Hopp til innhold

Kilder til NRK: En milliard til kommuner som er hardest rammet

I dag legger regjeringa frem forslaget til ny krisepakke til næringslivet. Ifølge kilder NRK har snakket med, ønsker regjeringa å sette av én milliard kroner ekstra til kommuner som pandemien har rammet hardest økonomisk. – Skulle bare mangle, sier SV.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om korona og nye økonomiske tiltakene klokka 12.00 fredag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Potten skal kommunene bruke til å kompensere lokale virksomheter, særlig de som faller utenfor den generelle kompensasjonsordninga.

Halvparten av pengene, altså 500 millioner kroner, skal gå direkte til kommuner som har fått store utgifter. Den andre halvparten skal kommunene gi videre til lokale bedrifter i spesielt hardt rammede bransjer.

Totalbeløpet på proposisjonen som regjeringa legger fram for Stortinget fredag er på flere titalls milliarder kroner, men under 50 milliarder.

Ifølge Dagbladet setter regjeringa også av en halv milliard kroner til sommerskole. Årsaken er at mange elever har mistet mye tid i skolen. Sommerskolen skal gi et faglig, kulturelt og sosialt tilbud i skolens sommerferie.

Ifølge Dagens Næringsliv vil regjeringa også bruke 1,5 milliarder til omstilling av reiselivet og innovasjon for bedrifter i vekst.

Torsdag kunne NRK fortelle at regjeringa også kommer til å heve taket i kompensasjonsordninga til minst 85 prosent av faste kostnader.

Dagens sats er på 80 prosent. Det betyr at Staten tar en større del av regninga på bedriftenes vegne.

Stengt kafé

Flere spisesteder og barer har måttet holde stengt på grunn av strenge smittevernregler.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Opposisjonen overkjørte med egen krisepakke

Ordninga som nå legges fram skal unngå at Norge havner i konflikt med ESA-reglene. Den skal også gjøre det enklere for kommuner å dele ut penger til lokalt næringsliv, enn å lage nasjonale støtteordninger.

Kari E. Kaski

– Det skulle jo bare mangle at regjeringa følger opp vedtakene stortingsflertallet måtte pålegge dem forrige uke, skriver Kari Elisabeth Kaski fra Sosialistisk Venstreparti til NRK.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ap, Frp, SV og Sp har tidligere overkjørt regjeringa med å lansere egen krisepakke med 23 punkter. I proposisjonen som legges frem fredag, vil regjeringa ta stilling til disse.

I Stortinget uttrykte flere representanter for regjeringa skepsis til flere av forslagene 19. januar.

Statsminister Erna Solberg (H) sa hun så frem til en god diskusjon om tiltakene, men advarte om at tiltakene ikke er faglig kvalitetssikret.

– Jeg tar bare ett forbehold. Det er noen tiltak vi ser kan medføre noen utfordringer i implementeringen teknisk, sa Solberg og viste til at enkelte av forslagene kan fremstå som statsstøtte og behøver ESA-godkjennelse.

SV: – Skulle bare mangle

– Det skulle jo bare mangle at regjeringa følger opp vedtakene stortingsflertallet måtte pålegge dem forrige uke, skriver Kari Elisabeth Kaski fra Sosialistisk Venstreparti til NRK.

Hun mener regjeringa har vært på etterskudd hele veien.

– Vi må se nøye på om dette er godt nok når hele pakka er presentert. Jeg er bekymret for om regjeringa forstår alvoret her, sier hun.

Også Arbeiderpartiets leder påpeker at det er «bra at regjeringa følger opp» det stortingsflertallet ba om i forrige uke.

– Altså mer til kommuner, bedrifter og studenter. Så er vi spente på om de denne gang husker på bedre ordninger til vanlige arbeidsfolk, skriver Jonas Gahr Støre til NRK.

– Tusener blir nå permittert atter en gang, og vi krever at ordningene for dem blir forbedret også. Og så forventer vi nye, konkrete tiltak som kan korte ned veien til aktivitet for de permiterte, særlig de yngste, legger Støre til.

Statsministeren legger fram sin nye krisepakke til næringslivet klokka 12 fredag. Kunnskapsminister Guri Melby, barneminister Kjell Ingolf Ropstad og finansminister Jan Tore Sanner deltar også.

Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier det er «bra at regjeringa følger opp» det stortingsflertallet ba om i forrige uke.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

AKTUELT NÅ