NRK Meny
Normal

Kinesere strømmer til Norge

Rekordmange kinesere vil besøke Norge. Det har vært en voldsom vekst i tallet på søknader om besøksvisum, viser ferske tall fra UDI.

Turister i Oslo, Vigelandsparken

Vigelandsparken i Oslo er et populært turistmål.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser en viser en økning på hele 82 prosent fra 2012 til 2013.

Frode Forfang

UDI-direktør Frode Forfang.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

De siste årene har det vært en jevn økning av kinesiske turister til Norge. UDI-direktør Frode Forfang merker kinesernes inntog på statistikken.

– Kina er det landet som øker desidert sterkest når det gjelder antall visumsøkere til Norge. Det har vært en jevn økning over flere år, men den var særlig kraftig fra 2012 til 2013 og er klart sterkere enn for noe annet land, sier Forfang til NRK.

Vel 57.000 kinesere fikk besøksvisum til Norge og Schengen i 2013.

Det er bare Russland som er i samme liga, med sine nesten 60.000 besøksvisum. Men kineserne hadde en økning på 82 prosent, mens økningen i russiske besøksvisum bare lå på 15 prosent.

Les også: Kinesiske turister vender tilbake
Les også: Utenlandske turister svikter Norge

– Ryktet sprer seg

Anniken Huitfeldt i Vandrehallen

Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det er de pengesterke kineserne og russerne som har råd til å ta turen vestover, sier leder i utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap).

– I Kina ser vi en stor økonomisk vekst. Overklassen får stadig mer penger, og Norge er et annerledes reisemål. Jeg tror det ryktet også sprer seg. Så ser vi også at det er økende vekst blant enkelte i Russland, og de har penger til å reise til Norge, som er et populært turistmål, sier Huitfeldt.

Nestleder i komiteen, Kristian Norheim fra Frp, tror økte besøkstall også kan bedre det politiske klimaet.

– Vi har tradisjonelt hatt et godt forhold mellom Kina og Norge. Det fikk seg et skudd for baugen med utdelingen av Nobels fredspris, men jeg tror tiden jobber med oss. Det er mange brikker som skal på plass, men det teller positivt at det er mange kinesere som har lyst til å besøke Norge. Jeg tror Norge står sterkt blant kinesere, sier Norheim.

Utdelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo var starten på et iskaldt politisk forhold mellom Norge og Kina, men det ser ikke ut til å ha påvirket de vanlige kinesernes reiselyst.

De siste årene har det vært en jevn oppsving, og Frode Forfang i UDI tror på fortsatt opptur.

– Det er et stort land med mye folk, og det er jo fortsatt en rivende økonomisk utvikling i landet. Det er stadig flere mennesker som har råd til å reise, og det gjør jo at et land som Norge har et potensiale for å få mange flere som kommer hit på visum for å være turister, sier Forfang.

Les: Norge visum-straffes i Kina

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger