Hopp til innhold

Kilder til NRK: Guri Melby blir ny kunnskapsminister

NRK får opplyst at Guri Melby (V) blir ny kunnskaps- og integreringsminister fredag.

Arendalsuka 2019: Venstres partitime

ROLLEBYTTE: Guri Melby og avtroppende partileder Trine Skei Grande sammen under Arendalsuka i fjor. Nå går Melby inn i regjering og Grande tilbake til Stortinget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

39 år gamle Guri Melby fra Oslo skal overta den tyngste statsrådsposten i Kunnskapsdepartementet etter avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande, opplyser kilder til NRK.

Etter det NRK erfarer blir hun utnevnt av Kongen i Statsråd fredag klokken 11. Samtidig skal det utnevnes en ny fiskeriminister fra Høyre etter Geir Inge Sivertsen som gikk av 2. mars.

Melby skal inn i regjeringen som følge av at Trine Skei Grande onsdag varslet at hun trekker seg, både som statsråd og partileder.

Også TV 2 meldte tidligere torsdag at Melby blir kunnskapsminister. Ifølge kanalen var hun onsdag i samtaler på Statsministerens kontor.

Som kunnskapsminister får hun ansvar for barnehage, grunnskolen, videregående opplæring og integrering. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) har ansvaret for høyskolene og universitetene.

Outsider i lederkampen

Melby er oppvokst i Orkdal i Trøndelag, men det er i Oslo hun har gjort politisk karriere. Fra 2013 til 2015 var hun byråd for miljø- og samferdsel i det da Høyre-ledede byrådet i hovedstaden.

Siden Venstre gikk i regjering i januar 2018 har hun møtt på Stortinget som vararepresentant for Trine Skei Grande, og sittet i både utdanningskomiteen og finanskomiteen.

Hun har blitt nevnt som en mulig outsider i prosessen rundt ny partiledelse i Venstre, men har foreløpig havnet i skyggen av mer profilerte Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

Fra fredag utgjør de alle tre Venstres regjeringslag, sammen med næringsminister Iselin Nybø.

Når Trine Skei Grande forlater regjeringen er det Nybø som, på bakgrunn av lengst ansiennitet, formelt blir den fremste av Venstres statsråder og skal delta på partiledermøter i regjeringen sammen med Erna Solberg (H) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Grande trakk seg onsdag

Trine Skei Grande annonserte onsdag at hun kom til å trekke seg som partileder og gå av som kunnskapsminister.

Grande har fortsatt ikke latt seg intervjue av andre enn VG, men skrev følgende i en pressemelding onsdag:

– I dag er det blitt kjent at jeg trekker meg som leder av Venstre på landsmøtet. Det var en tung avgjørelse å ta, men jeg mener det er det beste for partiet.

I pressemeldingen skrev Grande at hun ønsker å fortsette som stortingspolitiker. Hun håper det at hun trekkjer seg som leder får fokuset tilbake på de politiske kampsakene til Venstre.

– Å sitte på Stortinget er den største tilliten en politikar kan bli valgt til. Jeg gleder meg til å gå tilbake til vårt øverste folkevalgte organ for å jobbe hver dag med grønn og liberal politikk for framtida, skriv Grande.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger