Kinesere i Norge mener nordmenn ikke tar koronasmitten på alvor

Tiltakene Kina gjennomførte for å stanse smitten ser ut til å ha fungert. Kinesere i Norge mener mye av det samme må gjøres her for å hindre at viruset får skikkelig fotfeste.

Publikum på en fotballarena

VIL AT NORDMENN HOLDER AVSTAND: Kinesere i Norge mener nordmenn må ta grep for å stanse koronasmitten. De vil at folk slutter å møtes i store forsamlinger som dette. Bildet er fra en fotballkamp i fjor, lenge før viruset ble et problem.

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Kan vi ikke lære noe av det som skjedde i Wuhan. Det virker som nordmenn ikke tar dette på alvor, sier den kinesiske kvinnen Jia Xie. Hun bor i Sandvika og arbeider i et stort konsulentfirma. Selv er hun ikke så redd for virussykdommen Covid-19.

– Jeg er ung og frisk. Jeg tenker på alle de gamle og de som er kronisk syke. De vil bli rammet hardt. Det er de vi burde beskytte, sier Jia.

Hun går ikke inn for at alle nordmenn nå skal låse seg inne og ikke møte andre mennesker.

– Vi er ikke der, ennå, sier hun.

Det hun vil er at det nå blir tatt noen grep.

– Folk burde ikke gå på fester. De burde ikke være i store forsamlinger. Folk som har symptomer på en luftveissykdom burde ikke være ute. Folk som har anledning til det, burde jobbe hjemme, er budskapet fra den kinesiske kvinnen.

Bilde av Jia Xie i Holmenkollen 2019

ELSKER HOLMENKOLLEN: Jia Xie i Holmenkollen under festdagen i fjor. Hun har i de siste dagene innstendig bedt om at årets publikumsfest blir avlyst. Det har skjedd.

Foto: Privat

Få oversikt over utviklingen: Meld deg på nyhetsbrev her.

– Viruset er brutalt

På den sosiale mediekanalen WeChat er det diskusjonsforum for kinesere i Norge. Mange innlegg er kritiske til det som skjer i Norge. I ett av innleggene står det:

– I de siste månedene har vi sett hvor brutalt dette viruset er. En slik alvorlig trussel mot liv og helse har ikke europeerne opplevd. Det er derfor de behandler det slik det ble behandlet i Wuhan i begynnelsen. Det er derfor folk som skal være i karantene går på treningsstudio. Jeg håper de uskyldige menneskene vil tilgi dem for deres dumskap og egoisme.

– Veldig uansvarlig

Den kinesiske kvinnen Lu Liu bor i Oslo og arbeider i forbindelse med reiselivsbransjen. Allerede tidlig i forrige måned tok hun grep for å beskytte sin egen familie.

– Alle må blant annet vaske hendene grundig, og jeg har en stor flaske Antibac, sier hun. Lu mener folk burde begrense aktiviteten sin.

– NHO anbefaler at folk burde reise som før, men til steder i Norge. De anbefaler at folk går på restaurant slik at reisebransjen kan leve. For meg er det veldig uansvarlig og det får konsekvenser om noe alvorlig skjer, sier Lu.

Den kinesiske kvinnen Lu Liu på arbeid i Bærum

MÅTTE PÅ JOBB: Torsdag var det møter Lu Liu var nødt til å stille opp i. Hun holder hjemmekontor så mye som mulig nå. Med seg på jobb har hun flere utgaver av desinfeksjonsmiddelet Antibac.

Foto: Privat

Følger bare rådene

– NHO tar denne situasjonen alvorlig og følger den tett. Vi har god kontakt med helsemyndighetene og følger rådene de kommer med, sier kommunikasjonsdirektør i NHO, Peter Markovski.

Markovski legger til at det i skrivende stund ikke er noe i de rådene som tilsier at folk skal la være å skal reise som planlagt i innlandet.

Folkehelseinstituttet mener de gir de rådene som er nødvendige. Nå føler de ikke det er nødvendig å be folk om å holde avstand til hverandre.

– Sosial distansering er blant de tiltakene som vi hele tiden vurderer, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Line Vold.

Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO

INNSTENDIG APPELL: Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, under et pressemøte torsdag. Han mener at verden kan stanse koronasmitten dersom alle bruker alle virkemidlene de har til rådighet.

Foto: FABRICE COFFRINI

– Kan bli stoppet

Verdens helseorganisasjon har nå studert situasjonen i Kina grundig, og konkluderer med at epidemien der ser ut til å ha blitt mer eller mindre stoppet. De kinesiske tiltakene virker, er budskapet i rapporten (PDF).

– Dette kan stanses. Vi ber nå alle land å handle med hurtighet, styrke og en klar bestemthet. Nå er ikke tiden for å nøle, nå er tiden kommet for å ta ut alle krefter, sa generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse torsdag.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 01.08.2021
1 936
Smittede siste 7 dager
17
Innlagte
799
Døde
3 565 349
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger