottaket i Vadsø i sivil politibil.

– Jeg ser det som utenkelig at en norsk politiker vil ta den belastningen det er å gå inn i kirken og hente ut asylsøkere, sa Schjatvet etter at de fikk tilbudet.

Asylsøkerne som har gått i dekning i Kirkenes kirke er en 32 år gammel syrisk mann og hans 28 år gamle gravide kone, samt en annen syrisk mann (26). De har alle oppholdt seg i Russland i en lengre periode, før de kom til Norge over grenseovergangen på Storskog på sykkel i fjor høst.

De tre asylsøkerne rømte Vestleiren ankomstsenter utenfor Kirkenes torsdag morgen. Alle tre er fra Syria.

– Skapte en viss reaksjon

Søndag oppsøkte en representant fra Politiets utlendingsenhet (PU) Kirkenes kirke. Ingen av kirkeasylantene ble pågrepet, men i stedet ble de tilbudt skyss i sivil politibil til asylmottaket i Vadsø.

– Politioffiseren kom i uniform og var bevæpnet. Det skapte en viss reaksjon, men politiet holdt seg på respektfull avstand. Det virker som partene forsøker å respektere hverandre og få til en felles forståelse, forteller Schjatvet.

Etter det NRK får opplyst tenke aylantene seg grundig over tilbudet før de bestemte seg. De har også diskutert det med en krikerepresentant og kommet frem til sin avgjørelse. De har ikke mottatt signaler om at de ikke kan føle seg trygge i kirken.

Vi oppfatter det ikke som et lokkemiddel å skulle forlate kirken, men som et oppriktig forslag

Kirkeasylantenes advokat, Cecilie Schjatvet

– Ikke et lokkemiddel

– Det jeg har fått høre er at politiet kom til Kirkenes kirke med spørsmål om det var mulig å få til en avtale mellom de det gjelder og politiet, så de slipper å sitte i kirkeasyl, sier advokaten.

Kirkeasylantene veide fordeler og ulemper ved å takke ja til politiets tilbud, og hvilken tidsfrist de eventuelt vil få med tanke på fremtidig utsendelse.

– Vi oppfatter det ikke som et lokkemiddel å skulle forlate kirken, men som et oppriktig forslag fra politiet lokalt. Så vil det alltid være en viss risiko forbundet ved å gå ut av kirken, for på et tidspunkt vil jo saken være ferdig avgjort. Hvis det skulle ende med avslag vil politiet føle seg berettiget til å effektuere dette, sa Cecilie Schjatvet tidligere i dag.

Etter å ha overlevert tilbudet kjørte PUs representant fra kirken.

Sover på flatsenger og sofaer

Torsdag kom asylantene seg ut av Vestleiren og fikk skyss med lokale aksjonister til kirken hvor de foreløpig er innkvartert i kjelleren, på flatsenger og sofaer.

Ingen andre asylsøkere, som tidligere er løslatt fra arrest i Vestleiren, har etter det NRK kjenner til fått tilbud om å bli transportert til andre og kanskje bedre asylmottak.

– Det er fint at man slutter med disse hasteutsendelsene. Jeg tror ikke man ønsker å presse personer opp i en sånn situasjon at de velger å gå i kirkeasyl, sier kirkeasylantenes advokat, Cecilie Schjatvet.

AKTUELT NÅ