NRK Meny
Normal

Kilder til NRK: Enighet om budsjettavtale

De fire partiene har blitt enige om statsbudsjettet for 2017. Bilpakken forblir urørt, men Venstre skal ha fått andre klimatiltak inn i avtalen.

Partiledere borgerlige

BUDSJETTLØSNING: Avtalen kan være i boks når som helst for Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V). Etter det NRK forstår har de blitt enige om et budsjett for 2017.

Hemmelige krisemøter, forhandlingsfrister som brytes for første gang, og ordknappe politikere har preget nyhetsbildet uke etter uke.

Denne uken brøt begge partiene forhandlingene som skulle garantere mindretallsregjeringen et flertall for budsjettet. Først Venstre, så KrF.

Nå har de blitt enige likevel, alle fire.

Etter det NRK erfarere skal regjeringen ha kommet med store klimainnrømmelser utenfor bilpakken det siste døgnet. Det har gjort Venstre-leder Trine Skei Grande mer optimistisk.

Pressekonferansen kl. 19 blir holdt i lokalene til matleverandør Asko. Det er på samme sted som Venstre la frem sitt alternative budsjett i starten av november. Bedriften er blant annet kjent for å ha 35 bioetanol-biler, og Erna Solberg innviet Norges første ellastebil der tidligere i år.

Statsminister Erna Solberg kjører elektrisk lastebil

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg kjører elektrisk lastebil fra Asko, samme sted som pressekonferansen holdes.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bilpakken forblir urørt

I fjor reddet regjeringspartiene budsjettavtalen ved å love en skatte- og avgiftsomlegging i 2017-budsjettet som gir «betydelige reduksjoner i klimautslippene».

Det siste døgnet har klimatiltakene Venstre og KrF har ventet på endelig kommet.

Med under 48 timer igjen møttes partiene til interne møter lørdag morgen, som skal ha vært avgjørende. Fredag fikk Venstre og KrF et siste tilbud som skapte debatt på Frps gruppemøte. Flere kilder NRK snakket med mente Frp hadde tilbudt Venstre og KrF «altfor mye på miljø».

– Det ligger mange klimatiltak her, jeg kan ikke skjønne at KrF kan si nei til dette, sa en Frp-kilde da.

Asko Venstre Trine Skei Grande

ASKO: Først la Venstre frem sitt alternative statsbudsjett der. En måned senere presenterer regjeringen, KrF og Venstre budsjettet på samme sted.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Venstre sier heller ikke nei viser det seg nå.

Partileder Trine Skei Grande sa til NRK bare timer før avgjørelsen at hun ville ha en avtale.

– Vi prøver virkelig å finne en løsning, selv om det ikke er lett. Nå har vi jobbet døgnet rundt i mange dager. Vi håper fortsatt på en budsjettavtale, sa Trine Skei Grande til NRK.

– Avtaler er alltid best, gjentar hun.

Milliardpakke for å overbevise

Ifølge kilder NRK har snakket med er det nyeste tilbudet fra regjeringen på i underkant av sju milliarder. Det var Aftenbladet som omtalte milliardpakken først.

Det er uklart hvor mye dette tilbudet skiller seg fra tidligere skisser. Dagens versjon av budsjettillegget er, sammenlignet med hva sentrumspartiene ble tilbudt før bruddene, mer justert enn økt i sitt totale omfang, får NRK opplyst.

Mellom 2,5 og 3 milliarder skal være satt av til klima- og miljøtiltak, samt kollektiv og jernbane. Aftenbladet skriver at totalpakken også inneholder penger til kontantstøtte, utdanning og forskning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger