Hopp til innhold

Kinesere latterliggjør Norge på chattetjeneste

Et «tredjerangs land» og en «skjødehund for USA» som «hele verden gapskratter av». Slik omtales Norge på en stor chattetjeneste i Kina etter utvisningen av en kineser.

Nasjonaldag i Kina

Utvisningen av den kinesiske stipendiaten fra Norge har fått stor oppmerksomhet i Kina. Mange reagerer på Norges behandling av stipendiaten.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

Det har haglet med negative meldinger om Norge på sosiale medier i Kina etter at en kinesisk stipendiat og hans tysk-iranske veileder ved Universitetet i Agder ble utvist i januar, fordi de skulle være en fare for rikets sikkerhet.

– Norge er jo bare en skjødehund for USA og har overhodet ingen egen nasjonal sjel. Det at Kina skulle lære raketteknologi av et så tredjerangs land som Norge – dette får jo folk i hele verden til gapskratte, skriver en bruker av den populære chattetjenesten WeChat.

Sjelden uttalelse

I februar protesterte Kina mot utvisningen. Etter at Oslo tingrett slo fast at den er ugyldig, har NRK fått en sjelden uttalelse fra Kinas ambassade:

– Anklagene mot den kinesiske forskeren er helt grunnløse, og et angrep på den akademiske friheten. De to forskerne er blitt frifunnet i Oslo tingrett, og vi er fornøyde med det, heter det i e-posten fra ambassaden.

Men tilgivelsen sitter langt inne blant kinesere på WeChat.

– Jeg er fast bestemt på at jeg aldri skal studere i Norge, eller reise dit. Vi må la nordmenn forstå at de kommer til å angre dypt på at de «herser med» kineserne, sier en av dem.

Wechat Kina

Norge er blitt mye utskjelt på den kinesiske chatte-tjenesten WeChat, etter at en stipendiat fra Kina ble utvist fra Norge.

Foto: PETER PARKS / Afp

Mange mener at Kina ligger milevis foran Norge i utvikling av teknologi, og at det er naivt å tro at det finnes kunnskap her i landet som kan være av avgjørende viktighet for kinesere.

– En tilspissing

Da utvisningen ble kjent, mente professor Odd Arne Westad ved Harvard universitetet at PST enten hadde en veldig god grunn, eller at saken var klønete håndtert.

Professoren er enda mer hoderystende til saken etter at Oslo tingrett fant bevisbyrden – både den åpne og den hemmelige – for lett.

– Dette er en type sak som myndighetene ikke bør reise uten at det foreligger et helt klart bevisgrunnlag, fordi den kan skade Norges forhold til en annen stat, sier Westad til NRK.

Marc Lanteigne

Forsker og Kina-ekspert Marc Lanteigne ved NUPI håper at dommen i Oslo tingrett har gitt en hindring mindre på vegen til et bedre forhold mellom Norge og Kina.

Foto: Privat

Seniorforsker ved NUPI, Marc Lanteigne, forteller at kineserne oppfattet utvisningen som en tilspissing.

– Før var det dårlige forholdet mellom Norge og Kina på et diplomatisk nivå. Med utvisningen fikk det dårlige forholdet en ny dimensjon som gjelder sikkerhet, sier Lanteigne til NRK.

Svakere posisjon

Det har ikke lyktes NRK i å få en kommentar fra PST på at saken har forverret forholdet mellom Kina og Norge.

– Jeg tror ikke denne tabben vil ødelegge tilnærmingen, men den vil gjøre Norges posisjon svakere, sier Westad, om veien videre.

AKTUELT NÅ